Search

Ανεβοκατεβάσματα

Οι πολιτικοί όλων των εποχών και όλων των αποκλίσεων πέρα από τους ψηφοφόρους, τους φίλους, τους γνωστούς, συγγενείς και ομοϊδεάτες, έχουν και τις ομάδες στήριξης. Ο καθένας από αυτούς, είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε είναι στην αντιπολίτευση επιλέγει, διακρίνει τεχνοκράτες, διαχειριστές, επικοινωνιολόγους και άλλους ικανούς ανθρώπους που μπορούν να τον στηρίξουν στο έργο του και να εφαρμόσουν λίγο ή πολύ τη γραμμή του κόμματος, η οποία διακρίνεται από τα άλλα κόμματα.Αν δεν έχουν αυτούς, εννοώ την ομάδα στήριξης, δεν μπορούν να κουμαντάρουν και να διαχειριστούν το κράτος. Επειδή όμως κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αντίληψη και τις δικές του φιλοδοξίες λογικό και φυσικό είναι  από αυτούς μερικοί  να έχουν τη φιλοδοξία να κυβερνήσουν,  να πρωτοστατήσουν, να κάνουν δικό τους κόμμα, να δημιουργήσουν  ομάδα συμφερόντων  και να καβαλήσουν καλάμι, όπως λένε οι άνθρωποι της πιάτσας, δημιουργώντας προβλήματα στο κόμμα, στον ηγέτη,  που τους θέλει πιστούς αλλά όχι φιλόδοξους και επαναστάτες. Και τι κάνει ο ηγέτης σε μια τέτοια περίπτωση ή  και το κόμμα αν ασχοληθεί; Με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν  εν μια νυκτί χαλαρά και δημοκρατικά για να μην πέσει η ρετσινιά του φασίστα ή του δικτάτορα ο έχων την τόλμη και γοητεία, συνεργάτης  του πρωθυπουργού  ή του ηγέτη της αντιπολίτευσης  απαλλάσσεται  των ευθυνών, αποκεφαλίζεται ή αν είναι ισχυρό στέλεχος μετατοπίζεται σε άλλο πόστο, ώστε να ξεχαστεί και από τους ψηφοφόρους και από τους συνεργάτες και από την κλειστή παρέα των κουμανταδόρων. Και αυτό που γίνεται στην πολιτική κατ’ επέκταση γίνεται και σε άλλες υπηρεσίες.  Στο δημόσιο, στο στρατό και στην ιδιωτική ζωή ορισμένων επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Όταν γίνεις πολύ γνωστός και δυνατός και δεν δημιουργήσεις κλίκα, ομάδα, κλειστή παρέα, γρήγορα σε μετατοπίζουν ή σε αποκεφαλίζουν ανεξάρτητα αν αυτά όλα γίνονται όπως λένε οι κουμανταδόροι για το καλό των πολιτών και για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Στο στρατό σου δίνουν ένα βαθμό και σε στέλνουν στη σύνταξη αν κάπου δεν τα πας καλά με το κουβέρνο. Στο δημόσιο σου δίνουν ένα βραβείο, έναν έπαινο και σε στέλνουν στη σύνταξη. Και  στην ιδιωτική επιχείρηση  με ένα μπόνους, ένα χρηματικό ποσό σε θέτουν σε διαθεσιμότητα ή σε εξαφάνιση. Αυτά γίνονται χαλαρά σε κάθε δημοκρατία και περισσότερο σκληρά σε κάθε δικτατορία. Αυτά και σαν πρόλογο του θέματος.   Και δυο κουβέντες για το θέμα για να το καταλάβουν οι αναγνώστες μας. Όταν έγινε  η κυβέρνηση Ζολώτα στην Ελλάδα κατά τη μεταπολίτευση όλοι οι πολιτικοί  είχαν πόστα εξουσίας. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα  ξεχάστηκαν από το λαό γιατί ο λαός κοίταζε  τι θα κάνει  η κυβέρνηση και όχι οι κουμανταδόροι. Όταν το κατάλαβαν αυτό οι πολιτικοί  ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δεν θα τους γνωρίζει ούτε ο μπακάλης ούτε ο φούρναρης  της γειτονιάς τους και ότι θα έχαναν τους ψηφοφόρους, τους κομματάρχες και τους διαπλεκόμενους, έριξαν την κυβέρνηση. Πάμε στα πρόσωπα.

 

Παπούλιας

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα παραδίδει την εξουσία. Αν και είχε περιορισμένες αρμοδιότητες, εντούτοις άφησε καλές εντυπώσεις γιατί δεν δημιούργησε αναταραχές και πολιτικές αντιδράσεις. Αν θα γίνουν ή όχι εκλογές θα το δούμε το φθινόπωρο. Ποιος θα είναι  ο νέος πρόεδρος, ο υποψήφιος εννοώ; Αν και υποπτευόμαστε ποιος είναι και αυτό θα το δούμε πολύ σύντομα, δεν σημειώνουμε την υποψία μας γιατί δεν συνηθίζουμε να πέφτουμε έξω στις προβλέψεις.  Δύο λόγια για το βιογραφικό του προέδρου κ. Παπούλια. Ποιος ήταν και τι έκανε στην ιδιωτική και πολιτική ζωή του.

 

Βιογραφικό Κάρολου Παπούλια

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και είναι γιος του Υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια, της ιστορικής τάξεως του 1911. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μιλάνου και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Υπήρξε συνεργάτης του γνωστού Ινστιτούτου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Μονάχου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας (19671974) συνεργαζόταν τακτικά με την ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle καταγγέλλοντας το καθεστώς των Συνταγματαρχών. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής του βόλλεϋ, αγωνιζόμενος στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος, ενώ υπήρξε και μέλος της Εθνικής Ομάδας. Επίσης υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος εφήβων στο άλμα επί κοντώ το 1947 και 1948 και αθλητής των 110μ εμπ. και του ακοντισμού.

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 27 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Την περίοδο 19851989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου ενόψει της εκλογής Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος τον αντικατέστησε με το μεγάλο εσωκομματικό του αντίπαλο Θεόδωρο Πάγκαλο. Το 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Το 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ορκίστηκε για δεύτερη φορά στις 12 Μαρτίου 2010.

 

Αβραμοπουλος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνήθως δεν αλλάζει παρά μόνο όταν αλλάξει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί γνωρίζει πολλά πράγματα που δεν μπορεί ο διάδοχός του σε μικρό χρονικό διάστημα να τα μάθει μέσα στην τετραετία που διαθέτει η εκάστοτε κυβέρνηση. Πέραν του ότι και οι εξωτερικοί παράγοντες συνεχίζουν να μιλούν με έναν που ξέρουν πως σκέπτεται, πως ενεργεί και πως συνεργάζεται. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος  είναι πολιτικό πρόσωπο, με πλούσια πολιτική δράση, αρχηγός πολιτικής παράταξης κατά το παρελθόν, υπουργός στη συνέχεια και σήμερα υπουργός Εθνικής Άμυνας που έχει γνωριμίες, σχέσεις και επαφές με όλη την Ευρώπη, τους παράγοντες του ΝΑΤΟ και τις μεγάλες δυνάμεις. Το να μετατεθεί ως επίτροπος στην Κομισιόν για την κυβέρνηση μπορεί να είναι αναβάθμιση. Για την πολιτική ζωή όμως δεν είναι γιατί δεν είναι παρών στη χώρα.  Τώρα γιατί το έκανε αυτό ο πρωθυπουργός δική του η επιλογή, κανένας δεν γνωρίζει ή και αν γνωρίζει δεν το λέει. Μερικά βιογραφικά για την αποτύπωση της προσωπικότητας του κ. Αβραμόπουλου

 

Βιογραφικό Δημήτρη Αβραμόπουλου

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Έλαβε πτυχίο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  έκανε Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στους Διεθνείς Οργανισμούς (Πανεπιστήμιο Βοστώνης/Βρυξέλλες, Masters στα Ευρωπαϊκά Θέματα (Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών (Universite Libre des Bruxelles) ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών ως διπλωμάτης με επιτυχημένη καριέρα. Ομιλεί την Αγγλική, τη  Γαλλική και την Ιταλική γλώσσα.
Εξελέγη πρώτος Βουλευτής Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004  ενώ επανεξελέγη στην ίδια εκλογική περιφέρεια το 2007.
Διετέλεσε υπουργός Τουρισμού από 18.03.2004 έως 14.02.2006. Το 2002 ιδρύει την “Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων”, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Λοζάννη). Την ίδια χρόνια ιδρύει το “Παγκόσμιο Ινστιτούτο για τη Διπλωματία των Πόλεων”. Επανεκλέγεται Δήμαρχος Αθηναίων τον Οκτώβριο του 1998 από τον πρώτο γύρο. Εκλέγεται για πρώτη φορά Δήμαρχος Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1994. Διπλωμάτης καριέρας από το 1980, παραιτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών για να κατέλθει στην πολιτική, με το Κόμμα της “Νέας Δημοκρατίας”, το 1993, οπότε και εκλέγεται Βουλευτής Α΄ Αθηνών. Υπηρέτησε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (1978-1980), στην Αθήνα και στη μόνιμη Ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Επίσης διαθέτει τους παρακάτω Ακαδημαϊκούς τίτλους: Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου ADELPHI (Νέα Υόρκη). Επίτιμος Διδάκτορας του Κολεγίου DEREE (Αθήνα). Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου DREXEL (Φιλαδέλφεια). Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου KINGSTON. Επίτιμος Καθηγητής της Κρατικής Ακαδημίας Τεχνολογικών Επιστημών της Μόσχας. Καθηγητής-Σύμβουλος του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Είναι έγγαμος και έχει δυο γιους.

 

 

Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι κληρονόμος και συνεχιστής δύο μεγάλων  πολιτικών. Κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πολιτικού ανδρός με ανάστημα,  ο οποίος  διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας και σύζυγος του δολοφονηθέντος Παύλου Μπακογιάννη, ο οποίος  υπήρξε ο πρόδρομος της γεφυροποίησης της  δεξιάς και αριστερής παράταξης. Είναι συντηρητική, ψύχραιμη στα χρόνια της πολιτικής της δράσης  και μέχρι σήμερα άφησε καλές εντυπώσεις. Τώρα γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς δεν την επέλεξε ως επίτροπο στην Κομισιόν και έστειλε τον κ. Αβραμόπουλο, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

 

Βιογραφικό Ντόρας Μπακογιάννη

Η Ντόρα (Θεοδώρα) Μπακογιάννη είναι Ελληνίδα νομικός, πολιτικός, βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός Πολιτισμού, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος Αθηνάιων. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαΐου 1954. Είναι κόρη του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου, αδελφή του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη και μητέρα του πολιτικού Κωνσταντίνου Μπακογιάννη. Αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν παντρεμένη με τον Παύλο Μπακογιάννη, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη, ενώ σήμερα είναι παντρεμένη με τον ναυλομεσίτη και αθλητικό παράγοντα, Ισίδωρο Κούβελο. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε δύο παιδιά, τον Κώστα (ο οποίος εκλέχτηκε το 2010 Δήμαρχος Καρπενησίου) και την Αλεξία. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

 

Κουβέλης

 

Ο Φώτης Κουβέλης  ίδρυσε ένα κόμμα,  τη ΔΗΜΑΡ, το οποίο στην αρχή είχε μια κάποια απήχηση και υπήρξε και ένα στέγαστρο για τους αριστερούς που δεν ήθελαν  διαπλοκές και πασαλείμματα  των «αριστερών και της προόδου»!!  των άλλων παρατάξεων. Όμως το κόμμα του διαλύθηκε  σύντομα και ο συνεργαζόμενος Φώτης Κουβέλης -αριστερός  στην ταμπέλα και στο κόμμα -με την κεντροδεξιά παράταξη Σαμαρά στην κυβέρνηση κατ’ αρχήν και την αποχώρησή του στη συνέχεια δεν έπεισε τους οπαδούς και ψηφοφόρους ή και τα στελέχη του, με αποτέλεσμα στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές να πάρει το ποσοστό 1,25%. Κυκλοφόρησε και μια φήμη, που εμείς την κατατάσσουμε στο  πολιτικό κουτσομπολιό  και όχι στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, ότι θα προταθεί ως ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Ο ίδιος διέψευσε αυτή την είδηση ή το κουτσομπολιό και έκανε και  μια στροφή ή απόκλιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδεολογίες αλλά πρόσωπα και κόμματα και οι αριστεροί και οι δεξιοί  κρίνονται  από τον βίο και την πολιτεία, τη στάση τους στην κοινωνία, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις τοποθετήσεις τους, που πρέπει να είναι ξεκάθαρες  και όχι πλαισιωμένες με ταμπέλες, λίγα λόγια για τα βιογραφικά του κατωτέρω και ο αναγνώστης ας βγάλει  τα συμπεράσματά του.

 

Βιογραφικό Φώτη Κουβέλη
Ο Φώτης Κουβέλης γεννήθηκε το 1948. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες. Διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Υπουργός Δικαιοσύνης, Γραμματέας του κόμματος της «Ελληνικής Αριστεράς», Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Πριν από τη δικτατορία ήταν μέλος της «Δ. Νεολαίας Λαμπράκη» και στη διάρκεια της δικτατορίας μέλος της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος». Με τη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτ. και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Είναι μέλος κινημάτων ειρήνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών. Έχει συγγράψει για τους θεσμούς, το δίκαιο, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες. Είναι βουλευτής της Β΄ Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είναι έγγαμος. Σύζυγός του είναι  η Φωτεινή Πάλλα – Κουβέλη και έχει δύο κόρες.