Search

Ξεπέρασε τα 9.000 άτομα ο πληθυσμός του ΚΥΤ Μόριας-Μόνο 139 αποχωρούν τη Δευτέρα για την ενδοχώρα

Εφτά βάρκες έφτασαν χθες στις ακτές της Λέσβου, μεταφέροντας ακόμη 325 άτομα αυξάνοντας κατά πολύ το ποσοστό των μέσων ημερήσιων αφίξεων, οι οποίες θυμίζουν άλλες εποχές. Με τις χθεσινές αφίξεις η Μόρια ξεπέρασε τα 9.000 άτομα φτάνοντας να φιλοξενεί 9.300 άτομα δηλαδή όσα και πριν τη συμφωνία με την Τουρκία το 2016. Πρόκειται για ραγδαία αύξηση των ροών και των εγκλωβισμένων στο νησί αν θυμηθούμε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη πριν από ένα μήνα περίπου στη Μόρια ο αριθμός του πληθυσμού της ήταν 6.000 άτομα. Τα νέα χειροτερεύουν καθώς η επόμενη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και αφορά μόλις 139 άτιμα που θα μοιραστούν σε 12 δομές γεγονός που δείχνει ότι δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να ανακουφιστούν τα νησιά.

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες ανησυχία στο Λιμενικό Σώμα έχει φέρει η πληροφορία της μετακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από τα κέντρα φιλοξενίας στην τουρκική ενδοχώρα προς τα παραλία. Ηδη οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πάνω από 300 άτομα  που προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο. Αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, την 1.570 άτομα έφτασαν την περασμένη μόνο εβδομάδα στα νησιά του Αιγαίου, μια αύξηση από το τελευταίο διάστημα των 1.289 αφίξεων της προηγούμενης εβδομάδας (σ.σ.: 29 Ιουλίου με 4 Αυγούστου) και από πέρυσι 479 αφίξεις κατά την ίδια περίοδο. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις αυτή την εβδομάδα ήταν 224, σε σύγκριση με 184 την προηγούμενη εβδομάδα. Περίπου 21.300 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Η πλειονότητα του πληθυσμού στα νησιά του Αιγαίου προέρχεται από το Αφγανιστάν (42%), τη Συρία (11%) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (10%). Περίπου το 17% των παιδιών είναι ασυνόδευτα, κυρίως από το Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή ο κ. Κουμουτσάκος, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του BBC είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «κληροδότησε ένα “κλειστό” σύστημα μεταναστευτικών – προσφυγικών εισροών χωρίς αντίστοιχες εκροές και μία άκρως προβληματική κατάσταση στα νησιά και την ενδοχώρα» ενώ έκανε λόγο για “νέες αυξημένες ροές λόγω και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων». Ο αναπληρωτής υπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και τόνισε την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης με δικαιότερη ανακατανομή, επισημαίνοντας την ευθύνη όλων των κρατών – μελών της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα.

Με τη Μόρια να έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο προσφύγων από το 2016 που υπογράφηκε η συμφωνία (9.300 τώρα), με τους πρόσφυγες σε όλη το νησί να ξεπερνούν τους 11.000, με το προσωπικό της Μόριας να δουλεύει στα κόκκινα εδώ και δύο μήνες,με 600 ανήλικα παιδιά μέσα στη Μόρια με πολλά από αυτά να μην έχουν μεταφερθεί ακόμη στους ειδικούς χώρους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά, με πολλά ιατρικά περιστατικά που ανήκουν στις βαριές περιπτώσεις και με μόνο δύο γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ να τις αντιμετωπίζουν, ποίο είναι ακριβώς το πλάνο; Πέρα από το παραλάβαμε “καμμένη γη” έχει τίποτα άλλο να πράξει αυτή η κυβέρνηση για την ανακούφιση των νησιών;

Πηγή φωτογραφίας:  voreioagiaoert.gr