Ένα γιγαντιαίο collage από τα χέρια ανήλικων προσφύγων! Γιατί… Collage Connect People

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ένα μαθησιακό, καλλιτεχνικό, εικαστικό και χρηστικό project που απευθύνεται σε ανήλικα προσφυγόπουλα με την συνεργασία της Ηλιακτίδας και της Collage Connect People θα πραγματοποιηθεί εδώ στη Μυτιλήνη για 3 ολόκληρες εβδομάδες από 18 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου 2019

Την πρώτη εβδομάδα θα γίνονται μαθήματα θεωρητικής προσέγγισης της τέχνης του collage, ιστορική αναδρομή, πότε και πως εμφανίστηκε σαν κίνημα τέχνης, δείγματα σημαντικών έργων από μεγάλους ζωγράφους, προβολές παραδειγμάτων σύνθεσης έργων collage . Επίσης ομιλίες για την φιλοσοφία του collage , για την εφαρμογή της θεωρίας Gestalt στο χειροποίητο collage με έμφαση στην ψυχική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων καθώς και για την τεχνική και την χρήση των υλικών και τους τρόπους επιλογής των φωτογραφιών.

Την δεύτερη εβδομάδα θα γίνει διαχείριση φωτογραφικού υλικού, χωρισμός ανα θέματα, εκμάθηση της τεχνικής κοπής και κόλλησης εικόνων και τελικής σύνθεσης εικαστικού αποτελέσματος. Δημιουργία θεματικών ατομικών collage για κάθε συμμετέχοντα.

Την Τρίτη εβδομάδα θα επιχειρήσουμε να κατασκευάσουμε ένα ομαδικό collage μήκους πάνω από 4 μέτρα. Ταυτόχρονα θα γίνονται από ομάδες παιδιών η συλλογή των έργων τους, το σκανάρισμα, οι εκτυπώσεις πάνω σε καμβά και η κατασκευή τελάρων ώστε τα έργα να μπουν σε κορνίζες και να διακοσμήσουν των ζωτικό χώρο των παιδιών.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που εκτός από το εικαστικό αποτέλεσμα του , μεγαλύτερη αξία θα έχει το «ταξίδι» στον κόσμο της Τέχνης, η ταυτόχρονη ψυχολογική ενδυνάμωση που θα βιώσουν τα παιδιά μέσα από την αξία της δημιουργίας και της ικανότητας συνδυασμού εικόνων και συναισθημάτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, γεγονός που θα δώσει το ερέθισμα και για άλλες καλλιτεχνικές δράσεις ανάμεσα σε νέους ανθρώπους από διάφορες χώρες.

 

Το συγκεκριμένο project φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα μοντέλο προσέγγισης και δημιουργικής , παραγωγικής απασχόλησης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων , που θα μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον σε συνεργασία, τόσο εντός Ελλάδας όσο και εκτός στην Ευρώπη.

Ευχαριστούμε θερμά την Ο.D.D (Office of Displaced Designers) για την διάθεση του χώρου και την υποστήριξη. http://www.displaceddesigners.org/

Περισσοτερες πληροφορίες και διαρκή ενημέρωση για την συγκεκριμένη δράση θα βρείτε

Στις αντίστοιχες σελίδες στο facebook και στο site www.collage.gr

Χώροι διενέργειας : Αίθουσες στα γραφεία της Ηλιακτίδας (1η εβδομάδα) – Αίθουσα στα γραφεία της O.D.D (Office of Displaced Designers)

Τρόπος διεξαγωγής : Ομιλίες, βίντεο, παραδείγματα και εργαστήρια με υλικό από την συλλογή της Collage CONNECT PEOPLE, με την βοήθεια μεταφραστών που θα παρέχει η Ηλιαχτίδα.

 

Προηγουμενο αρθρο

Λίγο πριν πετάξουν για Βρυξέλλες κάνουν μια στάση στο Teriade

Επομενο αρθρο

Μηνύματα αισιοδοξίας από “το Κέντρον” του Σιγρίου!