Search

“Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία” στη ΦΕΜ

Ήταν μια εμπειρία η χθεσινή προβολή στον πανέμορφο χώρο της ΦΕΜ του βραβευμένου με Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας το 2022 ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας, “All The Beauty And The Bloodshed” αφιερωμένο στη διακεκριμένη φωτογράφο Nan Goldin. Την προβολή οργάνωσε και προλόγισε ο Λέσβιος φωτογράφος Γιώργος Καζάζης και όπως πάντα όλα ήταν άψογα!

Στο ντοκιμαντέρ μπλέκονται αριστουργηματικά δύο διαφορετικές θεματικές: Η συγκλονιστική σε πρώτο ενικό αφήγηση της ζωής μιας ξεχωριστής και μεγάλης φωτογράφου καθώς και ένας γενναίος πολιτικός αγώνας που άλλαξε το κόσμο. Τα παιδικά της χρόνια αποδείχθηκαν δύσκολα εξαιτίας της αδιαφορίας των γονιών της απέναντι στα φυσιολογικά προβλήματα των εφήβων. Αποκορύφωμα η αυτοκτονία της αδερφής της, Barbara, όταν η Γκόλντιν ήταν μόλις 11 ετών. Στα 13 της έχοντας εκδιωχθεί από διάφορα οικοτροφεία, απεχθανόμενη οποιουδήποτε είδους σύμβαση και επιθυμώντας να ελευθερωθεί από τους περιοριστικούς ρόλους με τους οποίους η κοινωνία προσδιόριζε τη γυναίκα- κόρη, μητέρα, σύζυγος- έφυγε από το σπίτι της ζώντας για μεγάλο διάστημα σε κοινόβια και σπίτια ανάδοχων οικογενειών.

Έτσι από πολύ μικρή ηλικία θα βρεθεί σε όλα τα κινήματα της πρωτοπορίας της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 70 και του 80 ενώ θα ζήσει την έκρηξη του AIDS και θα χάσει πολλούς φίλους και συνοδοιπόρους. Θα εθιστεί στα ναρκωτικά αλλά και θα ανακάμψει. Έχοντας προσωπική εμπειρία/ιστορία η Nan Goldin ξεκίνησε έναν μέχρις εσχάτων αγώνα ενάντια στην επιδημία οπιοειδών OxyContin (που στοίχισε τη ζωή σε παραπάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Αμερική) και στην πανίσχυρη οικογένεια της φαρμακοβιομηχανίας που τα παρήγαγε και η οποία είχε πολύ στενούς δεσμούς με μουσεία, γκαλερί και με το κόσμο των τεχνών γενικότερα.

Περιμένουμε με αγωνία και τις υπόλοιπες προβολές!