Search

Τον Ιούνιο το μεγάλο συνέδριο Κοινωνικών Επιστημών στη Μυτιλήνη

 

 H Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει Συνέδριο υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου με τίτλο:

Οι Κοινωνικές Επιστήμες σήμεραΔιλήμματα και προοπτικές πέρα από την κρίση.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο Συνέδριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνέβησαν ανατρεπτικά γεγονότα στο διεθνή, ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο, με δραματικές συνέπειες σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Οι συνθήκες αβεβαιότητας και η αυξημένη διακινδύνευση παγιώνονται, ενώ τα κοινωνικά προβλήματα πλήττουν όλο και μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες. Οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης είναι διάχυτες: ανεργία, εργασιακή ανασφάλεια, φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό, απώλεια μεγάλου μέρους του εισοδήματος των πολιτών, υπολειμματική λειτουργία των προνοιακών δομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης. Παράλληλα, έκδηλες μορφές βίας με πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά αποτελούν ανησυχητικά φαινόμενα για τις δημοκρατικές αξίες.

Οι επιπτώσεις αυτές έχουν αναδειχθεί και αναλυθεί μέσα από στοχευμένες κοινωνικές έρευνες κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου της κρίσης στη χώρα μας. Ο κεντρικός άξονας και οι επιμέρους στόχοι του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστεί το έργο που παράγεται και οι δυνατότητες που διανοίγονται στο ευρύ φάσμα των Κοινωνικών Επιστημών, οι οποίες καλούνται να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα σε μια πέρα από την κρίσηπροοπτική, επιχειρώντας παράλληλα να υπερβούν τους κινδύνους που συνέβαλαν στο να βρεθούν και οι ίδιες, ως μέρος της κοινωνίας, αντιμέτωπες με την κρίση. Κατά συνέπεια, το πέρα από την κρίση συνιστά για τις Κοινωνικές Επιστήμες μια νέα περίοδο υπέρβασης και επανεκτίμησης.

Στην κατεύθυνση αυτή το Συνέδριο φιλοδοξεί να προσελκύσει κοινωνικούς επιστήμονες από όλα τα θεωρητικά και ερευνητικά πεδία, οι οποίες/οι επιθυμούν να συνεισφέρουν, συνδυάζοντας τον επιστημονικό ορθολογισμό με την επινοητικότητα, και τον κριτικό αναστοχασμό με την εξωστρέφεια, σε έναν ευρύ, δυναμικό και δημιουργικό διάλογο. Τα αποτελέσματα αυτής της σύνθεσης θα είναι προσιτά και αξιοποιήσιμα από τη διεθνή και ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως και από φορείς της κοινωνίας. Καθώς η επιστήμη δε συνιστά μια στατική πνευματική λειτουργία, αλλά εξελίσσεται δυναμικά στον χωροχρόνο και επηρεάζεται από τις κοινωνικά μεταβαλλόμενες συνθήκες, αναμένεται μέσα από το Συνέδριο η παραγωγή νέας γνώσης σε συνδυασμό με τη συστηματική παρουσίασή της.

Παρότι δεν είναι δεσμευτικές, δύο ευρύτερες θεματικές περιοχές αναδύονται και διατρέχουν το Συνέδριο:

Α) Κρίση και Κοινωνική μεταβολή στην Ελλάδα. Ένα από τα ζητήματα του Συνεδρίου είναι η κρίση στην Ελλάδα, οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές της όψεις και συνέπειες μέσα από μια επανεκτίμηση του συνόλου των κοινωνικών συνθηκών αλλά και των κινδύνων υποχώρησης ή διαστρέβλωσης του περιεχομένου των δημοκρατικών αξιών. Και τούτο διότι η θεσμική συγκρότηση προηγμένου τύπου δημοκρατίας δεν εξαντλείται σε άκριτες ή  απλές διαδικαστικές προσαρμογές από τη μεριά των πολιτών αλλά εδραιώνεται σε συνειδητές δημοκρατικές αξίες που παρακάμπτουν μανιχαϊστικά διλήμματα και βρίσκουν ελεύθερη έκφραση στην καθημερινή ζωή. Η πολιτική απαξίωση, η κοινωνική υποβάθμιση ή η παραγκώνιση αυτού του κοινωνικού περιεχομένου της εσωτερικής δημοκρατίας ως ισότιμης, έμπρακτης και συνυπεύθυνης συμμετοχής στα κοινά, καθιστά την τελευταία ευάλωτη σε επίπεδο θεσμών και κοινωνικής νομιμοποίησης, εμπεδώνοντας μια βαθύνουσα κρίση εκπροσώπησης.

Β) Μετανάστευση και Προσφυγική Κρίση. Εξίσου κρίσιμο για το Συνέδριο ζήτημα αποτελεί η προσέγγιση και η συζήτηση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης σε επίπεδο αφενός επίσημων πολιτικών μέτρων και θεσμικών παρεμβάσεων και αφετέρου σε επίπεδο πραγματικών βιωμάτων και εμπειριών των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση και των εμπλεκόμενων στην πολυσύνθετη διαχείρισή της. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί στη Λέσβο, το νησί που τόσο πολύ συνδέθηκε με την προσφυγική κρίση και τις ποικίλες παραμέτρους που αφορούν στην αντιμετώπισή της. Το νησί που αποτελεί ένα εργαστήρι για τους κοινωνικούς επιστήμονες, να διερευνήσουν με πολλαπλούς τρόπους και επιστημονικά εργαλεία μια νέα πραγματικότητα που ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια ως προς τις πολιτικές και κοινωνικές επιδράσεις της σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα σε ανοιχτή εκδήλωση στο χώρο του Πανεπιστημίου για τα 50+1 χρόνια από τον Μάη του 1968 με τίτλο «Μάης 1968. Επιστημονικοί απόηχοι ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού γεγονότος». Περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, οπτικοακουστικό υλικό, προβολή ντοκιμαντέρ σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, οι οποίοι θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και τις επιστημονικές τους προσεγγίσεις για τα χαρακτηριστικά και τον κοινωνικό αντίκτυπο που προκάλεσε το γεγονός αυτό σε μια άλλη περίοδο κρίσης. Εκτιμώντας ότι πολλές από τις ύστερες κατακτήσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων και κοινωνικής συμμετοχής και χειραφέτησης έχουν ως αφετηρία και ορόσημο τον Γαλλικό Μάη, το ειδικό αυτό αφιέρωμα αναμένεται να εμπλουτίσει την ακαδημαϊκή και δημόσια συζήτηση ως προς τη δοκιμασία επικράτησης των αξιών αυτών σήμερα.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Η έναρξη του Συνεδρίου και οι αρχικές ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης