Search

Για την παραβατικότητα των ανηλίκων σε ένα… απελπιστικά ενήλικο κοινό

Στον απόηχο των τραγικών γεγονότων της Κέρκυρας όπου τρία άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο μετά από άγρια συμπλοκή ανηλίκων με μαχαίρι, διαβάζουμε με μεγάλη χαρά πως πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο και στα ΕΠΑΛ της Καλλονής με μεγάλη συμμετοχή η Ημερίδα για την Παραβατικότητα των Ανηλίκων που συνδιοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι χαιρετίζουμε την προσπάθεια αυτή στη οποία συμμετείχε από την πλευρά των εκπαιδευτικών ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου ενώ ανάμεσα στους ομιλητές και η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Παρόντες στην ομιλία, απευθύνοντας χαιρετισμό, ήταν ο Βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Μιχάλης Σεβδυνίδης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Καίτη Στρατάκη, η Αντιδήμαρχοι Ζαχαρώ Ιωακείμ και Αλέξανδρος Ροδίτης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Κοινωνικής Προστασίας Νίκος Αλεξανδρής, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και εκπρόσωπος του Βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου.

Στην Ημερίδα ειπώθηκαν πράγματα σημαντικά τόσο για την πρόληψη της παραβατικότητας όσο και για το μετά το συμβάν, τα δικαιώματα και τις κυρώσεις των ανήλικων παραβατών το χρέος της κοινωνίας και των γονιών αλλά και τα βήματα ώστε να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση των παιδιών που πέφτουν σε κάποιο παράπτωμα. Ωστόσο ας μας επιτραπεί ένα σχόλιο καθώς δεν είδαμε ανάμεσα στους καλεσμένους μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που καθημερινά βιώνουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, δεν είδαμε παιδοψυχολόγους ανάμεσα στους ομιλητές ούτε νέα παιδιά, εκπροσώπους από τις μαθητικές κοινότητες ώστε να ανοίξει ένα πραγματικός διάλογος για ό,τι συμβαίνει.

Αλήθεια καμία αξία δεν έχει αν τις πραγματικά ουσιαστικές παρεμβάσεις των ομιλητών ακούν ….εκπρόσωποι της εκκλησίας και πολιτικά πρόσωπα αντί για τους ίδιους τους μαθητές. Κρίνουν για εμάς χωρίς εμάς θα πουν μετά τα παιδιά και θα έχουν δίκιο….

Ίσως ο μόνος τρόπος να γίνουν προσιτές οι ενημερώσεις στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς είναι να γίνονται εντός σχολείου. Κατά τα άλλα η παρουσία όλων των δημοτικών αξιωματούχων και του Μητροπολίτη έμοιαζε με εξέδρα παρέλασης!