Search

Το Ηφαίστειο Ανεμώτιας… ξυπνά. Μια συνάντηση που φέρνει το Κ.Αλ.Ο στον τόπο

Πολύ πριν ο προεκλογικός αγώνας συνεπάρει τους κατοίκους τούτου του νησιού πραγματοποιήθηκε μια πάρα πολύ σημαντική συνάντηση που ενώ δεν είχε σχέση με την πολιτική ήταν η ίδια πολιτική με την ….ουσιαστική σημασία της λέξης, αυτή της συμμετοχής στα κοινά της Πολιτείας. Η “1η Συνάντηση Φιλίας & Επικοινωνίας της ΚΟΙΝΣΕΠ Ηφαίστειο Ανεμώτιας, που έτυχε ιδιαίτερης ανταπόκρισης τόσο από τα μέλη της τοπικής κοινωνίας και των γειτονικών κοινοτήτων, όσο και από συμπολίτες από ολόκληρη τη Λέσβο.

Η εν λόγω “Συνάντηση” αποσκοπούσε στην κινητοποίηση των μελών των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να αρχίσει να καλλιεργείται μια νέα κοινοτική συνείδηση που να προασπίζεται τη δημοκρατική διαχείριση των κοινών πόρων και αγαθών, την κοινοκτημοσύνη, τη συμμετοχή, τη συνεργασία, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια αυτά, συλλογικότητες, κοινωνικοί φορείς και μεμονωμένοι επισκέπτες έδωσαν το παρόν στο φιλόξενο χώρο της ΚΟΙΝΣΕΠ, ενημερώθηκαν για το συγκεκριμένο εγχείρημα, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις, έκαναν προτάσεις, έθεσαν προτεραιότητες και όρισαν το επόμενο ραντεβού.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ “Ηφαίστειο Ανεμώτιας” δεν προσδοκά να αποτελέσει το μεμονωμένο παράδειγμα στον τομέα που δραστηριοποιείται. Απεναντίας πιστεύει ότι στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Λέσβου υπάρχει ο χώρος ο οποίος εκτείνεται μεταξύ του ιδιωτικού και του δημοσίου, που δύναται να καλυφθεί με την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε κάθε τοπική κοινότητα.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ως βασικοί φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο) μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε παραγωγικές ομάδες των τοπικών κοινοτήτων να αξιοποιήσουν ιδιωτικά και δημόσια εργαλεία επιδιώκοντας κοινωνικούς και συλλογικούς σκοπούς και στόχους.

Μέσα από αυτό το μοντέλο λειτουργίας και κινητοποίησης θα καλλιεργηθεί η κριτική συνειδητοποίηση των ατόμων, ώστε να ξεπεράσουν την “κουλτούρα της σιωπής” και της απομόνωσης, να αλλάξουν στάση και να εμπλακούν ενεργά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινότητάς τους.

Οι «Ενεργοί Δημότες» της Δυτικής Λέσβου θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαραίτητη «μαγιά» για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και το μοχλό για την αναδιανομή της ισχύος σε τοπικό επίπεδο, με απώτερο σκοπό μια πραγματική κοινωνική αλλαγή “από τα κάτω”, μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια νέα προσέγγιση βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης.