Search

Στην τελική ευθεία το ντοκιμαντέρ του Άι Γουέι Γουέι

Στην τελική φάση βρίσκεται το ντοκιμαντέρ που γύρισε για τους πρόσφυγες ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Αι Γουέι Γουέι  σε Λέσβο και Ειδομένη. Ο καλλιτέχνης, γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει όσον αφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, επισκέφθηκε τους τελευταίους μήνες καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών και κινηματογράφησε στιγμές της καθημερινότητας τους και της αγωνίας τους…

Στους μήνες που ολοκλήρωνε το πρότζεκτ του έγινε μάρτυρας μιας πολύ δύσκολης κατάστασης και  μέσα από αυτό θέλει, όπως λέει  και ο ίδιος, να μοιραστεί την εμπειρία του. Με υλικό πάνω από 600 ώρες  και με εκατοντάδες συνεντεύξεις  ο Κινέζος ακτιβιστής θα ολοκληρώσει το ντοκιμαντέρ το ερχόμενο έτος.

 Πρέπει όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα

«Η προσφυγιά δεν σταματά ποτέ» είχε δηλώσει από τη Μυτιλήνη ο Κινέζος καλλιτέχνης και ανθρωπιστής. «Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις. Η έντασή της είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Όμως στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτές τις καταστάσεις. Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, να βοηθήσουν την Ελλάδα και το πιο σημαντικό, να σώσουν την Ελλάδα».

Ο ακτιβιστής στο λόφο των Αφγανών στη Μόρια .
Ο ακτιβιστής στο λόφο των Αφγανών στη Μόρια .

Σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει στα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο κινέζος ακτιβιστής τόνισε μεταξύ άλλων ότι μέσα από την τέχνη μπορούν πολλά πράγματα να αλλάξουν σε αυτόν τον απάνθρωπο  κόσμο . «Η τέχνη πάντα θα έχει τον τελευταίο λόγο. Δεν μπορούμε σε αυτό το είδος της κατάστασης να κάνουμε τους άλλους ανθρώπους να αισθάνονται ανίσχυροι που είναι η πραγματική τραγωδία. Η τραγωδία προσωπικά δεν είναι έχει να κάνει με το πόσο φτωχοί είμαστε ή πόσο λυπημένους μας έκανε  ο πόλεμος.  Η πραγματική τραγωδία είναι να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, αν οι άνθρωποι χάσουν την αίσθηση για την ανθρωπότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα …».

Συναντήσαμε τον γνωστό καλλιτέχνη AI WEI WEI στη Μόρια, ψηλά στο λόφο των Αφγανών όπου είχαμε μια φιλική κουβέντα μαζί του. Ο καλλιτέχνης μας μίλησε για τον ίδιο και τα συναισθήματά του πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, όσο και για το στούντιο που πρόκειται να δημιουργήσει εδώ στη Λέσβο σε συνεργασία με τους με φοιτητές του και άλλους καλλιτέχνες, με σκοπό να χτίσει ένα μνημείο για τους πρόσφυγες. Στην ερώτηση μας για το τι ακριβώς θα απεικονίζει το συγκεκριμένο μνημείο, δεν μας απάντησε. Μας είπε μόνο ότι το πραγματικό μνημείο είναι αυτό που έχουμε στην καρδιά μας και έχει να κάνει με το πως αντιμετωπίζουμε μέσα μας ανθρωπιστικά θέματα, όπως αυτό των προσφύγων που περνάνε από το νησί μας. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε μεταξύ άλλων, ότι έχει ενθουσιαστεί με την αλληλεγγύη των Λέσβιων που ενώ ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα καθημερινότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ασταθούς πολιτικής κατάστασης της χώρας έχουμε βάλει την προσφορά μας απέναντι στους πρόσφυγες σε προτεραιότητα.

 Τα έργα του ακτιβιστή

Ο Ai wei wei ήρθε πριν από μερικούς μήνες στο νησί και μάλιστα αρκετά καθυστερημένα όπως ο ίδιος πιστεύει.

Μέλημα του είναι να προκαλέσει την κοινή γνώμη αλλά και άλλους διάσημους φίλους του, καλλιτέχνες και ανθρώπους του διεθνούς τζετ σετ, να μιλήσουν με τα έργα τους ή τη δουλειά τους και να κάνουν γνωστό παγκοσμίως αυτόν τον ξεριζωμό που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Ο ίδιος, μεγαλωμένος σε πολύ αντίξοες και δύσκολες συνθήκες εξαιτίας του αντικαθεστωτικού του πατέρα, έμαθε από μικρός να υποστηρίζει όλους εκείνους που για τους ευνόητους λόγους δεν μπορούν να ασκήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους. Ακόμη και η τέχνη του προσαρμόστηκε πάνω σε αυτή τη δομή ώστε να ακούγεται παγκόσμια η φωνή του και το κατάφερε τόσο καλά ώστε η κινεζική κυβέρνηση τον φυλάκισε για αρκετά χρόνια στερώντας του ακόμα και το δικαίωμα εξόδου από τη χώρα.

Με την ήρεμη και καθησυχαστική, αλλά ταυτόχρονα «σπασμένη» από τη συγκίνηση φωνή του μας εξηγεί την τραγικότητα της περίστασης που όλοι βιώνουμε το τελευταίο διάστημα: «Για μένα είναι πολύ σοκαριστικό όλο αυτό το φαινόμενο, όλοι ξέρουμε ότι είναι μια φρικτή κατάσταση, μισό εκατομμύριο άνθρωποι ήρθαν και πάνω από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μωρά, γυναίκες, έγκυες γυναίκες, πολλοί ενήλικες θυσίασαν ότι έχουν, για να έρθουν σε μια νέα γη και το πώς γίνονται δεκτοί, πώς τους φέρονται, για μένα, είναι μια εμπειρία μάθησης. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι μια τέτοια ανθρωπιστική κρίση έχει να εμφανιστεί, μετά το Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι μια τραγική κατάσταση για την οποία όλοι πρέπει να προσφέρουμε».

aiweiwei

Μνημείο για τους πρόσφυγες και εγκατάσταση στο Μουσείο Βρανά

Για το φαινόμενο της μετακίνησης αυτού του ανθρώπινου ποταμιού προς την Ευρώπη και τις άθλιες συνθήκες που συναντούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ο Αi wei wei εξέφρασε την ανάγκη του να “εμπλακεί περισσότερο” ως καλλιτέχνης και να βιώσει το δράμα των προσφύγων από πρώτο χέρι. Αυτό μάλιστα έχει προετοιμάσει και για τους διάσημους φίλους του που πρόκειται να επισκεφτούν το νησί μετά από πρόσκλησή του προκειμένου να τον βοηθήσουν ως προς αυτή την κατεύθυνση . «Με αυτή μου την κίνηση είναι σαν να προσκαλώ τους ίδιους τους καλλιτέχνες να πηδήξουν βίαια στο νερό ή στο σκάφος. Θέλω να κάνω κάτι που να τους κάνει να βιώσουν τη βία και τον ξεριζωμό που νιώθουν όλοι οι πρόσφυγες».