Search

Amanda Fucking Palmer τι γυρεύεις στη Λέσβο;

Σε ένα από τα καθιερωμένα αυτοσχέδια γλέντια του Καρά Τεπέ βρεθήκαμε χθες το βράδυ μαζί με την Αμερικανίδα τραγουδίστρια και περφόμερ Amanda Palmer που μαζί με τη φίλη της την Cookie και τον 18μηνών γιο της Antony (Ash) βρίσκεται στη Λέσβο για εθελοντισμό, με σκοπό αργότερα τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει χρήματα για τους πρόσφυγες. Οι φιλοξενούμενοι του Καρά Τεπέ παρακολούθησαν μάλιστα και ένα secret gig της Amanda στο οποίο ερμήνευσε…παιδικά τραγούδια ενώ το γλέντι συνεχίστηκε με χορούς και τραγούδια από τις χώρες των φιλοξενούμενων.

“Έκανα μια μικρή παράσταση για τα παιδιά εδώ.Mαζί με την Cookie που είναι εδώ από την πρώτη μέρα και είναι η αιτία που γνωρίζω τι συμβαίνει στη Λέσβο και είμαι σήμερα εδώ, θέλω να δω τι συμβαίνει και να δω πως πως μπορώ να βοηθήσω”, μας λέει η Amanda που θα απολαύσουμε την Τρίτη στο Μουσικό Καφενείο.  Ιδρυτικό μέλος του πανκ -καμπαρέ ντουέτου “The Dresden Dolls”, παντρεμένη με τον Niel Gaiman, διάσημο και πολυβραβευμένο συγγραφέα modern/urban fantasy, (“American Gods”, Coraline), η  Amanda Fucking Palmer, που  προκαλεί με το έντονο ταμπεραμέντο της δεν είναι ακόμη μία διάσημη που ήρθε για εθελοντισμό στη Λέσβο.

Ταραχοποιό στοιχείο στη σκηνή και γνωστή για την αγάπη της για τον Μπρεχτ και το αναρχοκαμπαρέ, δε δίστασε να βγει ολόγυμνη στο Ράουντχάουζ του Λονδίνου, μια περφόμανς – απάντηση στη “Daily mail” που με δημοσίευμά της “σκανδάλιζε” τους αναγνώστες της για ένα περιστατικό στο Γκλάστονμπερι όπου ο “φακός” συνέλαβε το στήθος της σε κοινή θέα. Στον κόσμο της Αμάντα υπάρχουν “τέρατα” της καθημερινότητας αλλά και της φαντασίας, βία, αναρχισμός, φεμινιστικές αλήθειες, ερωτικές αναπαραστάσεις, μαζοχισμός, ψυχικές ασθένειες  ενώ το σκοτεινό τσίρκο κυριαρχεί ως περιβάλλον μέσα στο οποίο η περσόνα Amanda Palmer, γνωστή για την αγάπη της για τονΜπρεχτ και το αναρχοκαμπαρέ  δημιουργεί ένα αρκετά θεατρικό σόου (Μουσικό Καφενείο Τρίτη 28/3).

Ωστόσο η Amanda Fucking Palmer (γιατί εδώ ταιριάζει) έχει καταφέρει και από το 2015 να χρηματοδοτείται από το κοινό της μέσω μιας crowdfunding καμπάνιας στο Kickstarter που προωθεί η ίδια τρομερά μέσα από τα Social Media και το blog της. Μέσω αυτής μάζεψε 1,2 εκατομμύρια δολάρια από τους φανς της ζητώντας αρχικά περίπου 100 χιλιάδες, έγραψε ένα βιβλίο για αυτό  (the art of asking) και μέσω της ομιλίας της στο TED που ξεκινάει από την εποχή που δούλευε ως καλλιτέχνης του δρόμου (δώστε ένα δολάριο στο καπέλο για την δίμετρη νύφη) επικοινωνεί την επιτυχημένη ιδέα λέγοντας το απλό: “Δεν χρειάζεται να κάνεις τους ανθρώπους να πληρώσουν για τη μουσική”. Επέτρεψέ τους το”.  Άσσος στο crowdfounding η Amanda θέλει να συγκεντρώσει με αυτόν τον τρόπο χρήματα για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Λέσβο!

Amanda Palmer και Niel Gaiman