Ανταρσία στο Αιγαίο με… χιούμορ και φαντασία!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Έναν πολύ  πρωτότυπο τρόπο βρήκαν τα μέλη της Ανταρσίας στο Αιγαίο για να μεταδώσουν το μήνυμα της ανατροπής που υποστηρίζουν. Μέσα από σύντομα ασπρόμαυρα στριπάκια επιχειρούν να κάνουν μια… πραγματική ανταρσία στο ιντερνέτ.

Η ιδέα ξεκίνησε από ανάλογα στριπάκια τύπου memes που αναρτώνται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία με χιούμορ σχολιάζουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Στα συγκεκριμένα στριπάκια της Ανταρσία στο Αιγαίο έχει επιλεχθεί το ασπόμαυρο γραμμικό σκίτσο το οποίο παραπέμπει σε σκίτσο της νηπιακής ηλικίας.

«Δε θέλαμε να είναι η εικόνα ο πρωταγωνιστής του σκίτσου» τονίζει το μέλος της περιφερειακής κίνησης Αριστείδης Σγατζός. «Πρωταγωνιστής είναι το κείμενο με τη μορφή ενός μικρού διαλόγου. Από τη μια μεριά ένας κύριος με ημίψηλο, κλασσικό σύμβολο στα σκίτσα και της ζωγραφιές του ….ταξικού αντιπάλου, του πλουτοκράτη, του γραφειοκράτη αυτού που ενσαρκώνει όλα όσα κάνουν τη ζωή μας μαύρη. Απέναντί του ένα παιδί, το οποίο με μια στακάτη, λιτή απόκριση απαντά στα λόγια του».

 

Μια μικρή περιήγηση στα σκίτσα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει το ύφος των απαντήσεων που δίνει το παιδί. Διακρίνονται η ελαφρά αλλά στοχευμένη ειρωνεία, η ανατρεπτική αντιστροφή των θεσφάτων των κυρίαρχων της πολιτικής – κοινωνικής και οικονομικής ζωής η πάλη ενάντια στο «αυτονόητο» που επιβάλλει ο κυρίαρχος λόγος.

«Ζούμε σε μια εποχή που τα πολλά λόγια είναι φτώχια» επισημαίνει ο συνομιλητής μας «…όχι γιατί δεν χρειάζονται αναλύσεις, μακριά από μας η φιλολογία περί ξύλινης γλώσσας. Αυτά όμως μπορεί κανείς να τα βρει ο ενδιαφερόμενος σε ένα φυλλάδιο, σε μια ολοκληρωμένη ανάρτηση σε ένα διαδικτυακό τόπο σε μια ιστοσελίδα. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι οι νέοι δεν θέλουν περιγραφές της κατάστασης που ζουν, την ξέρουν πολύ καλύτερα από όλους μας. Απαντήσεις γυρεύουν…. Απ’ την άλλη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμορφώνουν και απαιτούν μια πιο λιτή έκφραση, παίζουν πιο πολύ το ρόλο του γκράφιτι ή μιας αφίσας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι ξένο προς τις παραδόσεις της αριστεράς και δη της ανατρεπτικής, τουναντίον…. Μια ματιά την παράδοση της Οκτωβριανής επανάστασης ή του Μάη του ’68 είναι αρκετή για να μας ωθήσει προς αυτή τη κατεύθυνση».

Πέρα όμως από τη μορφή πρέπει να σταθούμε και στο περιεχόμενο. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στα θέματα αιχμής μιας προεκλογικής καμπάνιας αλλά συνολικά τη θεματική που ο συνδυασμός της «Ανταρσία στο Αιγαίο» θεωρεί ότι τη διαφοροποιεί από τους άλλους συνδυασμούς που κατεβαίνουν στις εκλογές.

«Η Ανταρσία δεν είναι ψηφοδέλτιο ευκαιρίας» επισημαίνει ο κ. Σγατζός. «Έχει μια δεκαετή παρουσία στα περιφερειακά πράγματα. Μπορεί την τελευταία πενταετία να βρεθήκαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και νομίζω ότι τα πήγαμε αρκετά καλά και κει, αλλά η παρουσία μας στο δρόμο, στους αγώνες ενάντια στα μνημόνια, την Ε.Ε., στο συνδικαλιστικό, στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα και στις κινήσεις αλληλεγγύης για όλους είναι όχι απλά διακριτή αλλά καθοριστική για την ανάπτυξή τους. Για την ανάπτυξη αυτών των κινημάτων και τις μικρές και μεγάλες νίκες τους παλεύουμε και μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και μέσα από την προεκλογική μας καμπάνια μέρος της οποίας είναι κι αυτά τα μικρά ασπρόμαυρα σκιτσάκια που ελπίζουμε να δώσουν πραγματικό χρώμα στο μουντό τοπίο της ομοιομορφίας που κυριαρχεί στην όλη αντιπαράθεση».

Τα σκιτσάκια αλλά και συνολικά η προεκλογική καμπάνια της Ανταρσία στο Αιγαίο αναρτώνται καθημερινά εδώ: https://www.facebook.com/groups/162476710430990/

 

Προηγουμενο αρθρο

Κάθε γωνιά και υποψήφιος- Από την Όλγα Χιώτη

Επομενο αρθρο

Μαζί με τα δίκτυα…αρχίζει και η ταλαιπωρία