Search

Στο πόδι οι φορείς του Αιγαίου για τις κινητοποιήσεις στις 22-23 του μήνα

 

Όμοιο με  «καζάνι που βράζει» το προσφυγικό

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις στην υπόλοιπη χώρα μετά τις εξαγγελίες για νέα hot spot

Της Ασημένιας Μήλιου

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη, σύσκεψη  και ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη των Δημάρχων, φορέων , εκπροσώπων  και πολιτών των νησιών του Βορείου  Αιγαίου, με θέμα τους τρόπους αντίδρασης στην αδράνεια και στις αποφάσεις της  Κυβέρνησης σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στην πολύωρη σύσκεψη οι συμμετέχοντες πήραν την απόφαση να πραγματοποιηθεί γενική κινητοποίηση στις 22 και 23 του μήνα, με τη συμμετοχή όλων των φορέων των νησιών στο Β. Αιγαίο και συμβολικό κλείσιμο των αεροδρομίων και των λιμένων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Επιπλέον, εξετάστηκε το ενδεχόμενο της διεύρυνσης των κινητοποιήσεων στην Αθήνα, όπως επίσης και η συμβολική κατάληψη του κτηρίου της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αποφασίστηκε με τη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης να κατατεθούν μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου, ενώπιον του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τα αδικήματα παράβασης διατάξεων που αφορούν στη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια, από τον εσφαλμένο χειρισμό του μεταναστευτικού.

Εκρηκτική η κατάσταση του προσφυγικού

Καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων σε περιοχές της χώρας όπου μεταφέρονται

πρόσφυγες από τα νησιά που τελούν υπό πίεση.

Οι τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν δεχθεί πρόσφυγες αντιδρούν στις συνεχείς ροές.

Μάλιστα, υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην περιοχή τους, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο εμφανιζόμενο πρόβλημα στο «σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών» και στη μετακίνηση των προσφύγων στην ενδοχώρα.

Θέμα της συνάντησης «η έκφραση της αντίδρασης στην αδράνεια και στις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα».

«Δεν αντέχουμε άλλη υποβάθμιση. Δεν θέλουμε νέα Μόρια στη Λαμία» διατράνωναν την περασμένη Κυριακή οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, όταν βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πρόταση να δημιουργηθεί hot spot στην περιοχή της «Μαυρομαντήλας».

Μάλιστα, οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού και στα δυο ρεύματα, στο ύψος του κόμβου της Αγίας Παρασκευής.

Αποτέλεσμα ήταν στην εθνική οδό να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων, ταλαιπωρία και απίστευτος εκνευρισμός, ενώ αργότερα προχώρησαν και στο κλείσιμο του παραδρόμου της εθνικής για περίπου ένα τέταρτο.

Αντίθετοι και οι Καρδιτσιώτες

Το τοπικό συμβούλιο πραγματοποίησε την Κυριακή έκτακτη λαϊκή συνέλευση στην πλατεία των Γοργοβιτών,  με συμμετοχή πολλών κατοίκων, στην οποία διατρανώθηκε κάθετη αντίθεση κι εδώ, για τη δημιουργία hotspot.

Πολίτες και τοπικοί εκπρόσωποι, ήταν εξοργισμένοι για τη μη ενημέρωσή τους -όπως είπαν – από την κεντρική διοίκηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που θα επηρεάσει άμεσα την κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα της περιοχής.

Πάντως, για την κυβέρνηση το προσφυγικό αποτελεί πρώτο και μείζον θέμα στην ατζέντα των μαραθώνιων συσκέψεων, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Μαξίμου στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η περίπτωση της Λέσβου και η «εκρηκτική» πια κατάσταση, συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη συνάντηση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου, των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των Υφυπουργών Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου και Άμυνας (ειδικού συντονιστή για το Προσφυγικό) Αλκιβιάδη Στεφανή.

Εμμένει η κυβέρνηση στο «σχεδιασμό» των δομών

Το σχέδιο πάντως της κυβέρνησης για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού, με ποικίλες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, είναι :

Για τη Λέσβο: Να κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) χωρητικότητας 5.000+

Για τη Χίο: Θα κλείσει η υπάρχουσα δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως ΚΥΤ, χωρητικότητας 5.000+

Για τη Σάμο: Θα κλείσει η υπάρχουσα δομή στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή δομή θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 5.000+

Για την Κω: Θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 2.000+

Για τη Λέρο: Θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 1.000+

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων για το πώς θα κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες, σύμφωνα και με την οργανωτική επιτροπή που συντονίζει τις όποιες ενέργειες θα γίνουν περεταίρω.