Search

“Το 2018 δεν μπορεί να χάνεται κανένα παιδί”: Για την απόπειρα αυτοκτονίας του 17χρονου

“Όλα είναι ανοιχτά ακόμα. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα” μας λέει ο υπεύθυνος ενημέρωσης για τον Τύπο της αστυνομικής διεύθυνσης Λέσβου, αστυνόμος β΄Νικόλαος Βερβέρης για το άλμα στο κενό ενός 17χρονου μαθητή από το δεύτερο όροφο πολυκατοικίας στην οποία διέμενε με την οικογένεια του στη Μυτιλήνη που συνδέθηκε αμέσως με το γνωστό διαδικτυακό παιχνίδι θανάτου, τη «μπλε φάλαινα. Ο 17χρονος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο όπου και χειρουργήθηκε σε κατάγματα στο πόδι του ενώ κακώσεις στο κεφάλι κρίθηκαν ως μη σημαντικές. Αργά το μεσημέρι οι γιατροί δήλωναν αισιόδοξοι αφού η κατάσταση του είχε σταθεροποιηθεί και ο τραυματίας επικοινωνούσε κανονικά. “Αναφορικά με τον 17χρονο που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μας μετά από αναφερόμενη πτώση από το μπαλκόνι του σπιτιού του, σας γνωρίζουμε ότι οι κακώσεις αντιμετωπίσθηκαν χειρουργικά και από το απόγευμα της 16ης Απριλίου νοσηλεύεται την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε σταθερή κατάσταση. Διατηρείται συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του”, γράφει η επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου.

“Ο υπολογιστής στάλθηκε αμέσως στην αρμόδια υπηρεσία που θα αποφανθεί αν η απόπειρα σχετίζεται με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα έχουμε απαντήσεις. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι θέμα ημερών. Πιστεύω ότι θα υπάρξει εικόνα στο προσεχές μέλλον. ως τότε όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται από την αστυνομία”. εξηγεί ο κ. Βερβέρης.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Τίμος Θεοφαννέλης, σχολικός σύμβουλος πληροφορικής Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσων καθώς το πρόβλημα, όπως υποστηρίζει είναι πιο βαθύ και δεν τελειώνει βάζοντας μια ετικέτα όπως αυτή του κινδύνου της “Μπλε Φάλαινας”.

“Είναι εύκολο να βάζουμε μια ετικέτα. Είναι εύκολο να πούμε είναι η “Μπλε Φάλαινα”. Γιατί έτσι  ξενοιάζουμε, λέμε φταίνε αυτοί. Όμως το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Το 2018 δεν πρέπει και δεν μπορεί να χάνεται κανένα παιδί. Θέλουμε χαρούμενα παιδιά και τους αξίζει. Άλλωστε στην πράξη όλα όσα λέγονται και γράφονται για τη μπλε φάλαινα δεν είναι επιβεβαιωμένα. Δεν σχετίζονται όλα τα περιστατικά αυτοκτονίας εφήβων που καταγράφονται με αυτό. Υπάρχουν και τα τα fake news. Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Σίγουρα τα ίδια τα παιδιά δεν πρέπει να πιστεύουν ότι διαβάζουν, όμως η δική μας η ευθύνη, η ευθύνη των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι να προσφέρουμε κάποιες διεξόδους, να φτιάξουμε ένα περιβάλλον που να μπορεί να τραβά τα παιδιά έξω από αυτό. Οι έφηβοι είναι ανασφαλείς. Αν δεν παίρνουν επιβεβαίωση από το σχολείο ή από τους γονείς τότε κλείνονται και συχνά ο υπολογιστής είναι διέξοδος.

Το σχολείο πρέπει λοιπόν να δίνει στο κάθε παιδί την ευκαιρία να διακρίνεται κάπου. Άλλος μπορεί να είναι καλός τα μαθηματικά άλλος στις κατασκευές, να είναι ένα εύστροφο παιδί με πολύ χιούμορ. Όλα τα ταλέντα και όλες οι δεξιότητες πρέπει να επιβραβεύονται. Δεν πρέπει οι γονείς να κολλούν στους βαθμούς!Να ξεκολλήσουμε όλοι από αυτή την όλοι από αυτή την εμμονή. τα παιδιά που είναι ευτυχισμένα δεν είναι αυτά που έχουν τους καλύτερους βαθμούς. Εμείς θέλουμε ανθρώπους ευτυχισμένους, ανθρώπους λειτουργικούς στην κοινωνία. Αυτή η μάχη δεν είναι εύκολη.  Είναι σαν τον Δαβιδ και τον Γολιάθ. τα παιχνίδια αυτά φτιάχνουν υπέροχους κόσμους, με γραφικά απίθανα κι εμείς πρέπει να πολεμήσουμε αυτό. Ο αγώνας είναι άνισος αλλά πρέπει να γίνει απ όλους. Ακόμη και τα ίδια τα παιδιά αν βλέπουν από κάποιον συμμαθητή τους κάποια παράξνα συμπεριφορά ή σημάδια απομόνωσης δεν θα πρέπει να τον αποξενώνουν ακόμη περισσότερο αλλά να δείχνουν αλληλεγγύη. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και μέσα από ειδικά προγράμματα”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Διεθνή Τύπου στη Ρωσία, τη γενέτειρα του παιχνιδιού, 16 αυτοκτονίες κοριτσιών έχουν συνδεθεί με τη «Μπλε Φάλαινα», ενώ κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα σε δύο χρόνια υπάρχουν πάνω από 130 αυτοκτονίες ατόμων που αποδέχτηκαν την τελική πρόκληση. Ωστόσο η ιστορία του παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινα» έχει πολλά «σκοτεινά» σημεία. Σε αρκετές περιπτώσεις, φαίνεται ότι οι ιστορίες αυτοκτονιών έχουν τροφοδοτηθεί από τα σκοτεινά δωμάτια του Διαδικτύου που συνήθως αποκαλούνται «creepypasta», μία παράφραση του «copy and paste» και της λέξης «creepy» (ανατριχιαστικό). Οι χρήστες των συγκεκριμένων ιστοσελίδων «αντιγράφουν και επικολλούν» μία ιστορία τρόμου στα διάφορα σχετικά φόρουμ και έτσι αναπαράγονται μύθοι που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. H ιστορία της «Μπλε Φάλαινας» έχει τροφοδοτηθεί και θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από ψεύτικες ειδήσεις. Ο κίνδυνος όμως είναι πραγματικός καθώς αυτές γιγαντώνουν έναν μύθο που γοητεύει νέους και νέες που αναζητούν την αποδοχή”.

Update:  Κι ένα σχόλιο για τον τρόπο που έγινε γνωστό το όνομα του παιδιού που ακόμη δεν γνωρίζουμε καν αν όντως επιχείρησε να αυτοκτονήσει και κάτω από ποιες συνθήκες. Παρότι ορθώς το όνομα δεν γράφτηκε τελικά σε κάποιο site κάποιοι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν δήθεν την πλατφόρμα των Μέσων που λειτουργούν ώστε να μεταδώσουν την έκκληση της θείας του παιδιού για αίμα, αναφέροντας μάλιστα στον τίτλο πως ο τάδε 17χρονος είναι σοβαρά τραυματισμένος στο Βοστάνειο. Προσοχή… «Ο 17χρονος», ώστε όλοι να κάνουν τη σύνδεση όταν  από την Αστυνομία θα γινόταν η ανακοίνωση, ενώ η θεία του παιδιού δεν αναφέρει την ηλικία του.