Search

Τίποτα το “ωραίο” στο Ωραιόκαστρο… Η Ανακοίνωση που προκάλεσε την κατακραυγή στο facebook

“Εμένα μου κοινοποιήθηκε αυτή η απόφαση”, λέει ο Αθανάσιος Τσολακίδης ο πρόεδρος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της περιοχής για το θέμα της ημέρας που κάνει τον κύκλο του διαδικτύου. “Δεν ήταν μια δική μου απόφαση. Το τηλέφωνο χτυπάει συνέχεια. Έπρεπε να δώσω τα δικά τους τα τηλέφωνα. Προς το παρόν δεν ξέρουμε τίποτα για το τι θα γίνει. Θα δούμε τι θα πει και το Υπουργείο. η ανακοίνωση αυτή δεν αφορά όλους τους γονείς της περιοχής. υπάρχουν φωνές που αντιδρούν με την φοίτηση των προσφυγόπουλων υπάρχουν και άλλες που λένε μόρφωση για όλους”.

Ωστόσο όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι γονείς του 5ου Δημοτικού της περιοχής, την προηγούμενη Πέμπτη και κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αποφασίστηκε ομόφωνα να μην δεχθούν τα παιδιά των προσφύγων στον χώρο του σχολείου.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι γονείς προειδοποιούν με κατάληψη του κτιρίου.

Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει πλήθος σχολίων στο facebook

 

” Ήμασταν κάποτε και εμείς πρόσφυγες και μη το παίζετε υπεράνω μερικοί, αύριο μεθαύριο όλο και σε κάποια άλλη χώρα μπορεί να βρεθείτε. Να εύχεστε να μην πετύχετε κάποιον σαν και εσάς”, γράφει ένας χρήστης κάτω από την φωτογραφία

“Κι αυτοί οι γονείς διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους… Ευτυχώς, που είναι η μειοψηφία…”

Η περιοχή του Ωραιοκάστρου (Θεσσαλονίκης) επιλέχθηκε από την επιτροπή αποκατάστασης π ρ ο σ φ ύ γ ω ν, το 1922, για να εγκατασταθούν πρόσφυγες από τον Π ό ν τ ο και τον Καύκασο. Οι πρώτες προσφυγικές οικογένειες που εγκαταστάθηκαν ήταν λιγότερες από 200. / Σύμφωνα με μια εκδοχή, που υποστηρίζεται από παλιούς κατοίκους, το όνομα Ωραιόκαστρο προέκυψε μετά από πρόταση ποντίων προσφύγων εις ανάμνηση ιστορικού κάστρου που βρίσκεται στο Χατς της Άρδασσας του Πόντου.

“Την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα ένα μεγάλο μυαλό της, ο Γιώργος Ιωάννου, την αποκαλεί σε ένα βιβλίο του “Η πρωτεύουσα των προσφύγων”. Η ιστορία της, τα μνημεία της, τα έθιμα της, η κουζίνα της, οι μικρές αγαπημένες λέξεις από την Ανατολή, όλα μαρτυρούν μια ιστορία που γράφτηκε από άνθρωπους που βρέθηκαν εκεί από κάθε γωνιά της γης.
Και έρχονται μετά από αιώνες τέτοιας ιστορίας κάποιοι ανιστόρητοι και θεωρούν “αιτία πολέμου” το να φοιτήσουν στα σχολεία προσφυγόπουλα. Αρνούνται το δικαίωμα σε παιδιά που έφυγαν διωγμένα και φοβισμένα από τον πόλεμο να πάνε σχολείο.
“Γονείς” του Ωραιοκάστρου, δεν αξίζει να λέγεστε ούτε γονείς, ούτε Θεσσαλονικείς. Αν εχθρός σας είναι πεντάχρονα και εξάχρονα προσφυγόπουλα, που θα “μολύνουν” τα βλαστάρια σας, αν συμπορευτούν μαζί τους στο σχολείο, δεν αξίξει καν να λέγεστε άνθρωποι.
Ντροπή σας!” , γράφει ο Δημήτρης Σούλτας