Search

“Εκσυγχρονισμός και προσπάθεια κόντρα στις δυσκολίες”

Παναγιώτης Τσουκαρέλλης , Πρόεδρος Ιδρύματος «Θεομήτωρ»

Συνέντευξη στη Βίκυ Βαμβαλέλλη

Το κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Αγιάσο, είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος φορέας κοινωνικής φροντίδας για άτομα με αναπηρίες σε όλη την περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.

Λειτούργησε το 1964 και το 1972 συγχωνεύτηκε με το θεραπευτήριο-”Σανατόριο ”Η ΥΓΕΙΑ”.

Σήμερα φιλοξενεί περί τους 75 περιθαλπόμενους ηλικίας 25 με 95 χρόνων  και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κυρίως κινητικές αναπηρίες, νοητική στέρηση, σύνδρομα DOWN, προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και συνανθρώπους μας που έχουν βιοποριστικά προβλήματα.

Επίσης λειτουργεί ξενώνας φιλοξενίας, ώστε όσοι είναι λειτουργικοί μπορούν να ζουν σε συνθήκες «σπιτιού»  ενταγμένοι μέσα στην κοινωνία του χωριού.

 

 

 Ο κος Τσουκαρέλλης κατάφερε με τη συμβολή του ΔΣ να διεκδικήσει  50 χιλ. ευρώ για το 2014 και 90 χιλ. ευρώ για το 2015 από το λαϊκό λαχείο για έργα του ιδρύματος.   
Ο κος Τσουκαρέλλης κατάφερε με τη συμβολή του ΔΣ να διεκδικήσει 50 χιλ. ευρώ για το 2014 και 90 χιλ. ευρώ για το 2015 από το λαϊκό λαχείο για έργα του ιδρύματος.

 

Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ επιχειρεί να ρίξει μια ματιά στις προσπάθειες των ανθρώπων που εργάζονται εκεί παλεύοντας όχι μόνο να κρατήσουν τους τεράστιους χώρους λειτουργικούς και ανθρώπινους αλλά και να τους αναβαθμίσουν. Επισκεφτήκαμε τους χώρους όλου του Κέντρου (τα δύο κτήρια και τον Ξενώνα) και συναντήσαμε τον πρόεδρο του Κέντρου Παναγιώτη Τσουκαρέλλη που σημειωτέων από δημοσιογραφικές πληροφορίες γνωρίζουμε ότι επί δεκαπέντε μήνες, παρέχει τις υπηρεσίες του αμισθί.

Θελήσαμε να μάθουμε πώς αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο σε καιρούς κρίσης που υπάρχουν πολλές περικοπές, είναι εφικτό με καλό «κουμάντο» των οικονομικών.

 

 

Κύριε Τσουκαρέλλη από πότε έχετε αναλάβει τα καθήκοντα του πρόεδρου του Κέντρου στην Αγιάσο;

 

 

Π. Τ: Ασκώ τα καθήκοντα μου από τον Οκτώβριο του 2013. Από την ανάληψη των καθηκόντων μας προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και δυσκολίες από το παρελθόν με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των περιθαλπόμενων και την ανάπτυξη των παροχών του φορέα.

 

 

Φροντίδα και ζεστασιά  όλες τις ώρες της ημέρας .
Φροντίδα και ζεστασιά όλες τις ώρες της ημέρας .

 Ξέρουμε ότι μέχρι πρότινος το Κέντρο φιλοξενούσε και την μονάδα Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων στο πρώην Σανατόριο. Γιατί δεν προχώρησε το πρόγραμμα που κατατέθηκε το 2013;

 

Π. Τ:  Το πρόγραμμα που προτείναμε είχε αρκετές καινοτομίες και μάλιστα αξιολογήθηκε ως μία άριστη πρόταση. Ωστόσο στις 17 Οκτωβρίου του 2014 δημοσιεύθηκε ένας νέος νόμος για τις προδιαγραφές των μονάδων παιδικής προστασίας που καθιστούσε απαγορευτική την εξέλιξη της Μονάδας, αφού οι προδιαγραφές ήταν ιδιαίτερα αυστηρές και δεν υπήρχαν στον φορέα μας. Ο ίδιος νόμος δημιούργησε δυσκολίες και σε άλλους πανελληνίως γνωστούς φορείς παιδικής προστασίας και μάλιστα οι πρόεδροι τους διαμαρτυρήθηκαν και μέσα από τα δελτία ειδήσεων. Πάρα ταύτα το Διοικητικό Συμβούλιο κατέθεσε ερωτήσεις και εναλλακτικές προτάσεις που θα βοηθούσαν στην εφαρμογή του προγράμματος στην πόλη της Μυτιλήνης. Θα πρέπει όμως κάποτε να ακουστεί η αλήθεια και όχι η παραφιλολογία. Το ζήτημα των ανηλίκων προσφύγων δεν επιλύεται με περιστασιακά προγράμματα των πέντε ή έξι μηνών σε μία ορεινή απομονωμένη και δασώδη περιοχή. Το ζήτημα αυτό αφορά παιδιά και θα πρέπει να είμαστε απολύτως προσεκτικοί στην πιστή εφαρμογή του νόμου και των ευρωπαϊκών και διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι το θέμα δεν επιλύεται με μεσοβέζικες προσπάθειες αλλά με μία ολοκληρωμένη και συνεχή υπηρεσιακή και κτιριακή υποδομή που δεν θα ανοίγει την άνοιξη και θα κλείνει το χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση από ότι μαθαίνουμε πλέον δεν υπάρχει ανοιχτό πρόγραμμα στο ERF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων) κι αυτό θα πρέπει να βάλει όλους γύρω από ένα τραπέζι ειλικρινούς συζήτησης και προτάσεων με σκοπό τη διαχρονική λειτουργία μιας μονάδας επωφελείας των ανήλικων προσφύγων. Οι ευαισθησίες δεν μονοπωλούνται από κάποιους που προσπάθησαν να το κάνουν στο παρελθόν πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα.

 

DSC_0083

 

Μετά την αποχώρησή τους, υπήρχαν υλικές φθορές, σύμφωνα με όσα μας είπαν κάτοικοι και εργαζόμενοι, αλλά και το πρόβλημα με την νομιμοποίηση αυτού του κτηρίου λόγω έλλειψης πυρασφάλειας. Βρίσκεται σε πυκνό δάσος, πράγμα που το καθιστά διπλά επικίνδυνο. Πώς λύσατε αυτό το πρόβλημα, δεδομένου του ”σφιχτού” προϋπολογισμού του Κέντρου; Υπάρχουν άλλες εργασίες αυτή τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη ;

Π. Τ: Ίσως είστε από τους λίγους δημοσιογράφους που ρωτάνε και για την εξέλιξη των άλλων έργων και σας ευχαριστώ. Μου δίνεται λοιπόν την ευκαιρία να σας πω ότι το κτίριο πρώην Σανατόριο δεν είχε πυρασφάλεια και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Με χρηστή διαχείριση και με προσεκτικές κινήσεις αφού μελετήσαμε με προσοχή όλα τα δεδομένα προκηρύξαμε τον διαγωνισμό της πυρασφάλειας (μελέτη, εφαρμογή, πιστοποιητικό) και σήμερα το έργο έχει ολοκληρωθεί καθιστώντας απολύτως νόμιμη τη χρήση του κτιρίου. Οι προδιαγραφές με αναβατόρια, χώρους φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης αναπήρων, σύγχρονα ιατρεία είχαν διαμορφωθεί για τις ειδικές ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία και είμαστε σχεδόν έτοιμοι για τη μεταφορά τους στις σύγχρονες υποδομές του κτιρίου. Πλέον βρισκόμαστε στην τελική φάση των έργων με βελτιώσεις επιχρισμάτων, ελαιοχρωματισμούς και διάφορες άλλες εργασίες.
Φωτογραφία0386
Κύριε Τσουκαρέλλη το κάτω κτήριο που είναι τώρα οι φιλοξενούμενοι σας, σε τι κατάσταση βρίσκεται;

Π. Τ: Σήμερα το Κέντρο φιλοξενεί 75 χρόνιους πάσχοντες με αναπηρία. Διαμένουν στο Α κτήριο το οποίο έχει αρκετές φθορές λόγω παλαιότητας. Συντηρήσαμε, όσο μπορέσαμε, και αυτό το κτήριο και άμεση ενέργειά μας θα είναι η βελτίωσή του μετά την μεταφορά των περιθαλπόμενων στο σύγχρονο κτήριο του πρώην Σανατορίου. Στο κάτω κτήριο θα στεγάζονται οι Διοικητικές Υπηρεσίες και μετά την ολοκλήρωση των βελτιώσεων του θα αυξήσουμε τη δυναμικότητα των περιθαλπόμενων έτσι ώστε να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

DSC_0082

Υπάρχει και ο Ξενώνας. Πόσοι άνθρωποι μένουν εκεί;

 

Π. Τ: Στον Ξενώνα Επανένταξης διαμένουν 14 συνάνθρωποί μας σε ένα αυτόνομο, σύγχρονο σπίτι που δε θυμίζει σε καμία περίπτωση ιδρυματική μονάδα. Κι εδώ είναι ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους που ξεπερνούν τον εαυτό τους για να επιτύχουμε το ουσιαστικό μας έργο.

 

 Πώς καλύπτονται οι ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων σας; Υπάρχουν γιατροί;

Π. Τ: Σαφώς και υπάρχουν δυο γιατροί και παθολόγος και νευρολόγος που επισκέπτονται σχεδόν εναλλάξ τους περιθαλπόμενους μας. Σε κάθε περίπτωση όμως όταν χρειαστεί ανάγκη αξιοποιούμε και τις ιατρικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου με το οποίο υπάρχει άριστη συνεργασία.

Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο;

 

Π. Τ:  Πρόκειται για την μεγάλη αδυναμία του φορέα μας. Η έξοδος σε σύνταξη δεκάδων εργαζομένων αποδυνάμωσε τις προνοιακές δομές. Σήμερα λειτουργούμε με τους πλέον απαραίτητους υπαλλήλους λόγω ότι δεν γίνονται προσλήψεις. Ζητήσαμε επικουρικό προσωπικό και ελπίζουμε ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να προβούμε σε σχετικές ενέργειες για την πρόσληψή του. Μεγάλη και ουσιαστική είναι η συμβολή των εργαζομένων από το πρόγραμμά της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

 

Το Κέντρο επιτελεί και κοινωνική προσφορά;

 

Π. Τ.: Ναι, οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν περιορίζονται στα Άτομα με Αναπηρία αλλά και σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας με την τακτική σίτισή τους. Σειρά από άλλες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί όπως η παροχή 40 στρωμάτων στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, η αξιοποίηση κάποιων υπηρεσιών μας στους απόρους συμπολίτες κλπ. και σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα και το διοικητικό συμβούλιο διερευνούμε την παροχή και άλλων υπηρεσιών.