Search

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης στο 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων σε Πάτρα και Αίγιο

Μουσικά σχολεία από επτά χώρες και 12 ελληνικές πόλεις θα παρουσιάσουν το εξαιρετικό τους έργο και στο τέλος θα παρελάσουν στο κέντρο της Πάτρας.

 

Μια μεγάλη μουσική εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «ΙΩΝΕΣ»  από 14-17 Απριλίου 2016 στο Συνεδριακό κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών και στο Αίγιο. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός που παρόμοιο δεν έχει ξαναγίνει σε Ελληνικό και Βαλκανικό έδαφος.

Στο 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων συμμετέχουν μουσικά σχολεία από την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες. Τα μουσικά σχολεία Βόλου – Πατρών – Αγρινίου – Πειραιά -Δράμας –Σιάτιστας – Λαμίας – Λευκάδας – Καρδίτσας –Κορίνθου – Μυτιλήνης και Άμφισσας, καθώς και μουσικά σχολεία από Βουκουρέστι, Πλόβντιβ, Βάρνα, Τίρανα, Μπαλικεσίρ και Σκόπια με πάνω από 800 μαθητές και μαθήτριες θα δημιουργήσουν μία φανταστική μουσική πανδαισία μεταφέροντας τα μεν βαλκανικά σχολεία την μουσική τους παιδεία σε παραδοσιακή και σε άλλων μορφών μουσική -ίσως άγνωστη σε πολλούς -τα δε ελληνικά μουσικά σχολεία θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν την δουλειά που κάνουν αλλά και να μεταφέρουν την μουσική μας παιδεία στα βαλκάνια.

Πολύ σημαντικό και ευχάριστο γεγονός θα είναι η “παρέλαση” όλων των μουσικών σχολείων που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου 2016, ημέρα Σάββατο και ώρα 12.00 το μεσημέρι στις οδούς Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου και η οποία  θα καταλήξει στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου όπου και θα πραγματοποιηθεί μία μικρή συναυλία από τρία μουσικά σχολεία με φιλαρμονικές.

Η τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Έτσι, στο τέλος των εκδηλώσεων, ένα πολύ μεγάλο χορωδιακό σχήμα το οποίο θα το αποτελούν όλα τα συμμετέχοντα μουσικά σχολεία μαζί με έναν πολύ μεγάλο αριθμό μουσικών οργάνων και με μαέστρο τον διευθυντή του μουσικού σχολείου Πατρών κ. Σταμάτη Λέκκα, θα τραγουδήσουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Η   ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Tο 1Ο Βαλκανικό φεστιβάλ μουσικών σχολείων τελεί υπό την αιγίδα των:

-Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

-Υπουργείου Πολιτισμού

-Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO

-Παγκόσμια Οργάνωση Χορού και Λαϊκής Τέχνης IOV

Συνεργαζόμενοι φορείς:

-Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δ. Ελλάδας

-Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων

 

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η εφημερίδα με μια εκ των υπευθύνων εκπαιδευτικών, την κ. Νάντια Καραγιάννη, μας είπε τα εξής:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί κατ’ αρχήν είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί κλασσικό σύνολο στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης μετά από πάρα πολλά χρόνια. Το σχολείο μας θα συμμετάσχει στο 1ο Βαλκανικό φεστιβάλ με 25 περίπου παιδιά ενώ υπεύθυνοι της αποστολής θα είναι επίσης ο κ. Βερβέρης και ο κ. Καϊτατζής.

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης έχει κάνει σύμπραξη με ένα από τα Μουσικά Σχολεία της Πάτρας και στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας με 48 παιδιά κι από τα δυο σχολεία, καθώς και με 65 παιδιά στην χορωδία.

Θα ερμηνεύσουμε έργα Θεοδωράκη, Χατζηδάκι και Ξαρχάκου, ενώ το σχολείο μας θα εμφανιστεί το Σάββατο 16 Απριλίου.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση πιστεύω πως θα αποτελέσει για τα παιδιά μια πολύ καλή εμπειρία και θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία».

 KATSANIS

Το Μουσικό Σχολείο εξακολουθεί να ζητά στέγη

Παράλληλα και με αφορμή την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου στο Φεστιβάλ, τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ συνομίλησαν και με τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Νίκο Ζαφειρίου, για το ζήτημα της πολυσυζητημένης μετεγκατάστασης του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης σε δικό του αυτοτελές κτίριο. Μάλιστα η εφημερίδα είχε ξαναγράψει και στο παρελθόν για το «Κατσάνειο» για το οποίο υπήρχε από παλιά η πρόταση να στεγάσει το εν λόγω σχολείο.

Στην συνομιλία μας ο κ. Ζαφειρίου αναφέρθηκε στα εξής:

«Πρόσφατα είχα ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο κ. Κατσαρό σχετικά με την προσφορά που είχε καταθέσει ο Δήμος στο ΤΑΥΠΕΔ για το αρχοντικό Κατσάνη διότι η κατάθεση των προσφορών έληγε στις 31/3/2016. Ο Δήμος Λέσβου κατέθεσε την προσφορά του η οποία ανέρχεται στις 300.000€, ενώ το ΤΑΥΠΕΔ αναμένεται να συνεδριάσει εντός των προσεχών ημερών ώστε να βγει η απόφαση πριν από το Πάσχα και να ενημερωθεί ο Δήμος αν υπάρχει και κάποια άλλη αντιπροσφορά.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει, οι διαδικασίες που πρέπει να κινηθούν από το Δήμο ώστε να γίνει η αγορά και να εκπονηθεί η μελέτη για να μπορέσει να ενταχθεί το έργο σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, έχουν ως καταλυτική ημερομηνία την 12η Ιουλίου 2016 και όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο να προλάβουμε αυτές τις ημερομηνίες.

Παράλληλα όπως γνωρίζεται το κτίριο αυτό είναι διατηρητέο και απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις για να επισκευαστεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία για να λειτουργήσει ως σχολείο, πράγμα που συνεπάγεται μεγάλο κόστος εργασιών. Ο Σύλλογος του σχολείου πιέζει όσο μπορεί, πρωτίστως όμως, εκείνο που είναι απαραίτητο είναι η πολιτική βούληση. Αν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση δεν μπορεί να προχωρήσει απολύτως τίποτα.

Στο παρελθόν είχαμε απευθυνθεί στο Ίδρυμα Νιάρχου το οποίο μας έχει βοηθήσει πολύ με αρκετές δωρεές μουσικών οργάνων. Στην πρόταση όμως που είχα κάνει για το ζήτημα της στέγασης του σχολείου δυστυχώς δεν φάνηκε να υπάρχει ούτε κάποιο ενδιαφέρον ούτε κάποια δυνατότητα από πλευράς του Ιδρύματος και δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το γενικότερο οικονομικό κλίμα να υπάρχει κάποιος τρόπος επιχορήγησης».