Search

Ημερίδα για το Μουσείο Teriade στο ίδρυμα Θεοχαράκη

Με τη συνεχή διαμόρφωση νέων δεδομένων σε διάφορους χώρους πολιτισμού, σε σχέση με την αξιοποίηση των τεχνολογιών και την οικοδόμηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η Ελλάδα ως κράτος μέλος της Ε.Ε., δραστηριοποιείται δυναμικά στο αναπτυσσόμενο περιβάλλον όπως είναι αυτό που διαμορφώνεται και μέσω των νέων τεχνολογιών στα μουσεία. Μέσα στο πνεύμα των σύγχρονων πολιτιστικών δεδομένων το Μουσείο Tériade με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει την Ημερίδα με θέμα: «Τα Μουσεία ως χώρος προαγωγής της εκπαίδευσης και της έρευνας, η περίπτωση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Tériade».

Το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade είναι το πρώτο μουσείο μοντέρνας τέχνης που λειτούργησε στον ελληνικό χώρο και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1979. Αποτελεί δωρεά του Tériade στη γενέτειρά του Μυτιλήνη και στεγάζει, διαφυλάσσει και προβάλλει μια μεγάλη και σπάνια συλλογή έργων τέχνης, με έργα χαρακτικής των μεγαλύτερων δημιουργών του μοντερνισμού τον 20ο αιώνα, στο απόγειο της δημιουργικότητάς τους αλλά και γνωστών Ελλήνων ζωγράφων όπως του Τσαρούχη, του Θεόφιλου, κ.ά., ενώ βρίσκεται και σε συνεργασία με αντίστοιχα μουσεία στην Ελλάδα και στη Γαλλία όπως το Μουσείο Matisse και το MUCEM Μουσείο των Πολιτισμών της Μεσογείου.

Ο ιδρυτής του, Στρατής Ελευθεριάδης-Tériade, πολυμήχανος Έλληνας της διασποράς, αν και υπήρξε ποιητής, ζωγράφος, κριτικός τέχνης και υψηλής ευαισθησίας και ποιότητος εκδότης, καθιερώθηκε περισσότερο στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα του κινήματος του μοντερνισμού στο Παρίσι, ως ο μοναδικός εμψυχωτής κι εμπνευστής του πρωτοφανούς φαινομένου της προσέγγισης ποιητών και καλλιτεχνών σε μία πρωτόγνωρη σύζευξη λέξεων και εικόνας. Ο ανεπανάληπτος συνδυασμός κειμένου και εικόνας των εκθεμάτων του Μουσείου Tériade, αποτυπώνεται στα έργα του Ανρί Ματίς, του Πάμπλο Πικάσο, του Μάρκ Σαγκάλ, του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, του Λε Κορμπιζιέ, του Φερνάν Λεζέ, κ.ά., οι οποίοι είχαν εμπνευστεί από τον Ελληνικό πολιτισμό και ορισμένοι είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου ημέρα Σάββατο από τις 14:00 έως τις 20:00, στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη. Χαιρετισμούς θ’ απευθύνουν η Πρόεδρος του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Tériade κα Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ Καθηγητής κος Ιωάννης Χρυσουλάκης, η Πρόεδρος του ICOM-EUROPE Dr Giuliana Ericani, ενώ θα συμμετάσχουν με ομιλίες ξένοι διευθυντές μουσείων όπως o κος Pascal Fulacher, επίτιμος διευθυντής του l’Atelier du Livre d’art et de l’Estampe et du patrimoine de l’Imprimerie Nationale, ο κος Patrice Deparpe διευθυντής του Μουσείου Matisse και η κα Eurydice Trichon-Milsane ιστορικός τέχνης και συγγραφέας και Chef de Projets, Beaubourg, καθώς και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου κος Χρήστος Καλλονιάτης καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ο κος Πάνος Γρηγορίου κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnetκαι η κα Αγγελική Χατζή Θεατροπαιδαγωγός-Μουσειοπαιδαγωγός. Επίσης η Δρ. Ασπασία Δεστούνη ΑΠΘ, Ιατρική Σχολή κι Επιστημονική Υπεύθυνη του NESTOR Επιχειρηματική Ανάπτυξη στις Κάτω Χώρες, Εσθονία και Ελλάδα και ο διευθυντής του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Tériade κος Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος Εικαστικός-Ιστορικός Τέχνης, απόφοιτος ΑΣΚΤ.

Την ημερίδα θα συντονίσει η κα Ίρις Κρητικού, Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης με την οποία το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Tériade έχει στενή συνεργασία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ μετά το πέρας της ημερίδας θα ακολουθήσει δεξίωση στο Café Merlin του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη.