Search

Το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade ταξιδεύει στην Κρήτη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν  τα εγκαίνια της έκθεσης «Λόγος και Εικόνα» – Μονάκριβοι θησαυροί Χαρακτικής από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος, στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς  όλους τους συντελεστές της Έκθεσης και ιδιαίτερα το ΔΣ του Μουσείου για την δυνατότητα που δόθηκε στο φιλότεχνο κοινό της Κρήτης να γνωρίσει και να χαρεί αυτά τα πολύτιμα έργα, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, κα  Αριστέα Πλεύρη καθώς και την επιμελήτρια της έκθεσης κα Ίριδα Κρητικού τονίζοντας ότι  η προσφορά του Tériade αποτελεί μια ανεκτίμητης σημασίας ευεργεσία, όχι μόνο για την Λέσβο, αλλά γενικότερα για την Ελλάδα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στη συνέχεια, ο επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης  και Διευθυντής του Μουσείου Tériade  κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος και η επιμελήτρια της έκθεσης κα Ίρις Κρητικού.

Την ημέρα των εγκαινίων, καθώς και στην επίσημη ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος ο Β΄, οι Αντιδήμαρχοι Ηρακλείου κα. Ρένα Παπαδάκη, κ. Μανώλης Βασιλάκης, ο βουλευτής του «Μέρα 25» κ. Γιώργος Λογιάδης,  η Γενική Γραμματέας του Δήμου κα.  Ευγενία Στυλιανού, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μανώλης Κουμαντάκης κ.ά.

Τη θεματική αυτή έκθεση με έργα Χαρακτικής από την συλλογή του Μουσείου Tériade διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, με το Μουσείο  – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Tériade της Μυτιλήνης, με την επιμέλεια της αρχαιολόγου- ιστορικού τέχνης κας Ίριδας Κρητικού, σε συνεργασία  με τον Διευθυντή του Μουσείου  Tériade και επιστημονικό σύμβουλο της έκθεσης, κ. Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο.

Ξεχωριστή θέση στη συλλογή του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, κατέχουν τα Μεγάλα Βιβλία των καλλιτεχνών: οι εκδόσεις με τα έργα χαρακτικής των πρωτοπόρων της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τέχνης του 20ου αιώνα που συνομιλούν αρμονικά με τα επιλεγμένα από τους μεγάλους δημιουργούς λογοτεχνικά έργα, αλλά και με τα κείμενα της αρχαιοελληνικής και μεσαιωνικής γραμματείας.

Η έκθεση φιλοξενείται στον εντυπωσιακό χώρο της  Δημοτικής Πινακοθήκης – Βασιλική του Αγίου Μάρκου, σε διοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού-Εθελοντισμού & Μνημείων, αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνης συνομιλίας και συνεργασίας με τον Διευθυντή του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο. Παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό σύνολο 70 και πλέον αριστουργηματικών χαρακτικών έργων από τις συλλογές του Μουσείου που δεν εκτίθενται στις προθήκες του, με σκοπό τα έργα αυτά να αποτελέσουν μια πολύτιμη πνευματική, εκπαιδευτική και αισθητική μεταλαμπάδευση, μια εξαιρετική περιοδεύουσα εμπειρία θέασης, γνώσης και απόλαυσης για μικρούς και μεγάλους θεατές.

Στον ιδανικό αυτό εκθεσιακό χώρο της Βασιλικής Αγίου Μάρκου, παράλληλα με τα χαρακτικά έργα των Μεγάλων Βιβλίων που εκτίθενται αναρτημένα σε πλαίσιο ως εικονογραφικές αυτοτέλειες, εκτίθενται και οι σπάνιες εκδόσεις του περίφημου περιοδικού Τέχνης Verve, με έγχρωμες και ασπρόμαυρες βαθυτυπίες και λιθογραφίες δημιουργίες κορυφαίων καλλιτεχνών μιας εποχής που συμπίπτει με την ωριμότητα σπουδαίων καινοτόμων ευρωπαίων συγγραφέων, αποτελώντας έτσι την επιτομή της εκδοτικής δραστηριότητα του Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade που με την  αισθητική, τις πνευματικές επιλογές και τον ίδιο τον τρόπο ζωής του, μας χάρισε τις σπουδαίες ετούτες διαχρονικές συνομιλίες και συμβολικές συνυπάρξεις συγγραφέων όπως ο Βοκκάκιος αλλά και ο Bataille, ο Malraux, ο Sartre, ο Prévert και ο Malo με ζωγράφους όπως  ο Fouquet και ο Chardin αλλά και ο Matisse, ο Picasso, ο Braque και ο Chagall.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 5-29 Μαίου, κατά τις ημέρες και  ώρες Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00

Σάββατο 09:00 – 14:00, με ελεύθερη είσοδο.

 

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή του Μουσείου, ο κ Μανιατόπουλος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της παραπάνω έκθεσης και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι

ναι μεν είναι σημαντικό να οργανώνονται και να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μέσα στα γεωγραφικά όρια του νησιού όμως το ζητούμενο κατά την άποψη μου είναι ότι εξίσου σημαντικό είναι και η ανάπτυξη της  εξωστρέφειας  μέσα από την προβολή  των πολιτιστικών θησαυρών του τόπου μας  προσελκύοντας επισκέπτες.  Αν σκεφτείτε ότι οι εκθέσεις των έργων της συλλογής του Μουσείου που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, στην Αίγινα και τώρα στο Ηράκλειο έχουν προσελκύσει πάνω από 35-40.000 επισκέπτες μέχρι αυτή την στιγμή μπορείτε εύκολα να αντιληφτείτε πόσο αναγκαία και επωφελής είναι αυτή η πολιτική της εξωστρέφειας που ακολουθεί το Μουσείο, παράλληλα με την κοινωνική του προσφορά σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον εκτιμώ ότι αν υπήρχε και η αναγκαία στοιχειώδης υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς θα είχαμε και καλυτέρα αποτελέσματα. Για παράδειγμα αυτές τις ημέρες  στον εντυπωσιακό χώρο της  Δημοτικής Πινακοθήκης – Βασιλική του Αγίου Μάρκου του Ηρακλείου, (μιας πόλης που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών με 4.000.000 επισκέπτες) είχαμε τα εγκαίνια ενός μικρού μέρους από τους θησαυρούς της συλλογής Τεριαντ, μια καταπληκτική ευκαιρία προβολής του πολιτιστικού μας πλούτου, παράλληλα όμως σε τοπικό επίπεδο, οι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα επισκέψεων των 13 δημοσιογράφων αθηναϊκών ΜΜΕ ματαίωσαν την προγραμματισμένη επίσκεψη στο μουσείο. Αν αυτό λέγεται οργανωμένη πολιτιστική και τουριστική προβολή τότε μάλλον κάτι δεν κάνουμε σωστά.