Search

Τέλος στην κράτηση ασυνόδευτων προσφύγων

Τέρμα στην απαράδεκτη πρακτική της λεγόμενης «προστατευτικής φύλαξης» ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε κρατητήρια, ουσιαστικά της κράτησής τους μέχρι να βρεθεί θέση σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, ανακοίνωσε ότι βάζει από το 2021 το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για πρακτική που έχει δεχτεί συνεχείς και αυστηρές επικρίσεις από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, που σημειώνουν ότι δεν μπορεί ποτέ να είναι προς το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών η διοικητική κράτησή τους.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε προχωρήσει στην ασυνήθιστη κίνηση να εγκρίνει αλλεπάλληλες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλλαν ασυνόδευτοι ανήλικοι μέσω οργανώσεων και να διατάζει την άμεση μεταφορά τους από κρατητήρια σε κατάλληλες δομές, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί πάντα αυτές τις εντολές η αστυνομία. Σχετικό αίτημα διατύπωνε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκεπτόταν κρατητήρια και εντόπιζε κρατούμενους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από τις 4 Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Νοεμβρίου η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς μετέφερε τους 170 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους σε δομές μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας. Ο αριθμός ήταν ήδη μειωμένος σε σύγκριση με τους 331 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στις 31 Μαρτίου, αριθμός που με τη σειρά του είχε αυξηθεί σημαντικά από το καλοκαίρι του 2019 και είχε εκτοξευτεί τον χειμώνα του 2020.

Μέχρι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος μηχανισμός εντοπισμού και παραπομπής ασυνόδευτων ανηλίκων που ανέπτυξε η Ειδική Γραμματεία μαζί με την Υπατη Αρμοστεία και προβλέπει τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ., των εισαγγελέων Ανηλίκων και της Ειδικής Γραμματείας, οι ανήλικοι θα παραμένουν σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης για 4-5 ημέρες, εωσότου ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, τα υπουργεία Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη θα καταθέσουν στη Βουλή διατάξεις που θα τερματίζουν και επίσημα αυτήν την πρακτική. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, η θετική εξέλιξη έγινε δυνατή χάρη στη «σημαντικότατη αύξηση των θέσεων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης» ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Από το 2001, η χώρα μας έχει ελεγχθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβίαση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς αδυνατούσαμε να στεγάσουμε αυτά τα παιδιά, με αποτέλεσμα να τα κρατάμε στα Τμήματα. Η ελληνική κυβέρνηση βάζει τέλος σε αυτήν την πρακτική σε νομοθετικό και επιχειρησιακό επίπεδο, διασφαλίζοντας τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων ανηλίκων», σημείωσε η ειδική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πηγή: Εφ. Συν