Search

Τα… κρυμμένα μυστικά της προκυμαίας της Μυτιλήνης: Το κτίριο της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής Τράπεζας

Συνεχίζουμε τον περίπατό μας στη Μυτιλήνη, αυτή τη φορά στην προκυμαία της και ανακαλύπτουμε τους αρχιτεκτονικούς της θησαυρούς μέσα από το έργο “Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ” https://visitnorthaegean.gr/route-guide/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%b1/

Σήμερα επιλέγουμε έναν καλά κρυμμένο από σύγχρονες παρεμβάσεις κτίριο της προκυμαίας που ήταν παλιά η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα

Το κτίριο της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής Τράπεζας (Banque Imperiale Ottomane) κατασκευάστηκε γύρω στο 1898 στο βορειοανατολικό τμήμα της Προκυμαίας. Η Οθωμανική Τράπεζα εξέδιδε χαρτονόμισμα και έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο στον έλεγχο των εμπορικών δραστηριοτήτων της χώρας και στη σύναψη των δανείων της οθωμανικής κυβέρνησης. Το υποκατάστημα της Μυτιλήνης λειτούργησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Το κτίριο αργότερα φιλοξένησε διάφορες χρήσεις, ενώ σήμερα στεγάζει κατάστημα εστίασης.

Αρχιτεκτονικά, το κτίριο αποτελεί έκφραση ενός ανατολίτικου ιδιώματος του νεοκλασικισμού, με τριμερή διάρθρωση της όψης, συμμετρία ως προς τον κεντρικό κατακόρυφο άξονα και έντονα γλυπτικό διάκοσμο. Η κάτοψη του κτιρίου είναι επιμήκης και στενομέτωπη, όπως τα περισσότερα κτίρια που βρίσκονται στο μέτωπο της προκυμαίας. Στεγάζεται με τρίριχτη ξύλινη στέγη με γαλλικού τύπου κεραμίδια. Ιδιαίτερα επιμελημένη είναι η κύρια είσοδος του κτιρίου η οποία κοσμείται με περίτεχνο λιθόγλυπτο περιθύρωμα με άνθινα στοιχεία. Υπερκείμενη βρίσκεται λίθινη εγχάρακτη επιγραφή με την επωνυμία της τράπεζας στα γαλλικά. Το κεντρικό τμήμα καταλήγει στο επίπεδο της στέψης σε ιδιαίτερα διακοσμημένη λιθόγλυπτη μετωπίδα.

Η πράξη αφορά στην ολοκληρωμένη καταγραφή των ακινήτων μνημείων και ιστορικών κτηρίων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς (χρονολόγηση μετά το 1830) σε επιλεγμένους οικισμούς των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και των άυλων πολιτιστικών στοιχείων με τα οποία συνδέονται. Τα δεδομένα της καταγραφής αποτελούν το περιεχόμενο μιας δυναμικής ηλεκτρονικής γεωβάσης δεδομένων, δημιουργώντας έτσι ένα ψηφιακό αποθετήριο καταγραφής, τεκμηρίωσης και διάσωσης του νεότερου κτηριακού αποθέματος.