Δάκρυα χαράς για την ορχήστρα που ενώνει τους ανθρώπους

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Μεγάλη συγκίνηση ένιωσαν όσοι παρακολούθησαν το μεσημέρι του Σαββάτου τη συναυλία του Connect by Music (www.connectbymusic.com) που δόθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου Κοινωνικών Επιστημών στο θεατράκι του Πανεπιστημίου Αιγαίου (μεταξύ κτιρίων Διοίκησης και Γεωγραφίας). Οι 15 ανήλικοι πρόσφυγες μαζί με εξαιρετική δασκάλα τους Αννίτα Ματζουράνη ξεσήκωσαν και κατασυγκίνησαν φοιτητές και καθηγητές που τραγούδησαν μαζί τους τραγούδια από το Ιράν, το Αφγανιστάν και την Ελλάδα.

“Το κοινό δεν κάθονταν αμέτοχο αλλά συμμετείχε και ήθελα να τραγουδήσει. Έτσι ζήτησα σε μια κοπέλα να βρει τους ελληνικούς στίχους από τα τρία ελληνικά τραγούδια που παίζουμε ώστε να το τραγουδήσουμε όλοι μαζί. Τα είπαμε τρεις φορές με αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε 20 λεπτά τις…ομιλίες”, μας λέει η Αννίτα Ματζουράνη, η καθηγήτρια μουσικής που εδώ και δύο χρόνια κάνει θαύματα με τη μικρή ορχήστρα της. Το αποτέλεσμα ήταν μία από τις μικρές αυτές μαγικές στιγμές που συμβαίνουν μόνο στη Λέσβο, όταν η μουσική φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Όλοι μαζί τραγούδησαν τον Καραγκιόζη, το αγαπημένο βαλσάκι Μενεξέδες κια Ζουμπούλια αλλά και το παραδοσιακό “Πέρα στους Πέρα κάμπους”. Οι μικροί κιθαρίστες καταχειροκροτήθηκαν και ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Ναγόπουλος κάλεσε τους μικρούς μουσικούς του Connect by music που κάνουν πρόβες μέσα σε κοντέινερ στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια  να έρθουν για μια συναυλία στο Λόφο του Πανεπιστημίου το επόμενο διάστημα.

Όμως και η συγκίνηση των παιδιών ήταν μεγάλη: “Κάποια στιγμή ένα από τα δικά μας τα παιδιά δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν εκτελούσε ένα κομμάτι. Βλέποντας τη συμμετοχή του κόσμου και τη διάδραση με τον κόσμο του αμφιθεάτρου έβαλε τα κλάματα. Ήταν κλάματα χαράς και συγκίνησης”.

Στις αρχές του 2017, η “Connect by Music” ξεκίνησε το πρώτο της πρόγραμμα στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών Καρά Τεπέ. Μέχρι σήμερα έχει δώσει αρκετές συναυλίες στη Μόρια, στον Καρά Τεπέ αλλά και σε δημόσιους χώρους στο νησί.

 

Φωτογραφίες: Εύη Σαμανίκου, Αννίτα Ματζουράνη

Προηγουμενο αρθρο

11ο Διεθνές σχολείο Γεωπάρκων-Στο επίκεντρο η γεωδιατήρηση

Επομενο αρθρο

Έγιναν για λίγο Master Chef. Ο Ζαχίρ μαγείρεψε για τους ανήλικους πρόσφυγες της Λέσβου