Search

Μα τι είναι επιτέλους αυτό το Bitcoin;

Το Bitcoin (www.bitcoin.org) εμφανίστηκε στη ζωή μας τον Ιανουάριο του 2009, όμως μόλις λίγους μήνες πριν αρχίσαμε να ασχολούμαστε σοβαρά μαζί του, όταν άρχισε να αυξάνεται και η χρήση του και κατ’ επέκταση η αξία του. Τι είναι όμως το Bitcoin;

Πρόκειται για ένα εικονικό – ψηφιακό νόμισμα, μια υπηρεσία, μέσα από την οποία μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές χρησιμοποιώντας αυτό το νόμισμα και όχι το Ευρώ ή το Δολάριο. Αυτό σημαίνει πως είναι άυλο, δηλαδή δεν πρόκειται να πιάσουμε στα χέρια μας χαρτονόμισμα των 5 bitcoins. Φυσικά κάθε bitcoin έχει συγκεκριμένη και πολύ μεγάλη αξία. Την στιγμή, που γράφεται αυτό το κείμενο χρειάζεται να καταβάλετε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 422 ευρώ για να αγοράσετε 1 bitcoin!

Ωραία, τα ευρώ τα εκδίδει η εκάστοτε εθνική κεντρική τράπεζα. Το bitcoin όμως; Έχει ο δημιουργός του… την χήνα με τα χρυσά αυγά;

Όχι ακριβώς. Ο τρόπος παραγωγής του bitcoin είναι ο εξής: Έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο εκατομμυρίων ηλεκτρονικών υπολογιστών, που έχουν ως στόχο την επίλυση πολύ δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων. Κάθε υπολογιστής, με το που λύνει ένα τέτοιο πρόβλημα παράγει έναν αριθμό από bitcoins. H δυσκολία των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν αυξάνεται ανά δέκα λεπτά (!) περίπου και έτσι φτάνουμε στο σημείο, να χρειάζονται περίπου τέσσερα χρόνια για μια ουσιαστική ανταμοιβή σε bitcoins, ενώ λόγω αυτής της διαδικασίας το ανώτατο όριο των bitcoins που μπορεί να παραχθεί παγκοσμίως είναι 21 εκατομμύρια συνολικά. Οπότε αντιλαμβανόμαστε πως η “μηχανή παραγωγής” του είναι κάτι σαν μια φυσική πηγή, που κάποια στιγμή θα στερέψει.

Με λίγα λόγια το ψηφιακό αυτό νόμισμα δεν παράγεται από τις κυβερνήσεις ή από τις τράπεζες, άλλα ο καθένας που έχει μπει σε αυτό το δίκτυο μπορεί (με αργούς ρυθμούς) να παράγει τα δικά του bitcoins και φυσικά να κάνει συναλλαγές με αυτά.

Το bitcoin βέβαια αποτελεί και πολύ ενδιαφέρον νόμισμα, γιατί ξεφεύγει από τους κλασσικούς “κανόνες” των νομισμάτων. Για παράδειγμα αν μια κυβέρνηση στερέψει από ρευστό, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να τυπώσει νόμισμα. Το “επιπλέον” χρήμα όμως, που θα τυπωθεί και θα κυκλοφορήσει, επιφέρει υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που (θεωρητικά τουλάχιστον) δεν μπορεί να συμβεί στο bitcoin. Για την ακρίβεια αν το αντιληφθούμε σαν ένα προϊόν που παράγεται σε συγκεκριμένο αριθμό, ενώ η χρήση του αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς, όχι μόνο δεν θα υποτιμηθεί, άλλα η αξία του θα μεγαλώνει συνεχώς.