Search

Τhe caravan project στη Μυτιλήνη

Στις 15 Οκτωβρίου το caravanproject φτάνει στη Μυτιλήνη και κατασκηνώνει  για ένα μήνα στην δημοτική πλαζ Τσαμάκια προκειμένου να συνεχίσει να γράφει την ιστορία του. Τι είναι όμως το caravan project;

Το Caravan Project είναι ένα οδοιπορικό με ένα αυτοκινούμενο, που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2011 από μια ομάδα καλλιτεχνών και ερευνητών, με αφορμή την κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα και τoν αντίκτυπο που έχει στις ζωές των πολιτών αυτής της χώρας.

Το Caravan Project ενσωματώνει μια μικρή κιβωτό ανθρώπινων μαρτυριών με κοινωνικό περιεχόμενο με την ονομασία «Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ». Με πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση σε πόλεις, πλατείες και χωριά, σε πανεπιστήμια και σχολεία, σε φυλακές και ευπαθείς ομάδες, επικοινωνεί τις ιστορίες που έχει παράξει, εγκαινιάζοντας ένα δημιουργικό διάλογο με το κοινό πάνω στις δυναμικές που η κάθε ιστορία ελευθερώνει καλλιεργώντας τις προϋποθέσεις για συμμετοχή και διάδραση. O προσανατολισμός του Caravan Project είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός. Επιδιώκει μέσα από τη θεραπευτική και ενοποιητική δύναμη της ιστόρησης, να σπάσει τους αποκλεισμούς και να φέρει τους ανθρώπους κοντά, να συνεισφέρει δημιουργικά σε έναν αναγκαίο διάλογο που θα επαναδιαπραγματευτεί ξανά τις αρχές που μας φέρνουν κοντά σε μια πιο ουσιαστική μορφή του «ευ ζην».

Η πολιτιστική δράση «Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ» είναι μια κίνηση προς τα εμπρός, προς την αποίκιση ενός τόπου, που δεν γνωρίζουμε, που μοναχά αντιλαμβανόμαστε διαισθητικά. Ενός τόπου, όπου οι άνθρωποι εμπνέονται και ενώνονται μέσα από τη δύναμη των ανθρώπινων ιστοριών, όπου ανιχνεύεται και γιορτάζεται ένας διαφορετικός τρόπος ζωής κοντά στις εσωτερικές μας ανάγκες για επικοινωνία και δημιουργία, όπου δεν αφαιρείται κανένας τόνος της ανθρώπινης μελωδίας αλλά τους επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή, να ηχήσουν όλοι μαζί.

 

Επιδίωξή των μελών του  είναι να φωτίσουν μια «άλλη» Ελλάδα, που δεν έχει φωνή στα επίσημα μέσα ενημέρωσης αλλά  συνεχίζει να διεκδικεί το δικαίωμα της στον αυτοπροσδιορισμό. Με όχημα το ντοκιμαντέρ, την αφήγηση και τη φωτογραφία φέρνουν στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δημιουργήσουν χώρους αναστοχασμού και μετάπραξης δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια εμπειρία κοινωνικής μεταμόρφωσης. Στους ταραχώδεις καιρούς που διανύουμε, η μετάδοση προσωπικών ιστοριών είναι μια επαναστατική πρακτική που αυξάνει τις αντιστάσεις  και στροβιλίζει ξανά τη λαχτάρα  για ζωή.

Μέσα από ένα μωσαϊκό εικόνων, αφηγήσεων και ντοκιμαντέρ επιδίωξή  των μελών του caravanproject  είναι να καταγράψουν και να επικοινωνήσουν ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων μιας και αυτές είναι που διαμορφώνουν και καθορίζουν την πορεία κάθε εποχής. Τις περισσότερες όμως φορές, αυτοί οι  άνθρωποι  δεν λαμβάνονται υπόψη και η μόνη θέση που τους αναλογεί είναι αυτή στα κατάστιχα της ιστορίας.  Το caravanproject δίνει  βήμα σε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα είχαν φωνή -μέσα σε ένα ασφυκτικά ορισμένο, από το life style, χώρο- και μέσα από την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του τρόπου ζωής τους επιδιώκει  να ανιχνεύσει  την παρουσία εναλλακτικών δυνατοτήτων, να τονίσει  την ποικιλομορφία διαφορετικών μορφών πράττειν.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) είναι ο αποκλειστικός χορηγός του Caravan Project.

 

 

  • ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

O Μάσσιμο είναι από την Αιθιοπία και ζει σαν άστεγος για περισσότερο από 2,5 χρόνια σε μια γειτονιά της Αθήνας.  Περνά τις ώρες του ζωγραφίζοντας ακατάπαυστα μέσα στο παράπηγμά του και ταυτόχρονα βρίσκει την τροφή αλλά και τα χρώματα για τα έργα του, στους κάδους απορριμμάτων ενός σούπερ-μάρκετ. Καπνίζει από τις γόπες των τσιγάρων που πετάνε τα αυτοκίνητα γύρω του και περιφέρεται ανάλαφρα και φευγαλέα ανάμεσα στην τυπική πραγματικότητα και στο δικό του ονειρικό και βαθειά βιωμένο προσωπικό του χώρο. Όπως ένας μοναχός αφοσιώνεται στο δικό του προσωπικό δρόμο, έτσι και ο Μάσσιμο βιώνει την προσωρινή του κατάσταση ως μια διαδικασία ενδυνάμωσης της συνειδητότητάς του, ως μια εμπειρία μύησης σε μια πραγματικότητα ορισμένη μόνο από τις ευαισθησίες του, μέσα στην οποία στέκει καθαρός και ήρεμος έχοντας επίγνωση της αποστολής του. Δεν μεμψιμοιρεί, δεν γκρινιάζει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μοναχά την παρατηρεί. Δεν τη βιώνει ως συμφορά, αλλά ως ένα μονοπάτι αυτεπίγνωσης, μια εμπειρία μετάβασης από ένα αδύναμο και εξαρτημένο κοινωνικό συμβόλαιο που είχε πριν, προς μια κατάσταση αφύπνισης και εσωτερικότητας. «Πριν όταν ανήκα στην κοινωνία ήμουν αδύναμος, αυτό εδώ – δείχνοντας το παράπηγμα του -είναι η ισχυρή μου συνείδηση»

 

 «Εγώ στη μέση των χωραφιών, τόσο λυπημένος που θα μπορούσε να περάσει από μέσα μου ένα κοπάδι πουλιά»,Τάσος Λειβαδίτης 

Παραλαμβάνοντας το Νόμπελ ο Καμύ τόνισε στην ομιλία του ότι όποιες και αν είναι οι προσωπικές μας αναπηρίες, ο δημιουργικός σπόρος της δράσης μας θα ριζώσει μόνο αν αναλάβουμε μια δέσμευση διττή, που δύσκολα τηρείται: την άρνηση να αποσυνδεθούμε από την κοινότητα στην οποία ανήκουμε και την αντίσταση στην καταπίεση. Ο Γιώργος Καλύβας είναι ένας γεωργός που δεν έκανε οικογένεια αλλά έκανε δέντρα, που λάτρεψε την πατρογονική του γη και ζει μόνος του μέσα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, καλλιεργώντας με αφοσίωση τις καρυδιές του, τις καστανιές του και φροντίζοντας τα μελίσσια του. Η μοίρα του Γιώργου είναι αλληλένδετη με τη μοίρα του δάσους, το οποίο κινδυνεύει λόγω του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός του. Η πρόθεση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει ένα ορυχείο χρυσού μέσα στο δάσος των Σκουριών, μερικά μέτρα από το κτήμα του Γιώργου, έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη και έχει πολλαπλασιάσει γι’ αυτόν το μέγεθος της μοναξιάς και της απόγνωσης και παρόλο που ο ίδιος δεν ήθελε τον πόλεμο, ο πόλεμος ήρθε στο κατώφλι του.

 

 

Ο Αλέξανδρος Ζυγούρης είναι γλύπτης και ζει στο Καστελόριζο τα τελευταία 35 χρόνια της ζωής του. Η γλυπτική είναι για αυτόν η τέχνη της αφαίρεσης ώστε να αποκαλυφθεί η ουσία. Ο τρόπος ζωής του Αλέξανδρου είναι συνυφασμένος με την τέχνη που υπηρετεί. Ο ίδιος ολιγαρκής και απέριττος πάντα ξυπόλυτος, περπατάει από άκρη σε άκρη το βραχώδες αυτό νησί, σμιλεύοντας το τοπίο γύρω του, δίνοντας υπόσταση σε αυτόν τον αδυσώπητο αγώνα του ανθρώπου να δαμάσει και να δώσει μορφή στην ύλη. Αποκλειστικός δωρητής του Caravan Project είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.