Search

Συνεταιριστική: Απόφαση που «δικαιώνει» τους μεριδιούχους

 

Σε ποινές κάθειρξης και φυλάκισης καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Β. Αιγαίου, οι 7 από τους 10 κατηγορούμενους για τα περιβόητα «θαλασσοδάνεια» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου -Λήμνου, την περίοδο 2004-2005, που «κόστισαν» στην τράπεζα περί τα 4 εκ. ευρώ.

Η εισαγγελέας της Έδρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου κατά τη δίωρη αγόρευσή της, πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων σε βαθμό κακουργήματος, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της Συνεταιριστικής .

Μάλιστα, στους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων μελών του συμβουλίου την περίοδο 2004-2005 (σ.σ. κατηγορούνται ότι με αποφάσεις τους συναίνεσαν σε «θαλασσοδάνεια» ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, ενώ υποστήριξαν ότι «δεν ήξεραν»), η εισαγγελέας σημείωσε πως : «θα έπρεπε να ξέρετε, αφού αναλάβατε τέτοια καθήκοντα!».

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και από κοινού για ποσά άνω των 120.000 ευρώ. Πρότεινε, επίσης, την ενοχή του διευθυντή της τράπεζας και του ταμία, καθώς και των δανειοληπτών, οι οποίοι κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί στα αδικήματα που βαρύνουν τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι η δίκη, που φτάνει στο τέλος της, ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο και αφορά την πρώτη από τις υποθέσεις που σχετίζονται με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου.

Στην πρωτόδικη απόφαση που ελήφθη στη δίκη αυτή, καταδικάστηκαν ο δανειολήπτης και ο διευθυντής της τράπεζας σε κάθειρξη 5 ετών, αν και η εισαγγελέας πρότεινε την ανώτατη ποινή που προβλέπεται, αυτή της 6ετίας.

Δυο μέλη του Δ.Σ. καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 3 ετών έκαστος (σ.σ. η εισαγγελέας αντέτεινε τα 4 χρόνια), τρία μέλη καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 2 ετών έκαστος. Για την καταδίκη των 5 μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, καθώς πρότεινε την αθώωσή τους.

Να σημειωθεί ότι αναγνωρίστηκαν όλα τα ελαφρυντικά πρότερου έντιμου βίου , ειδικά δε για τους τρεις κατηγορούμενους με ποινή φυλάκισης τα 2 έτη (τη μικρότερη των ποινών), «βάρυνε» υπέρ τους το ελαφρυντικό της συνεργασίας για την αποκάλυψη του σκανδάλου της Συνεταιριστικής.

Στη δίκη αθωώθηκαν τρεις ακόμη κατηγορούμενοι, ο υπεύθυνος του γραφείου συμψηφισμού της Συνεταιριστικής, όπως και η σύζυγος του δανειολήπτη.

Ένα χρόνο μετά την πολύκροτη υπόθεση πάντως, δεν βρίσκονται στη ζωή ο πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Α’ αντιπρόεδρος, ενώ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης υπόθεσης των

θαλασσοδανείων, ακολουθούν δυο ακόμη δίκες. Στη μία εξ αυτών ο αριθμός των κατηγορουμένων προσεγγίζει τους 60!

Όπως δήλωσε στα «Π» ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων της πολιτικής αγωγής κ. Παναγιώτης Τσουμάνης , ως παραστάτης για την Αθήνα (ο έτερος είναι ο κ. Εμμανουήλ Χατζηχαλκιάς, που παρίσταται για τη Μυτιλήνη), η απόφαση της πρώτης δίκης αποτελεί πρόκριμα και για τις άλλες που θα ακολουθήσουν.

«Το ότι υπήρξε απόφαση καταδικαστική για τους κατηγορούμενους, νομίζω πως είναι το ζητούμενο, αυτό για το οποίο μιλούσαμε εξ’ αρχής.

Η διοίκηση γνώριζε, καθώς τις χορηγήσεις δανείων άνω των 60.000Ε τις έκανε το Δ.Σ. – εξάλλου αυτό προβλεπόταν από το καταστατικό της τράπεζας-, άρα υπήρξαν συνεδριάσεις που έγιναν και τις χορηγήσεις δεν τις ενέκρινε μόνο ο διευθυντής, οι όποιες αποφάσεις πάρθηκαν τελούσαν σε γνώση όλων, άρα υπήρξε συλλογική ευθύνη», σημείωσε.

Η δίκη θα γίνει εκ νέου, ωστόσο εμείς θα υποστηρίξουμε την αρχική μας γραμμή, στηρίζοντας την κατηγορία όπως αυτή διατυπώθηκε και είμαστε πεπεισμένοι πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.