Search

«Εμάς δεν μας τραβάνε από τα μανίκια τα συμφέροντα»

O υποψήφιος Δήμαρχος Λέσβου  Στράτος Γεωργούλας μιλάει σήμερα στα “Πολιτικά” αναλύοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του συνδυασμού του που θα βάλουν την αυτοδιοίκηση του σήμερα σε έναν άλλο δρόμο…

Η καταγωγή σας, απ’ ότι γνωρίζουμε, είναι από τη Μυτιλήνη. Παρ’ όλα αυτά είστε ένα νέο πρόσωπο στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι του νησιού. Μιλήστε μας για τη γενικότερη πορεία σας μέχρι σήμερα και για τις δραστηριότητές σας, κοινωνικές και επαγγελματικές.

Η καταγωγή μου είναι από το Μανταμάδο. Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μέσα στη Λεσβιακή παροικία και για αυτό το λόγο η επιλογή  μου να αφήσω την επαγγελματική μου καριέρα και την ως τότε ζωή μου στην πρωτεύουσα και να αλλάξω σελίδα γυρίζοντας στο γενέθλιο τόπο των προγόνων μου, ήταν επιλογή συνειδητή, για  την οποία και ποτέ δεν μετάνιωσα. Τα τελευταία 14 χρόνια μένω μόνιμα εδώ, συμμετέχοντας σε πολιτιστικές, κινηματικές, συνδικαλιστικές δράσεις. Είμαι περήφανος που συμμετείχα στους αγώνες ενάντια στην υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου από  τον ρόλο μου ως προέδρου του συλλόγου των καθηγητών στη Μυτιλήνη. Είμαι περήφανος που συμμετείχα στο κίνημα «δεν πληρώνω» ενάντια στις παράνομες χρεώσεις της ΔΕΗ, στο κίνημα ειρήνης, στο συντονισμό των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων όπου μαζί με συναγωνιστές ανεξάρτητα κομματικής ένταξης βρισκόμαστε στους δρόμους, στις πορείες, στους αγώνες ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων του μόχθου. Περήφανος που συμμετέχω στην ντόπια ερασιτεχνική πολιτιστική παραγωγή του τόπου μας, ως μέλος της θεατρικής ομάδας των Αστέγων.
Δεν είμαι καθόλου νέο πρόσωπο στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι του νησιού- έχω υπάρξει δυο άλλες φορές υποψήφιος σε νομαρχιακές εκλογές. Δεν έχω υπάρξει όμως ποτέ πρόσωπο που συμμετείχε στη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων, με τον τρόπο που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα και τον οποίο καταδικάζω απερίφραστα. Άλλωστε και η υποψηφιότητα μου αυτό δηλώνει. Την αντίθεση στο παλιό και φθαρμένο, το όραμα ενός άλλου δρόμου αυτοδιοίκησης.

Τι ήταν εκείνο που σας οδήγησε στο να δραστηριοποιηθείτε στο στίβο των δημοτικών εκλογών;

Το ως εδώ και μη παρέκει. Η νέα δημοτική αρχή θα εκλεγεί για τα επόμενα 5 χρόνια της ζωής μας. Είναι αρκετός χρόνος για τη συντήρηση και την αναπαραγωγή ενός μοντέλου τοπικής διοίκησης που το έχουμε ζήσει πολλά χρόνια και θα μας οδηγήσει να βιώνουμε καταστάσεις που ζήσανε οι πρόγονοι μας τις δεκαετίες μετά  τον πόλεμο. Το ιδιωτικό νερό και το πανάκριβο ρεύμα, θα είναι αγαθά για λίγους, χωρίς αγροτικούς δρόμους και άρα χωρίς αγροτική παραγωγή, μια κοινωνία όπου τα σπίτια θα ανήκουν στις τράπεζες, η δημοτική περιουσία σε τυχάρπαστους “επενδυτές”, η παιδεία, η υγεία και η καθαριότητα θα παρέχονται μόνο σε αυτούς που έχουν τα χρήματα. Είναι όμως και αρκετός χρόνος για να τεθούν οι βάσεις μια πραγματικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Ποιος άλλος μπορεί να τις ξέρει καλύτερα; Κάποιος που σχεδιάζει τοπικές πολιτικές μέσα από τα δελτία των 8 και τα γραφεία της τροϊκανής διοίκησης και των ντόπιων εκφραστών τους, ή οι ίδιοι οι δημότες που εμπνέονται από  ένα άλλο όραμα; Το όραμα που απαντά στην ουσία της αυτοδιοίκησης εξαιτίας της πλησιέστερης επαφής της με τον λαό. Το όραμα να προγραμματίζει, να σχεδιάζει και να εκπονήσει μια τοπική πορεία ανάπτυξης που θα απαντά στις ανάγκες των πολλών, των μη εχόντων, να δημιουργήσει τη βάση για την αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο μιας συνεργατικής παραγωγής και όχι για να συντηρήσει μια εξουσία των “τζακιών” του τόπου.

Γενικότερα παρατηρείται μια δυσπιστία του κόσμου απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, απ’ την οποία προέρχεστε κι εσείς. Σε ποιές βασικές αρχές στηρίζετε την υποψηφιότητά σας, ώστε να πείσετε το λεσβιακό κοινό να σας ψηφίσει σ’ αυτές τις εκλογές;

Όλοι οι συνυποψήφιοι μου, έχουν μια συγκεκριμένη επαγγελματική ενασχόληση και σταδιοδρομία και έχουν κριθεί και για αυτήν. Κάθε επάγγελμα συνοδεύεται και από συγκεκριμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις οι οποίες άλλοτε αντιστοιχούν σε πραγματικά στοιχεία και άλλοτε όχι. Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, φαίνεται ως ένα στοιχείο ξένο από τη λεσβιακή πραγματικότητα, και δεν θα διαφωνήσω, έτσι είναι για μερικές περιπτώσεις συναδέλφων μου, που δεν έχουν σταθερή βάση στον τόπο και αναγκάζονται να μετακινούνται. Είναι όμως άστοχη μια τέτοια κατηγορία για μένα. Από την άλλη όμως υπάρχουν στοιχεία της επαγγελματικής ταυτότητας τα οποία στηρίζουν και καθορίζουν την απόφαση της υποψηφιότητας μου. Διδάσκω στο μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου για την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Έχω εμπειρία κατάθεσης και εκπόνησης αναπτυξιακών προγραμμάτων από την ΕΕ, έχω διδάξει σε 5 Πανεπιστημιακά ιδρύματα αντίστοιχων χωρών στην Αμερική, την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή μεταφέροντας αντίστοιχες εμπειρίες,  έχω ανταποκριθεί σε εκατοντάδες αιτήματα- καταγγελίες δημοτών για κακοδιοίκηση σε δήμους από την προηγούμενη δουλειά  μου ως επιστημονικό  προσωπικό στο Συνήγορο του Πολίτη και έχω εργαστεί στον μεγαλύτερο γεωγραφικά δήμο της Αττικής. Η εμπειρία περί αυτοδιοικητικών θα πρέπει να είναι πλήρης και από κάθε μετερίζι και μόνο τότε θα μπορεί  ένας εκλεγμένος να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει διοίκηση. Η βασικότερη όμως αρχή που υπηρετώ έμπρακτα και ενεργά τόσο στη δουλειά μου, όσο και στη ζωή μου είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, όπως στηρίζονται από ένα σάπιο πελατειακό σύστημα. Το γνωρίζετε ότι αυτό που ονομάζουμε “λευκό έγκλημα” σύμφωνα με μελέτες έχει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος από όλες τις ληστείες και τις κλοπές μαζί, μεγαλύτερες απώλειες μακροπρόθεσμα σε ανθρώπινες ζωές από το σύνολο των ανθρωποκτονιών; Σε αυτό το φαινόμενο οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι, να το αναδεικνύουμε και να το αντιμετωπίζουμε άμεσα με όλα τα θεσμικά μέσα που έχουμε. Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, ασυδοσίας, παράνομου πλουτισμού στο Δήμο. Ή όπως δηλώσαμε ρητά σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που δώσαμε, εδώ δεν ερχόμαστε να κάνουμε δουλειές, αλλά δουλειά.

 Ποιοι θεωρείτε ότι η είναι οι σημαντικότεροι πυλώνες για το Δήμο Λέσβου που πρέπει άμεσα να μπουν σε προτεραιότητα, ώστε να συμμαζευτούν τα πράγματα;

Οι δικές μας θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Δήμου δεν βγήκαν από περισπούδαστους τεχνοκράτες ή δεν είναι κούφιες εξαγγελίες πολιτευτών που την άλλη μέρα κιόλας θα τις ξεχάσουν.  Στη δημοτική Κίνηση «ο Άλλος Δρόμος» πάνω από 100 πολίτες δούλεψαν σε ανοιχτές επιτροπές για να εκπονήσουν ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης και παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου.

Οι κάτοικοι της Λέσβου όπως και η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας μας βιώνουν καθημερινά τα  αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής που έφεραν τα μνημόνια και οι Κυβερνήσεις που τα υποστηρίζουν. Τα προβλήματα για ένα ακριτικό νησί όπως η Λέσβος είναι πολλά και σημαντικά και έχουν να κάνουν τόσο με την καθημερινότητα των πολιτών όσο και με τον αγώνα για να κρατηθούν στον τόπο τους. Τα σημαντικότερα αφορούν την ανεργία των νέων, την μείωση του εισοδήματος των αγροτών, την καθαριότητα, την κακοδιοίκηση του Δήμου, την έλλειψη σωστής τουριστικής προβολής.

Για μας ο Δήμος πρέπει να είναι μπροστάρης πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση της ανεργίας και συμπαραστάτης στους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων για αξιοπρεπή διαβίωση και σταθερή δουλειά. Είμαστε σαφέστατα υπέρ της σταθερής και μόνιμης εργασίας και κατά των ευέλικτων μορφών εργασίας δουλεμπορικού τύπου όπως είναι τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας των ΜΚΟ. Οι νησιωτικοί δήμοι δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς των προσλήψεων και μπορούν να ζητήσουν νέο προσωπικό. Έτσι θα εκπονήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την προκήρυξη μόνιμου προσωπικού. Ακόμα σκοπός μας είναι να  συστήσουμε Γραφείο Συμβουλευτικής και Στήριξης Ανέργων και να στηρίξουμε με κάθε μέσο τις πρωτοβουλίες για συνεργατικά εγχειρήματα και συνεταιρισμούς.

Ο αγροτοδιατροφικός τομέας, το μεγάλο πλεονέκτημα της Λέσβου, μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό συνολικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιοχής. Η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί φιλόδοξο έργο και μακρόπνοο σχεδιασμό. Σε επίπεδο Δήμου βάζουμε σήμερα τις ελάχιστες βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουμε. Αυτές είναι η στήριξη του κινήματος χωρίς μεσάζοντες, συνεργατικών παντοπωλείων, αγροτικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων, γυναικείων συνεταιρισμών, λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων. Διαθέτουμε ως Δήμος κτίριο σε συνεταιρισμούς για λιανική πώληση προϊόντων. Δημιουργούμε Κεντρική λαϊκή δημοτική αγορά στεγασμένη. Ιδρύουμε αντιδημαρχία αγροτικών και δημοτικού αγροτικού γραφείου. Άμεση συνεργασία Δήμου – Πανεπιστήμιου Αιγαίου για μελέτες ανάδειξης των πλεονεκτημάτων των ντόπιων προϊόντων.

 

 

Στον τομέα της Καθαριότητας εμείς πιστεύουμε πως η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει με την πλήρη αξιοποίηση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού, του εξοπλισμού και των διαθέσιμων πόρων με πλήρη δημόσιο χαρακτήρα και χωρίς καμία αύξηση των δημοτικών τελών. Στις άμεσες στοχεύσεις μας είναι ο σχεδιασμός και η  πλήρης αξιοποίηση του υφιστάμενου στόλου των απορριμματοφόρων και των κάδων,  η ανανέωση του εξοπλισμού με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ και ο  έγκαιρος σχεδιασμός της προμήθειας καυσίμων και ανταλλακτικών. Επίσης η δημιουργία ειδικών χώρων συνεργείων αυτοκινήτων και αποθήκευσης καυσίμων του Δήμου. Ακόμα σκοπεύουμε να επανασχεδιάσουμε την ανακύκλωση και να την επεκτείνουμε στο σύνολο του Δήμου Λέσβου, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό της εσωτερικής αποκομιδής απορριμμάτων και την υπογειοποίηση των κάδων σε περιοχές ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους.

Ανατρέπουμε στην πράξη τους Καλλικρατικούς θεσμούς με την καθολική ενεργοποίηση των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο δημόσιος ανοιχτός ενεργός λαϊκός έλεγχος της δημαρχιακής εξουσίας και η ενεργή λαϊκή παρουσία μπορεί να επιβάλει «χρηστή» διαχείριση, αλλά και αποφάσεις προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας. Προωθούμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, αυτό της συν-διοίκησης. Ξαναζωντανεύουμε τα χωριά μας, δίνουμε τις αρμοδιότητες και τους πόρους που προβλέπει ο Νόμος στα Τοπικά Συμβούλια και εξασφαλίζουμε την εβδομαδιαία λειτουργία των Κοινοτικών Γραφείων. Λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε χωριό και συνελεύσεις συνοικίας, των οποίων οι αποφάσεις θα έχουν δεσμευτική ισχύ για το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το πλαίσιο-κείμενο αρχών της Κίνησης. Τοπικά δημοψηφίσματα για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Λέσβου. Δίνουμε σε δημόσια διαβούλευση σημαντικά θέματα που αφορούν τον Δήμο πριν συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο τουρισμός, από τις πιο προσοδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού, έχει αντιμετωπιστεί εντελώς αποσπασματικά με ευκαιριακές και μη ολοκληρωμένες πολιτικές. Απαιτείται άμεσα να υπάρξει το όραμα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μίας νέας στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη, μιας στρατηγικής που θα θέτει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές. Μιας στρατηγικής που θα καταστήσει την τουριστική ανάπτυξη κοινωνικά ανταποδοτική, που θα στηρίζει τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που θα αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα ωφελεί το σύνολο των εργαζομένων και των πολιτών.

Δίνουμε έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό (αγροτουρισμός, περιπατητικές διαδρομές, συνεδριακός τουρισμός, Birdwatcers, Backpackers κ.α.). Καθορίζουμε παραλίες και άλλους χώρους για ελεύθερη κατασκήνωση. Προωθούμε παγκοσμίως τις γεύσεις του νησιού μας, ως μεγάλο πλεονέκτημα του (ούζο, κρασί, τυρί, ελιές, λάδι κ.α.) και ύπαρξη των προϊόντων αυτών σε όλες τις τουριστικές ενέργειές μας. Να κάνουμε το νησί κέντρο γαστρονομικού τουρισμού με την ενίσχυση και καλύτερη προβολή της γιορτής του ούζου, της σαρδέλας και του κάστανου. Αξιοποιούμε και βελτιώνουμε τις Ιαματικές πηγές του Δήμου (Θερμαλισμός – ιαματικός τουρισμός).

Λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού, στοχεύουμε στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την καθημερινή διασύνδεση της Λέσβου με τα τουρκικά παράλια και την άσκηση πιέσεων για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης τουριστικής βίζας και πράσινης κάρτας.

Αυτές είναι οι βασικές δεσμεύσεις μας στα σημαντικότερα προβλήματα της Λέσβου. Όμως δεν υπάρχουν καλά προγράμματα αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την εφαρμογή τους. Και οι εγγυήσεις είναι οι άνθρωποι. Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν έχουμε γραμμάτια που πρέπει να ξεπληρώσουμε. Εμάς δεν μας τραβάνε από τα μανίκια τα συμφέροντα.

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου απέναντι στους αιρετούς της τοπικής αρχής, ώστε να λειτουργήσει σαν αρωγός στην προσπάθεια για την πρόοδο του τόπου;
Ο μόνος τρόπος είναι η συμμετοχή. Ειδικά για αυτό το σημείο, η δημοτική παράταξη έχει συμφωνήσει σε ένα γραπτό κείμενο καταστατικών έργων, το οποίο παρουσιάσαμε σε ειδική συνέντευξη τύπου, που δεσμεύει όλα τα μέλη της. Μαζί με την πλήρη διαφάνεια σε κάθε απόφαση, σε κάθε οικονομική συναλλαγή του Δήμου, μαζί με τον έλεγχο από τα κάτω και την κοινωνική λογοδοσία, τα μέλη της κίνησης, εκλεγμένα και μη, δεσμεύονται σε βασικές αρχές. Καμιά συμφωνία κάτω από τραπέζι με παράγοντες και παραγοντίσκους. Οι θέσεις διοίκησης αποφασίζονται με μυστική ψηφοφορία από όλα τα μέλη, είναι ανακλητές και οφείλουν αυτοί που τις κατέχουν να δίνουν ποσοστό επί  της αποζημίωσης για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλα τα μέλη της παράταξης συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τοπικά συμβούλια αλλά  και εν τω συνόλω για να καθορίζουν τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η δημοτική αρχή, μαζί με τις λαϊκές συνελεύσεις των δημοτών. Το ίδιο συμβαίνει και με το συμμετοχικό προϋπολογισμό, όπου οι προτεραιότητες για τοπικά  έργα πρώτης ανάγκης και αναπτυξιακά καθορίζονται από αντίστοιχες διαδικασίες και δεν επιβάλλονται από το δήμαρχο. Με λίγα λόγια σπάμε το δημαρχοκεντρικό μοντέλο και αποκεντρώνουμε τις διαδικασίες. Η συμμετοχή  είναι το κλειδί για την επιτυχία του συγκεκριμένου μοντέλου. Καταλαβαίνουμε ότι στην αρχή θα είναι δύσκολο, μας έχουν μάθει να μην συμμετέχουμε, να μην ελέγχουμε, αλλά  μετά  από  τον  πρώτο χρόνο που θα λειτουργήσει πιλοτικά αυτό το σύστημα σε κάθε ένα από τα 73 χωριά μας παράγοντας έργο, πιστεύουμε ότι η νοοτροπία του καναπέ θα αλλάξει. Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και το καταστατικό μας αυτό  το διασφαλίζει.