Search

“We want Stavros, we need Stavros”! Μια διαφορετική διαδήλωση στον Καρά Τεπέ!

 

We want Stavros!». «Stavros come back!». Μια διαφορετική διαδήλωση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, την ώρα που εξελισσόταν η επιβίβαση εκατοντάδων προσφύγων στο δεύτερο πλοίο για τη Θεσσαλονίκη. Τριακόσια άτομα συγκεντρώθηκαν στην πύλη εισόδου και φώναζαν ρυθμικά το όνομα του δημιουργού και επί τέσσερα χρόνια διευθυντή του πρότυπου Κέντρου, Σταύρου Μυρογιάννη, ζητώντας την επαναφορά του στη θέση του, ενώ παρέδωσαν και σχετικό ψήφισμα στην εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λέσβο.

psifisma.jpg

Η θητεία του κ.Μυρογιάννη έληξε στις 31 Αυγούστου και βρίσκεται στον «αέρα» διαγωνισμός για την πρόσληψη νέου διευθυντή, με τον ίδιο να συμμετέχει στη διαδικασία, έχοντας υποβάλλει τη δική του αίτηση.

Το συγκεκριμένο Κέντρο, που λειτουργεί σε συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας με τον Δήμο Λέσβου (στο εξής Δήμο Μυτιλήνης) σε δημοτικό χώρο, έχει αναγνωριστεί πανευρωπαϊκά ως υποδειγματικός χώρος φιλοξενίας προσφύγων, σε αντιδιαστολή με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που συχνά εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Λειτουργεί ως κέντρο αποσυμπίεσης της Μόριας, αλλά φιλοξενεί σταθερά 1.300 άτομα, όσο και η δυναμικότητά του, με τον αριθμό των προσφύγων να ανανεώνεται κάθε φορά που κάποιοι μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εδώ κάθε οικογένεια διαμένει στον δικό της οικίσκο, το φαγητό διανέμεται στην πόρτα, χωρίς ουρές, καβγάδες και μαχαιρώματα, οι διανομές τροφίμων και ρούχων γίνονται με πρόγραμμα, ενώ η αστυνομία έχει πολύ καιρό να περάσει την πόρτα της εισόδου.

Οι φιλοξενούμενοι απασχολούνται δημιουργικά σύμφωνα με τις δεξιότητες του καθενός. Κάθε φθινόπωρο κάποιοι συγκομίζουν τις ελιές του παρακείμενου ελαιώνα και συσκευάζουν το δικό τους «λάδι των προσφύγων», με την ετικέτα «Μαυροβούνι» (Καρά Τεπέ = Μαύρο Βουνό). Οι κουρείς ασχολούνται με το κούρεμα των φιλοξενούμενων, οι τεχνίτες με επισκευαστικές εργασίες κ.ά.

Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν ελληνικά, αγγλικά, τη μητρική τους γλώσσα, μαθηματικά και γεωγραφία, ενώ δεκάδες παιδιά δέχονται μαθήματα βιολιού και άλλων οργάνων στο μουσικό σχολείο.

sygkomidi_elias.jpg

Όλα αυτά δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας και αξιοπρέπειας στους πρόσφυγες και μετανάστες, η οποία νιώθουν τώρα πως απειλείται με την απομάκρυνση του «μουντίρ» (σ.σ. αρχηγός, σεβαστός, που έχει το γενικό πρόσταγμα), από τη θέση του διευθυντή.

«Όλο αυτό το διάστημα με τον διευθυντή μας ζούμε ειρηνικά, αισθανόμαστε ασφαλείς και έχουμε πάρει πίσω την αξιοπρέπειά μας. Όταν ήρθαμε εδώ από τη Μόρια, συνειδητοποιήσαμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην Ευρώπη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα που έγραψαν σε ένα χαρτί και παρέδωσαν στην εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας, στη διάρκεια της διαδήλωσης στην είσοδο της δομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδρασή τους πυροδότησε μια παρεξήγηση. Λίγη ώρα νωρίτερα, και αφού είχε ολοκληρωθεί η επιλογή των ευάλωτων οικογενειών που θα μεταφέρονταν με το δεύτερο πλοίο προς την ηπειρωτική χώρα, η εκπρόσωπος της Υ.Α. συγκέντρωσε τους πρόσφυγες στο αμφιθέατρο της δομής για να τους μιλήσει ένας στενός συνεργάτης του νέου δημάρχου Μυτιλήνης. Πιστεύοντας λανθασμένα πως πρόκειται για τον νέο διευθυντή του Κέντρου, οι πρόσφυγες αντέδρασαν, βγήκαν μαζικά από την αίθουσα και κατευθύνθηκαν στην είσοδο, όπου διαδήλωσαν.

stayros_myrogiannis.jpg

Ο Σταύρος Μυρογιάννης είναι ένας από τους πρωτεργάτες στο στήσιμο της δομής του Καρά Τεπέ, το 2015, στη διάρκεια κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, όταν εισέρχονταν κατά εκατοντάδες οι προσφυγικές βάρκες και υπήρχε επείγουσα ανάγκη φιλοξενίας τους. Από τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, κατόπιν συμφωνίας του Δήμου Λέσβου με την Ύπατη Αρμοστεία ανέλαβε θέση διευθυντή, με την ιδιότητα του εξωτερικού συνεργάτη των Ηνωμένων Εθνών, με προϊστάμενο τον Δήμο Λέσβου. Με τη λήξη της θητείας του υπήρξε διχογνωμία μεταξύ δημοτικής Αρχής και Υ.Α. για τη δυνατότητα ανανέωσής της. Με βάση τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για την πλήρωση της θέσης, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον τριετή προϋπηρεσία σε διαχείριση προσφυγικών ζητημάτων, καλή γνώση αγγλικών και άλλα προσόντα.

Μυτιλήνη: Διαδήλωση προσφύγων στο Καρά Τεπέ για τον δικό τους Stavros (pics + vid)
Μυτιλήνη: Διαδήλωση προσφύγων στο Καρά Τεπέ για τον δικό τους Stavros (pics + vid)