Search

Με άδειες καρέκλες… δεν γεμίζουν οι κάλπες

Σφίγγει η θηλιά για τους επιχειρηματίες εστίασης και αναψυχής

Με άδειες καρέκλες,
δεν γεμίζουν οι κάλπες

Μέτρα προστασίας προκειμένου να επιβιώσει την «επόμενη ημέρα» ζητά ο Σύλλογος εστίασης και αναψυχής ΑΣΠΙΔΑ.

Νίκος Γιαννάκας
«Οι καρέκλες, δεν είναι μόνο της εστίασης, είναι όλων των εργαζομένων και το πρόβλημα είναι κοινό για όλη την Ελλάδα.Η εστίαση θέλει στήριξη για να μπορέσει να στηρίξει και όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους. Δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος στις πλάτες της μετά από τις οδηγίες και την ιστορία του κορονωιου, έχει φτάσει σε απελπιστικό σημείο. Οι συναντήσεις μας με τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο και την τοπική κοινότητα αλλά και με εκπροσώπους συνδυασμών ήταν παραπάνω από θετική. Αναμένουμε. »

Τα τελευταία χρόνια ο ΦΠΑ και οι εργοδοτικές εισφορές ήταν τα “μεγάλα αγκάθια” για τους επιχειρηματίες της εστίασης και αναψυχής. Ένας κλάδος που απορροφά κάθε χρόνο μεγάλο ποσοστό ανέργων, εργαζομένων κάθε ηλικίας και κάθε μορφωτικού επιπέδου και που στήριξε την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης σε κάθε επίπεδο. Ο κλάδος της εστίασης είναι ο κεντρικός πυλώνας της οικονομικής δραστηριότητας και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, με 700.000 εργαζόμενους και χιλιάδες σημεία πώλησης. Στη Λέσβο λειτουργούν πάνω από 400 επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής με χιλιάδες άμεσα και έμμεσα συνεργαζόμενους.
Οι κλάδοι εστίασης και αναψυχής είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον τουρισμό και την αναψυχή, τομείς που κατά γενική παραδοχή υφίστανται τεράστιο πλήγμα από την παρούσα κρίση και οι οποίοι διεκδικούν με κάθε τρόπο τα μέτρα στήριξης που δικαιούνται αναλογικά .
Οι άδειες καρέκλες…. δεν γεμίζουν τις κάλπες

Η εστίαση στη Λέσβο απασχολεί σήμερα περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού της, σε επιχειρήσεις που στο 80% είναι υπερχρεωμένες. Τα μέλη του Συλλόγου εστίασης και αναψυχής ΑΣΠΙΔΑ που σταδιακά αποκτά και παν λεσβιακή εμβέλεια βλέπουν και βιώνουν τα τελευταία χρόνια την κατάσταση εκ των έσω . «Στην Ελλάδα της κρίσης, όλοι βλέπουν το πρόβλημα» τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΣΠΙΔΑ Νίκος Γιαννάκας ενώ συνεχίζει « Εννοείται πως δεν φέρουμε καμία αντίρρηση σε όποια κρατική απόφαση μέσα σε λογικά πάντα πλαίσια ,δηλαδή σε ότι έχει να κάνει με τους τους υγειονομικούς κανόνες το σεβόμαστε και θα το τηρήσουμε»
Η αλήθεια είναι πως οι συγκεκριμένοι κλαδοι έχουν σηκώσει πάμπολλα βάρη τα τελευταία χρόνια, ενώ σε ότι έχει να κάνει με το νησί εξαιτίας του μεταναστευτικού πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θεωρούν ότι η κίνηση στα καταστήματά τους, μειώθηκε.

Ο κος Γιαννάκας συμπληρώνει « Καταφέραμε και επιβιώσαμε με όλα αυτά που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά τώρα με την παγκόσμια πανδημία δεν υπάρχει ελπίδα διάσωσης του κλάδου, αν δεν υπάρξει στήριξη από το κράτος»

50 Σύλλογοι Πανελλαδικά

«Έχουμε μαζευτεί πάνω από 50 σύλλογοι πανελλαδικώς και έχουμε καταλήξει σε τρεις βασικούς πυλώνες στήριξης, ώστε να μην γεμίσει χρέη η αγορά να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να μπορέσει το κράτος να εισπράξει εμπρόθεσμα όλες αυτές τις εισφορές που μας αναλογούν» τονίζει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΣΠΙΔΑ και συνεχίζει «Έχουμε ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ για όλη τη εστίαση, με στόχο να μεταφερθεί το όφελος και στις τιμές για τους καταναλωτές. Ας μην ξεχνάμε πως αυτό ήταν και προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Έχουμε ζητήσει επιδότηση 50% των εισφορών των εργαζομένων, μιας και ο τζίρος θα είναι μειωμένος τους επόμενους μήνες αλλά και με όλα τα χρέη που θα έχουν συσσωρευθεί , θα καταλήξουμε στο να μην μπορούμε να κρατήσουμε τους υπαλλήλους μας δημιουργώντας έτσι τρομερή αύξηση της ανεργίας.
Έχουμε ζητήσει επιδότηση για την επανεκκίνηση του κάθε καταστήματος, μέτρο το οποίο έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις .» συμπληρώνει ο Νίκος Γιαννάκας.

Να σημειωθεί ότι μέσα σε δύο χρόνια στη Μυτιλήνη- βάση των στατιστικών της ΑΣΠΙΔΑΣ- έχουν κλείσει πάνω από 30 επιχειρήσεις εστίασης, έχουν ανοίξει άλλες τόσες(περίπου 25) χωρίς όμως να είναι σίγουρο για το αν μπορέσουν να κρατηθούν μετά το Σεπτέμβριο…. Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η ΑΣΠΙΔΑ συμμετέχει σε κάθε πανελλαδική κινητοποίηση που γίνεται σχετική με την εστίαση και την αναψυχή, προκειμένου να προασπιστεί τα συμφέροντα των Λέσβιων επιχειρηματιών.