Search

Βασιλική Παπαγεωργίου: “Το κλειδί είναι η ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας”

Φωτογραφία: Ηλίας Μάρκου Kontact Creative Studio

Έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Τουρκία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο και Γερµανία. Δίνοντας πάντα ιδιαίτερη σηµασία στον πλούτο των νοηµάτων και την ευαισθησία των στίχων που ερµηνεύει, έχει τραγουδήσει ελληνικά και τουρκικά σε επίλεκτα κέντρα πολιτισµού συµβάλλοντας σε µια ουσιαστική ανταλλαγή ανάµεσα στους δυο πολιτισµούς.  Πρόσφατα και μετά από 23 χρόνια ζωής και δημιουργίας στην Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκε στη Λέσβο, την οποία και αισθάνεται πατρίδα της, συνεχίζοντας το πολιτιστικό της έργο ανάµεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η Βασιλική Παπαγεωργίου είναι πλέον μαζί μας εδώ στο νησί για τα καλά, καθώς τον Μάρτιο 2019 ίδρυσε µαζί µε τους συνεργάτες της την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ) «ΠΕΛΑΓΟ» και δηµιούργησε έναν πολυχώρο – µουσικό εντευκτήριο στην πόλη της Μυτιλήνης που σκοπό έχει τη διατήρηση και προβολή της πλούσιας Λεσβιακής µουσικής παράδοσης και την ανάπτυξη της σύγχρονης µουσικής δηµιουργίας στο αγαπηµένο της νησί.

“Λόγω των ειδικών συνθηκών τα μαθήματά μας σταμάτησαν. Σκεφτόμαστε κάποια θερινά μαθήματα που θ’  ανακοινώσουμε σύντομα μα γενικά το καλοκαίρι φέτος θα είναι καλοκαίρι έντονης και δημιουργικής προετοιμασίας για τον γεμάτο προκλήσεις χειμώνα όπου θα φανερωθούν τα πραγματικά αποτελέσματα της κρίσης που περάσαμε και περνάμε. Εμείς στο Πέλαγο προετοιμαζόμαστε για την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και πολιτισμικών μας δράσεων που θα μπορέσουν ελπίζουμε να υποστηρίξουν τους πολίτες της Λέσβου μικρούς και μεγάλους παρέχοντας τους αναζωογονητική ενασχόληση με τον πολιτισμό και την παιδεία”.

Γι αυτό και στις 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής θα πραγματοποιηθεί βιντεοσκόπηση από τα μέλη του Κινηματογραφικού τμήματος του “Πελάγου”, βίντεοκλιπ των μουσικών μ’ένα τραγούδι που ενώνει τη Λέσβο με τη Σμύρνη. 

“Σκοπός του θα είναι η δημιουργία καμπάνιας χρηματοδότησης για την υλοποίηση του απώτερου σκοπού μας που είναι η δημιουργία του πολυχώρου μας όπου θα λειτουργεί μουσική σκηνή και παραδοσιακό καφενείο με τα θαυμάσια προϊόντα της Λέσβου Πολλά τα σχέδιά μας γιατί στους δύσκολους καιρούς χρειάζεται Τόλμη με προσεκτικά και σταθερά βήματα” λέει η Βασιλική

“Μετά την έγκριση του προγράμματος που υποβάλαμε στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου στα πλαίσια της πρόσκλησης για το “Σχέδιο Δράσης – Πολιτισμός” περιμένουμε νεότερα για την εκκίνηση και την υλοποίησή του. Εν τω μεταξύ και με την υποστήριξη του Κέντρου Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Λέσβου “Καλοτρόπιο” προετοιμαζόμαστε για τη δημιουργία ένος φορέα που θα ενώσει τις Κοιν.Σ.Επ της Λέσβου με σκοπό την αλληλοστήριξη και την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων που θα στηρίζουν την τοπική κοινωνία Το Μουσικό Εντευκτήριο “ΠΕΛΑΓΟ” θα συμμετέχει στο Λεσβιακό Καλοκαίρι μ’ένα διήμερο μουσικών εκδηλώσεων στο Κάστρο Μυτιλήνης στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2020. Πρόκειται για δύο συναυλίες με τη Βασιλική Παπαγεωργίου και τους μουσικούς – μέλη του “ΠΕΛΑΓΟΥ”, στις 11 Σεπτεμβρίου “Μυτιλήνη – Σμύρνη: Ένα Τραγούδι Δρόμος” με παραδοσιακά τραγούδια από τη Λέσβο και τη Σμύρνη και στις 12 Σεπτεμβρίου “Μια Νύχτα στη Μεσόγειο” με παραδοσιακά τραγούδια από τη Μεσόγειο τραγουδισμένα σε ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά, ελληνικά και τουρκικά, εκτελεσμένα με μια καινούργια, ζωντανή προσέγγιση και παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα”.

Για εμάς το κλειδί στην αντιμετώπιση των κοινωνικών κρίσεων που αντιμετωπίζει σθεναρά και το νησί μας είναι πρώτα απ΄όλα η ψυχική ανάταση και η ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας. Επίγνωση του ποιοι είμαστε και γιατί. Ας βάλουμε όλοι ένα ψηφίο στο σύγχρονο ψηφιδωτό της Λέσβου. “

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κρατά από τη Σµύρνη και την Ερεσσό της Λέσβου. Σπούδασε βιολογία µα σύντοµα αφοσιώθηκε στην κλήση της για τη µουσική και το τραγούδι. Αναζητώντας τις µουσικές ρίζες της µελέτησε την προφορική παράδοση στο δηµοτικό τραγούδι, ταξιδεύοντας στα πανηγύρια ανά την Ελλάδα δίπλα στο κλαρίνο του Βαγγέλη Σούκα. Μέσα στα χρόνια ανέπτυξε µια βαθιά ευαισθησία για τα παραδοσιακά όργανα και τα ηχοχρώµατα της Μικράς Ασίας, του Αιγαίου και της Μεσογείου, τραγουδώντας στα Ελληνικά, Ισπανικά και Ιταλικά µε διάφορες µουσικές οµάδες. Ασχολήθηκε µε το θέατρο και τον χορό παρακολουθώντας για χρόνια µαθήµατα θεατρικής έκφρασης στο Θέατρο «Τοµή» της Μαρίας Πανούτσου και σεµινάρια σύγχρονου χορού στο χοροθέατρο «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου.

 

Το 1993 τραγούδησε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη µε την οµάδα «Κοµπανία Ρεµπέτικα» της Θέσιας Παναγιώτου και του Κώστα Φέρρη. Η µοναδικότητα της Πόλης και η πλούσια µουσική της παράδοση την κέρδισαν και το 1995 µετοίκησε στη Χάλκη των Πριγκηποννήσων, όπου έζησε µέχρι το 2017.

Η γνώση της της ελληνικής µουσικής και η ιδιαίτερη, πλούσια σε ιωνικά χρώµατα φωνή της έδρασαν καταλυτικά και πυροδότησαν τους νεότερους µουσικούς της κλασικής ορχήστρας «Βόσπορος», να δηµιουργήσουν, µαζί µε νέους Έλληνες µουσικούς το πειραµατικό σχήµα Σύγχρονος Βόσπορος, για την αναζήτηση µιας ‘νέας ελληνοτουρκικής’ µουσικής βασισµένης στη δηµοτική παράδοση.

Από το 1994 η Βασιλική Παπαγεωργίου τραγουδά σε ηχογραφήσεις και συναυλίες ανάµεσα στο νέϋ, το τσέλλο και την πολίτικη λύρα, όργανα που, στην τουρκική µουσική, έχουν µυστική σχέση µε την ανθρώπινη φωνή. Τούτο συνέβαλε στον εµπλουτισµό της φωνής της µε ανεκτίµητες χροιές και αρµονίες.

Επιπλέον η εµπειρία της στο µυστικό κόσµο της πολίτικης λύρας του Hasan Esen και του νέϋ του Arif Erdebil τής χάρισαν µια βαθειά γνώση της τουρκικής πραγµατικότητας και γλώσσας. Παράλληλα η ερµηνεύτρια εισχώρησε και στον κόσµο της ποιητικής γραφής και στιχουργικής.

Το 1996 έγραψε τους στίχους για το προσωπικό άλµπουµ της «Τελευταίο Καράβι από τη Χάλκη» µε συνθέσεις του Hasan Esen, ενώ ακολούθησαν οι ηχογραφήσεις “Ο Δρόµος της Μετάξης” (1998) και “Του
Βόσπορου το Πέρα” (2003) µε συνθέσεις Ελλήνων και Τούρκων µουσικών πάνω σε δικούς της στίχους. Το 2004 συνεργάστηκε µε το τούρκικο συγκρότηµα “Gündoğarken” γράφοντας στίχους στα ελληνικά και ερµηνεύοντας τους στο άλµπουµ “Βραδινός της Πόλης Ουρανός” που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Το 2010 ηχογράφησε το άλµπουµ της “Ελληνοτουρκικά” µε αγαπηµένα τραγούδια από τις δύο χώρες ανάµεσα στις οποίες ζει και δηµιουργεί, το οποίο κυκλοφόρησε από την Lyra Records στην Ελλάδα και από την Kalan Müzik στην Τουρκία.

Επίσης η Βασιλική γράφει και µεταφράζει ποίηση. Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίνδικτος η µετάφρασή της από τα γαλλικά, του ποιήµατος του Ράινερ Μαρία Ρίλκε «Το Βιβλίο της Φτώχειας και του Θανάτου», ενώ την ίδια χρονιά ποιήµατά της συµπεριλήφθηκαν στην ανθολογία λογοτεχνικών κειµένων
µε τίτλο : «Κωνσταντινούπολη, Μία Πόλη στη Λογοτεχνία» των εκδόσεων Μεταίχµιο. Το 2010 συµµετείχε µε ποιήµατά της για την Πόλη στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Κωνσταντινούπολη 2010 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

(Φωτογραφία-πορτρέτο Βασιλικής: Ηλίας Μάρκου Kontact Creative Studio)

Επιπλέον το 2001 συµµετείχε ως ηθοποιός-τραγουδίστρια στην ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Το µόνον της ζωής του ταξείδιον». Το 2014 συµµετείχε στην ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Nedim Hazar Bora “Belgesel: Bizim Adalar-Bir Müzisyenin Gözünden/Documentary: Our Islands-Through the Eyes of a Musician” για τα Πριγκηπόνησα της Κωνσταντινούπολης. Επίσης την ίδια χρονιά συνέθεσε τη µουσική για το ντοκιµαντέρ του Γρηγόρη Οικονοµίδη, «Χαλκηδόνα, η Ελληνική κοινότητα της Ασιατικής Πόλης»

Από το 2008 η Βασιλική, παράλληλα µε τις συναυλίες και τις ηχογραφήσεις, εργάστηκε µαζί µε τον σύζυγό της, ιδρυτή του συγκροτήµατος “Βόσπορος” Νικηφόρο Μεταξά και την αστική µη κερδοσκοπική τους εταιρία “Βόσπορος Πολιτιστική Συνεργία”, για την αναπαλαίωση του κτιρίου της πάλαι ποτέ Δηµοτικής Σχολής Χάλκης Πριγκηπονήσων προκειµένου να στεγάσουν εκεί το “Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης”. Το
ανακαινισµένο και εξοπλισµένο κτίριο θα λειτουργούσε σαν πρότυπο ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο στον τοµέα της παραδοσιακής µουσικής, σχεδιάζοντας συγχρόνως έναν αναζωογονητικό συνδυασµό µε τη σύγχρονη µουσική και καλλιτεχνική δηµιουργία.

Το έργο παρ’ό,τι έµεινε ανολοκλήρωτο λόγω της οικονοµικής κρίσης στην Ελλάδα, εµπλούτισε ανεκτίµητα την εµπειρία της Βασιλικής στον τοµέα της διαχείρισης πολιτιστικών έργων. Τo 2014 δηµιούργησε το συγκρότηµα “Burgaz’dan sonra Heybeli – Μετά την Αντιγόνη η Χάλκη” µε αναφορά στα Πριγκηπόνησσα, όπου έζησε για πολλά χρόνια, και νέους Τούρκους µουσικούς από τα νησιά που έµαθαν µε αφοσίωση το
ρεπερτόριο των Πολίτικων και Σµυρνέικων τραγουδιών και τα παρουσίασαν σε πολυάριθµες συναυλίες στην Κωνσταντινούπολη και τη Σµύρνη. Ακόµη συνεργάζεται µε Έλληνες µουσικούς που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, ανασκαλεύοντας τη µνήµη του τουρκικού ακρωατηρίου µε τα πολυπολιτισµικά τραγούδια της µεγάλης τραγουδίστριας από την Πόλη Ρόζας Εσκενάζυ και ερµηνεύοντάς τα σε ελληνικά,
τουρκικά και αρµένικα.

Από το 2014 συνεργάζεται, επίσης, µε την συνθέτρια Αλίκη Μαρκαντωνάτου και την αρχαιοελληνική λύρα της, παίζοντας µαντολίνο και τραγουδώντας σ’ ένα µουσικό ταξίδι που περιλαµβάνει σωζόµενα της αρχαιότητας, µελοποιηµένη Σαπφώ, παραδοσιακά του Αιγαίου µέχρι τις ακτές της Μ. Ασίας, σε δικές τους σύγρονες διασκευές αλλά και συνθέσεις τους σε ποίηση δική της αλλά και του Τούρκου ποιητή Hasan
Erkek. Τον Ιούλιο του 2016 η Βασιλική και η Αλίκη ηχογράφησαν στην Κωνσταντινούπολη το άλµπουµ «Τα τραγούδια της Χέλυος – The Chelys Songs», που κυκλοφόρησε στην Τουρκία τον Ιούνιο 2017 από την Τουρκική δισκογραφική εταιρία ADA Müzik.
Κατά τη διαµονή της στην Κωνσταντινούπολη παρακολούθησε σεµινάρια διδασκαλίας Ελληνικών σαν ξένη γλώσσα στο Σισµανόγλειο Μέγαρο σε συνεργασία µε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας της Θεσσαλονίκης και απέκτησε πολύχρονη εµπειρία στη διδασκαλία της Ελληνικής σε Τούρκους και ξένους. Επίσης απέκτησε τα διπλώµατα επάρκειας διδασκαλίας της Τουρκικής από τα πανεπιστήµια της Άγκυρας και της  Κωνσταντινούπολης.
Μιλά αγγλικά, τουρκικά και γαλλικά.

Website:
www.vassilikipapageorgiou.net
www.pelago-koinsep.net
YouTube Channel:
https://www.youtube.com/user/afrothiti1
FaceBook:
https://www.facebook.com/VassilikiPapageorgiou
Twitter:

https://itunes.apple.com/gr/artist/vasilikipapageorgiou/id379947054
Spotify:

Τα μαθήματα στο Μουσικό Εντευκτήριο “ΠΕΛΑΓΟ” περιλαμβάνουν:

• εκμάθηση μουσικών οργάνων όπως ούτι, μπουζούκι, τζουράς, πολίτικο λαούτο, σάζι, σαντούρι, παραδοσιακό κλαρίνο, παραδοσιακό τραγούδι, σαξόφωνο, φλογέρα και μουσική προπαιδεία για παιδιά, θεωρία λαϊκών δρόμων-μακάμ, ευρωπαϊκής μουσικής και σύγχρονης Jazz, κιθάρες, σαξόφωνο, πιάνο, φωνητική, μουσικά σύνολα

• εκμάθηση γλωσσών, όπως τούρκικα, αγγλικά και ελληνικά για ξένους

• κινηματογραφικό εργαστήρι

• εργαστήρια εικαστικών, όπως ελεύθερο σχέδιο, τεχνικές χρώματος, γλυπτική, εισαγωγή στο ψηφιδωτό, τοιχογραφία, τεχνικές ανακύκλωσης

Με άρτιους δασκάλους και προσιτές τιμές.

Οι διδάσκοντες είναι μουσικοί και καλλιτέχνες από τη Λέσβο κυρίως αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και από την Τουρκία, που ήρθαν κάποια στιγμή στη Λέσβο, την αγάπησαν κι έμειναν. Είναι όλοι αξιόλογοι, ο καθένας στο αντικείμενό του και πλαισιώνουν το «Πέλαγο» πολιτισμού με μεράκι και λαχτάρα για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Ενδεικτικά θα παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία

· στον χώρο των παραδοσιακών οργάνων οι Αλέκος Καφούνης, Άρης Αποστολής, Παναγιώτης Κολοβός

· στα σύγχρονα όργανα οι Οδυσσέας Σαρρηγιανίδης, Erdem Güreler, Νίκος Περιφεράκης, Βασίλης Κουζινόγλου

· στις γλώσσες Βασιλική Παπαγεωργίου

· στο εργαστήρι εικαστικών ο Ανδρόνικος Θεοχαρίδης, η Μέρσα Αναστασιάδου και ο Γιώργος Κατσαρός που θα συμμετέχει με σεμινάρια

· στο εργαστήρι κινηματογράφου (ήχου & εικόνας) ο Γιώργος Αρπατζόγλου ο Thomas Balkenhol και ο Νίκος Περιφεράκης

Επιπλέον ο πολυχώρος «Πέλαγο» διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και προβολές για την ανάδειξη του Λεσβιακού και Αιγαιακού πολιτισμού.

Διεύθυνση: Σκρα 42, Κιόσκι

Τηλ. επικοινωνίας 2251 303382, 6949 007671 www.pelago-koinsep.net www.vassilikipapageorgiou.net