Search

Τι Πρέβεζα, τι Μόρια! Μια ολόκληρη πόλη ζητά αποσυμφόρηση τώρα!

Τα παρακάτω στοιχεία αντλήσαμε από το ρεπορτάζ του  Σταύρου Μαλιχούδη και της Ingeborg Eliassen για τους θανάτους στη Μόρια το τελευταίο διάστημα το οποίο δημοσιεύθηκε στο SOLOMON.

“Ύστερα από την παραίτηση του διοικητή, Γιάννη Μπαλπακάκη, στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, χρέη διοικητή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας έχει αναλάβει ο υποδιοικητής Δημήτρης Βαφέας.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Βαφέας παρουσίασε το πληθυσμιακό μέγεθος του ευρύτερου καταυλισμού της Μόριας, που υπερέχει κατά πολύ της δυναμικότητας που αρχικά προβλεπόταν για το συγκεκριμένο ΚΥΤ, συγκρίνοντάς το με τους πληθυσμούς ελληνικών πόλεων.

«Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με μια πόλη που έχει γίνει μεγαλύτερη από το Μεσολόγγι, θα μπορούσε πλέον να συγκριθεί με τη Φλώρινα ή την Καστοριά, κι οδεύει προς το να φτάσει την Πρέβεζα», είχε πει ο Δημήτρης Βαφέας.

Τον Νοέμβριο ο πληθυσμός της Μόριας βρισκόταν ελαφρά κάτω από τις 16.000. Σήμερα, με βάση την τελευταία καταγραφή από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στη Μόρια διαμένουν 19.256 άνθρωποι.

Η επίσημη χωρητικότητα του ΚΥΤ όλο αυτό το διάστημα αφορά μόλις 2.880 ανθρώπους, οι οποίοι έγιναν 2.840, όταν στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 ορισμένα κοντέινερ κάηκαν σε πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο μιας γυναίκας.

Αυτό σημαίνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των διαμενόντων δεν ζει εντός της αρχικής δομής αλλά στη «ζούγκλα», όπως λέγεται η περιοχή γύρω από την Μόρια, όπου έχει αναπτυχθεί ένας καταυλισμός από εκατοντάδες σκηνές. Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες ελληνικές πόλεις που καταλαμβάνουν σημαντικές εκτάσεις, το ΚΥΤ της Μόριας εκτείνεται,μαζί με τον χώρο στον οποίο βρίσκονται οι σκηνές, σε λιγότερο από 0,2 τ. χλμ.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Πρέβεζα, στην οποία ο κ. Βαφέας αναφέρθηκε, με πληθυσμό που ομοιάζει σε κείνον της Μόριας (19.042 κάτοικοι στην απογραφή του 2011), έχει έκταση 668 τ. χλμ. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι της Μόριας ζουν σε έκταση 3.340 φορές μικρότερη. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχουν, ωστόσο, οι συνθήκες στις οποίες διαμένουν”.

Παρ΄ όλα αυτά στο πλάνο της Κυβέρνησης δεν υπάρχουν σχέδια άμεσης τουλάχιστον αποσυμφόρησης γιατί αυτό δεν αποτελεί μια μόνιμη λύση. Λες και είναι δυνατόν σε μια κατάσταση τόσο ρευστή όπως σήμερα με τις ροές να εξαρτώνται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί να υπάρξει άμεση ΜΟΝΙΜΗ λύση…