Search

«Υπάρχει ελπίδα για τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου»

Με την απειλή οριστικού «λουκέτου» από τον ΕΟΤ συνεχίζουν ως τα τέλη του Οκτώβρη τη λειτουργία τους τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου, μια από τις θερμότερες πηγές της Ευρώπης καθώς δεν διαθέτουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Σύμφωνα με τον ενοικιαστή και διαχειριστική των Ιαματικών Πηγών Λισβορίου-Πολιχνίτου, Αντώνη Τσελεμπιδάκη, η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται μετά από μία σειρά παραλείψεων και καθυστερήσεων των δημοτικών αρχών τα τελευταία δέκα χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ.Μάρκος Δανάς υπάρχει ακόμη χρόνος να σωθούν τα λουτρά αν «με ηρεμία και σοβαρότητα εργαστούμε όλοι μαζί προκειμένου να υπερπηδηθούν τα τελευταία εμπόδια που προέκυψαν».

«Ο αρχικός νόμος ψηφίστηκε το 2006, είναι ο λεγόμενος νόμος Πετραλιά όπου μέσα σε αυτόν περιγράφονται, ανάμεσα σε πολλά άλλα, δύο κύριες δράσεις που πρέπει να γίνουν στα ιαματικά: Η πρώτη είναι η αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών και η δεύτερη είναι η έκδοση-χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας ΕΣΛ που ουσιαστικά είναι η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων» λέει  κ. Δανάς

«Από το 2006 λοιπόν που βγήκε αυτός νόμος δυστυχώς εξαιτίας διαφόρων στρεβλώσεων του ελληνικού Δημοσίου φτάσαμε να ξεκινήσει η δουλειά για τις αναγνωρίσεις στο τέλος του 2015 με την κατάθεση φακέλων στο Υπουργείο Τουρισμού. Ως σήμερα έχουν κατατεθεί 124 φάκελοι από τους οποίους έχουν τελειώσει οι 54 οι οποίοι και πρέπει να περιέχουν: μια υδρογεωλογική μελέτη, μια υγειονομική μελέτη, δύο φυσικοχημικές αναλύσεις, δύο μικροβιολογικές αναλύσεις, ραδιολογική ανάλυση τοπογραφικό και ιδιοκτησιακό. Τώρα όσον αφορά στην υπόθεση των πηγών του Πολιχνίτου ο Δήμος ενδιαφέρθηκε σοβαρά. Με τη σύμβουλο του Δημάρχου, Γεωργία Παπανικολάου το φτάσαμε πολύ κοντά αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα δεν υπερπηδούνται εύκολα και δεν αφορούν ούτε το Υπ.Τουρισμού, ούτε τον Σύνδεσμο. Από τις 4 πηγές της Λέσβου οι δύο ανήκουν στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Λέσβου η οποία από όσα ξέρω βρίσκεται σε λύση εκκαθάριση, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων. Το Υπουργείο άνοιξε τις πόρτες του, όμως η υπόθεση πρέπει να ξεκολλήσει από την αναπτυξιακή ώστε να πάρουν οι πηγές το ΕΣΛ.

Το ειδικό σήμα λειτουργίας χρειάζεται για να δοθεί 13 δικαιολογητικά, ένα εκ των οποίων είναι η αναγνώριση του φυσικού πόρου. Αν δεν υπάρχει αυτή, δεν μπορείς να πάρεις το ειδικό σήμα. Γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση τώρα; Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες από το 2006 που ψηφίστηκε ο νόμος και την αδράνεια που ακολούθησε καθώς αν αφήσεις τα πράγματα να κακοφορμίσουν δημιουργούν παραπάνω ζητήματα. Θεωρώ ότι με ηρεμία και σοβαρότητα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί προκειμένου να υπερπηδηθούν τα τελευταία εμπόδια που προέκυψαν, όπως άλλωστε κάναμε τα προηγούμενα χρόνια για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα και δυσκολίες που προέκυπταν συνεχώς μέχρι σήμερα. Το 90% της δουλειάς έχει γίνει. Με την συνεργασία Δήμου Λέσβου, ΣΔΙΠΕ και Υπουργείου Τουρισμού φτάσαμε σε κάποιο καλό σημείο, και σίγουρα έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».

Όπως ισχυρίζεται ο Αντώνης Τσελεμπιδάκης «στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει πιστέψει σε αυτό το νησί, στην δύναμη του Ιαματικού Τουρισμού. Όλα αυτά τα χρόνια τα Λουτρά λειτουργούν με προσωρινές άδειες λειτουργίας που κάθε χρόνο ανανέωνε το υπουργείο, πληρώνοντας οι ενοικιαστές ή οι διαχειριστές των Ιαματικών Λουτρών περίπου 500€ για να την αποκτήσουν. Οι «οδηγίες» όμως ήταν σαφέστατες, ΔΕΝ θα ξανά δοθεί προσωρινή άδεια το 2018 και ο Δήμος Λέσβου πρέπει να τελειώσει τα προ-απαιτούμενα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης του φυσικού πόρου και να αναγνωριστεί πλέον σαν «Ιαματική Πηγή Πολιχνίτου, Λισβορίου κ.λπ.», μια διαδικασία που έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τους τότε Καποδιστριακούς Δήμους. Σχετικά με τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου: Θα πούνε κάποιοι καλοθελητές: «Μα η εκκαθάριση της Ε.Θ.Υ.ΠΛ. Α.Ε. (εταιρεία που ανήκαν και διαχειριζόταν τα Λουτρά Πολιχνίτου) δεν τελείωσε, πως θα μπορούσε ο Δήμος Λέσβου να ολοκληρώσει τα προ-απαιτούμενα;».

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι η εκκαθάριση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν η τελευταία Καποδιστριακή Δημοτική Αρχή είχε κάνει όλα τα προβλεπόμενα που είχε ορίσει η Διεύθυνση Εμπορίου Λέσβου, πράγμα που δεν έπραξε πάρα την ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πολιχνίτου. Εάν υπήρχε συμμόρφωση με τις εντολές της Διεύθυνσης Εμπορίου, σήμερα η Ε.Θ.Υ.ΠΛ. Α.Ε. θα είχε απορροφηθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Λέσβου (Α.Δ.Ε.Λ. Α.Ε.) , όπως και τόσες άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις και θα ακολουθούσε την τύχη των υπόλοιπων Λουτρών του νησιού μας (είναι σε καλύτερη γραφειοκρατική κατάσταση από τα Λουτρά του Πολιχνίτου). Η εκκαθάριση ξεκίνησε στην αρχή της θητείας του πρώτου Καλλικρατικού Δήμου Λέσβου, όπου τόσο οι διορισμένοι εκκαθαριστές της Ε.Θ.Υ.ΠΛ. Α.Ε. (μέλη από το απερχόμενο Δ.Σ. της εταιρείας), όσο και οι τοπικοί δημοτικοί εκλεγμένοι σύμβουλοι, 15 στον αριθμό δεν ασχολήθηκαν καθόλου για να αναδείξουν και να επιλύσουν τα τόσο χρόνων συσσωρευμένα προβλήματα της εταιρείας. Η σημερινή Δημοτική Αρχή προσπάθησε να δώσει λύση στα προβλήματα, ορίζοντας νέους εκκαθαριστές και υπάλληλο με αποκλειστικό αντικείμενο εργασίας την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων των Ιαματικών Λουτρών του νησιού μας. Δυστυχώς το δυσκίνητο δημοσιονομικό σύστημα και οι «αρμόδιοι» δήθεν σωτήρες του νησιού μας, δεν κατάφεραν να φέρουν τα θεμιτά αποτελέσματα και ενώ θεωρητικά η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε, πρακτικά προέκυψε πρόβλημα χορτολιβαδικής έκτασης που διεκδικεί η Διεύθυνση Δασών Λέσβου. Σημαντικό ρόλο στην έκβαση αυτής της κατάστασης είχε και η αδράνεια όλων των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών και συλλόγων της περιοχής μας, μια και είχαν ενημερωθεί προφορικά, δυο χρόνια πριν!»

Η δημοτική πηγή Λισβορίου Λέσβου βρίσκεται 1,5 km του οικισμού Λισβορίου, 3 km ΒΔ του χωριού Πολιχνίτου και 30 kmδυτικά της Μυτιλήνης.

Οι εγκαταστάσεις της λουτροπηγής βρίσκονται γύρω από το χείμαρρο ο οποίος χύνεται στον κόλπο της Καλλονής, μέσα στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον κα με θέα τον κόλπο αυτόν.

Ο φυσικός πόρος έχει θερμοκρασία 66° C  και χαρακτηρίζεται ως «υπέρθερμο, αλατούχο, υπερτονικό, χλωριονατριούχο, ασθενώς ραδιενεργό, καλιούχο, ασθενώς σιδηρούχο νερό». Ο φυσικός πόρος της πηγής Λισβορίου ενδείκνυται για παθήσεις του μυοσκελετικούσυστήματος, ρευματικών και αυτοάνοσων παθήσεων, καθώς και δερματικών παθήσεων.

Επιπλέον, στα Ροδαφνίδια, τα οποία βρίσκονται ακριβώς δίπλα στις θερμοπηγές του Λισβορίου ανακαλύφθηκε μια θέση κατώτερης παλαιολιθικής εποχής, της αχελαίας πολιτισμικής φάσης.α

Από την πλευρά της ΑΔΕΛ Α.Ε γνωστοποίησε με απάντηση της στην εφημερίδα Πολιτικά πως : “για το νησί της Λέσβου πρόβλημα καθίσταται η ύπαρξη παλαιών μόνον λουτρικών εγκαταστάσεων που ερμηνεύεται σε έλλειψη σύγχρονων υδροθεραπευτηρίων με παροχές εξειδικευμένες π. χ ατμόλουτρα , εισπνοθεραπεία αλλά και σύγχρονων Θερμαλιστικών Κέντρων υγείας –αναζωογόνησης , όπου θα λειτουργούν ξενοδοχεία παρακείμενα- εστιατόρια με διαιτητικά μενού , χώροι ευεξίας και χαλάρωσης κ. λ. π

> Ιδιαίτερα για τις Ιαματικές Πηγές που είναι παράκτιες, όπως η λουτρική εγκατάσταση στην Ευθαλού, προτείνουμε την εξαίρεση από τον αιγιαλό και την παραλία καθώς προκύπτουν προβλήματα αναφορικά με την επισκευή και την συντήρηση των υποδομών και ιδιαίτερα για την τοποθέτηση απαραίτητων βιολογικών καθαρισμών.

> Τυχόν πολεοδομικά θέματα που αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια απόκτησης ειδικού σήματος λειτουργίας .

Από τον Μάρτιο του 2018 ενημερωθήκαμε για τη νέα Υ.Α.2704/2018(ΦΕΚ 603 /Β΄)που ορίζει τις προδιαγραφές για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας .

Στην προσπάθεια μας να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας έχουμε ήδη προχωρήσει στις ενέργειες , όπως , την ανάθεση εκπόνησης ειδικών μελετών προσαρμοσμένων αντίστοιχα στις τεχνικές προδιαγραφές της Υ.Α. Επίσης έχουμε προχωρήσει τις ενέργειες για την Αναγνώριση του Ιαματικού Φυσικού Πόρου, αναμένοντας τη δημοσίευση σχετικού ΦΕΚ.

Με σαφή πρόθεση την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκονται οι Ιαματικοί Πόροι , η βιωσιμότητα των επενδύσεων σε αυτές , τα πιθανά οικονομικά οφέλη για το νησί μας και την εν γένει προστασία των φυσικών ιαματικών πόρων κρίνεται αναγκαία η συνολική αντιμετώπιση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την επίλυση των ως άνω χρόνιων προβλημάτων”.