Search

O “πράσινος” καταυλισμός του Καρά Τεπέ εγκσυχρονίζεται με 250 νέα κοντέινερ

Καλύπτει το 90% της ενέργειάς του από ηλιακά πάνελ που προσφέρει στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες καθημερινά ζεστό νερό και αυτόνομη ρευματοδότηση. Κι όλα αυτά “χωρίς ο Δήμος ή το κράτος να χαλάσει ούτε ένα Ευρώ” μας λέει ο Σταύρος Μυρογιάννης, ο άνθρωπος πίσω από το πρότυπο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ που μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας εκσυγχρονίζεται με την προσθήκη 250 νέων προκατασκευασμένων κοντέινερ. “Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να ακολουθούμε τους κανόνες μιας σωστής φιλοξενίας”, λέει ο Σταύρος που καθημερινά συντονίζει μαζί με τους ανθρώπους του, το μικρό “θαύμα” του καρά Τεπέ που αυτές τις μέρες θυμίζει εργοτάξιο. Μέλη των ΜΚΟ που βοηθούν στο έργο του Δήμου, εργάτες μαζί με πρόθυμους πρόσφυγες που βοηθούν αλλάζουν  τον χώρο ώστε να υποδεχτεί τα νέα κοντέινερ που θα στεγάσουν τον κόσμο ο οποίος περιμένει εγκλωβισμένος ώσπου να εξεταστούν οι υποθέσεις του από την Υπηρεσία Ασύλου.

“Πέρυσι τον Αύγουστο, όπως θα θυμάσαι, εδώ μέσα είχαμε ήταν σκηνές. Μετά στη 2η φάση όταν το Καρά Τεπέ ήταν transit site φιλοξενήθηκαν σε αυτά τα πλαστικά σπιτάκια που βλέπεις,  χιλιάδες άνθρωποι. Αυτά έχουν ημερομηνία λήξεως τα  δύο χρόνια. Όμως ήδη στον πρώτο χρόνο έχουν παρουσιάσει ζημιές. Η λύση που θα έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και πολύ καιρό είναι τα προκατασκευασμένο κοντέινερ με παράθυρα και air condition καλά μονωμένα. Αυτό σημαίνει  ότι  δεν θα έχουμε απώλειες” λέει ο Σταύρος Μυρογιάννης που σε συνεργασία με ειδικούς εργάζεται τον τελευταίο μήνα πάνω στο σχέδιο εκσυγχρονισμού του καμπ. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή κατάσταση φιλοξενίας όσο καιρό χρειαστεί να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να τελειώσουν οι υποθέσεις τους από τη Μόρια. Έτσι ο Καρά Τεπές αναβαθμίζεται πλέον στο θέμα της φιλοξενίας και της διαβίωσης των ανθρώπων. Όλα τα παλιά σπιτάκια θα διαλυθούν και θα ανακυκλωθούν εξηγεί ο διευθυντής του Καρά Τεπέ που προσπαθεί και βρίσκει διαρκώς λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

“Τα κοντέινερ που είναι στα Πάμφιλα είναι για την Μόρια και τον καρά Τεπέ. Εδώ θα θα μπουν 250 κοντέινερ. Θέλω να επισημάνω ότι ο Καρά Τεπές είναι το μοναδικό green site στην Ευρώπη που καλύπτει το  90% της ενέργειας του από τον ήλιο. Από τα ηλιακά πάνελ  έχουμε ζεστό νερά και ηλεκτρικό μέσα στα σπίτια . Δυσκολίες υπάρχουν μέσα στο πεδίο που μερικές φορές μπορούν να μας ξεπεράσουν. Ωστόσο πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ο Καρά Τεπές θα έχει αλλάξει μορφή.

Τα σπιτάκια θα τα βάψουμε με τα χρώματα του Μολύβου, θα μπούνε μέσα χαμηλά τραπέζια  για να τρώνε οι άνθρωποι, δεν θα μείνει αυτό το γκρι που φέρνει κατάθλιψη. Η ψυχολογία των ανθρώπων θα αλλάξει ενώ όταν κάποτε τελειώσει αυτή η χρήση του θα μείνει στον τόπο. Μπορεί να γίνει μια κατασκήνωση, ένα κέντρο έκτακτων αναγκών που μπορεί να φιλοξενήσει Λέσβιους και μη σε περίπτωση πλημμύρας ή φυσικών καταστροφών, ένα κέντρο πολιτικής προστασίας χωρίς το κράτος ή ο Δήμος να έχει ξοδέψει ένα ευρώ”.

Η κουβέντα μας διακόπτεται διαρκώς καθώς ο Σταύρος λύνει παράλληλα διάφορες υποθέσεις, όπως να εξηγήσει με την βοήθεια του μεταφραστή των φαρσί σε έναν φιλοξενούμενο γιατί αργεί η μεταφορά του στην Αθήνα ή να δοκιμάσει το φαγητό που αργότερα θα μοιραστεί στους πρόσφυγες ενώ το τηλέφωνο και ο ασύρματος χτυπούν ασταμάτητα. Μια κουβέντα που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ώρες καθώς είναι πολλά τα πράγματα που μπορεί να πει κανείς για το μικρό αυτό “θαύμα ” του Καρά Τεπέ που συντελείται με την βοήθεια όλων όσων εργάζονται  εκεί μέσα ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φιλοξενία σε αυτούς τους ανθρώπους.