Search

The Azadi Project: Στήριξη στις γυναίκες του Καρά Τεπέ

 

Το τραύμα των προσφύγων των γυναικών είναι ιδιαίτερα οξύ λόγω της βίας που βασίζεται στο φύλο – συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, του βιασμού από λαθρέμπορους, της εμπορίας και της σεξουαλικής επίθεσης στη φυλακή. Με συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο που χαρακτηρίζονται ως «ηθικά βασανιστήρια» και «ανθρωπιστική καταστροφή», το πρόγραμμα χτίζει ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση. Η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης εν μέσω μιας πανδημίας που έχει εντείνει τόσο την κρίση ψυχικής υγείας όσο και εμπόδισε τις συνήθεις μορφές παροχής υπηρεσιών

Ένα πρωτοπόρο πρότζεκτ ξεκίνησε στη Λέσβο χθες, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε γυναίκες πρόσφυγες που ζουν στο στρατόπεδο του Καρα Τεπέ ή Μόρια 02 όπως οι ίδιοι οι πρόσφυγες αποκαλούν το νέο καμπ στη Λέσβο.

Το πρότζεκτ που ονομάζεται «Doust» – που σημαίνει φίλος στο Φαρσί -αποτελείται από εβδομαδιαίες συνεδρίες στις οποίες οι γυναίκες θα συγκεντρώνονται για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σε έναν ασφαλή χώρο και φιλόξενη ατμόσφαιρα έξω από το στρατόπεδο. Διαδικτυακή θεραπεία: Όσοι χρειάζονται ατομική προσοχή θα επικοινωνούν μέσω βίντεο για να μιλούν ιδιωτικά με συμβούλους που βρίσκονται στο εξωτερικό και τρίτον η υποστήριξη για επείγουσες περιπτώσεις, οι γυναίκες θα μπορούν να παραπεμφθούν σε τοπικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

«Πιστεύουμε ότι μαζί, αυτές οι θεραπευτικές μορφές θα βοηθήσουν τις γυναίκες πρόσφυγες να αντιμετωπίσουν ασθένειες ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος και PTSD που παράγονται κατά τη διάρκεια τρομερών εμπειριών στις χώρες καταγωγής τους, μέσω του ταξιδιού της μετανάστευσης και ενεργοποιούνται εκ νέου από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο καμπ» λέει ο Priyali Sur, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του έργου The Azadi.

To Azadi projectπροσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις πρόσφυγες μέσω της αφήγησης και της κατάρτισης δεξιοτήτων. Ιδρύθηκε το 2018 και έχει ως αποστολή να ενισχύσει τη φωνή των γυναικών προσφύγων και μεταναστών, υποστηρίζοντας την ψυχική τους υγεία και τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες τους, οικοδομώντας τις δεξιότητες εργασίας τους στην ψηφιακή οικονομία και παρέχοντας κατάρτιση σε δεξιότητες επιβίωσης. Πιο πρόσφατα, διοργάνωσε ένα εργαστήριο αφήγησης βίντεο με ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχική υγεία στο Moria Camp. Το πρόγραμμα Azadi ασχολείται με θέματα ισότητας των φύλων, ποιοτικής εκπαίδευσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας λόγου και πληροφόρησης, ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης και βιώσιμων μέσων διαβίωσης. Το πρόγραμμα Azadi βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ολοκλήρωσης και της αξιοπρέπειας.