Search

Σεμινάριο για το crowdfunding από το Πανεπιστήμιο του Αgder στη Λέσβο

Ο Δήμος Λέσβου και το Πανεπιστήμιο του Agder της Νορβηγίας διοργανώνουν στις 9-11 Νοεμβρίου 2017 τη διεθνή διεπιστημονική συνάντηση «Διάλογοι της Λέσβου» (Lesbos Dialogues), με θέμα «Τεχνολογία και προσφυγική κρίση».

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των Διαλόγων της Λέσβου, οι οποίοι είναι μια σειρά θεματικών συναντήσεων με σκοπό να προτείνουν λύσεις και βέλτιστες πρακτικές για την επίλυση διάφορων προκλήσεων διεθνούς ενδιαφέροντος, έπειτα από σε βάθος διάλογο ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αρχές, σχετικούς με το εκάστοτε θέμα οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία. Στόχος είναι η καθιέρωση του θεσμού των διαλόγων ως ένα μέσο εξεύρεσης λύσεων, μέσα από τον ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο, ο οποίος μπορεί να παράξει πρακτικά και άμεσα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης των Διαλόγων της Λέσβου, το Πανεπιστήμιο του Άγκντερ και ο Δήμος Λέσβου, διοργανώνουν στις 11 Νοεμβρίου 2017 (16:00–19:00) ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για όσους σχεδιάζουν κάποια επαγγελματική, κοινωνική ή ανθρωπιστική δραστηριότητα που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

Το σεμινάριο απευθύνεται όχι μόνο σε ιδιώτες και οργανισμούς που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την προσφυγική κρίση, αλλά σε κάθε πολίτη της Λέσβου και των γειτονικών νησιών, πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους, ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς, αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εισηγητές του σεμιναρίου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Rotem Shneor, επικεφαλής του Scandinavian Crowdfunding Alliance, και η ΈφηΤσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση.

Μετά από μια σύντομη παρουσίαση των δυνατοτήτων που προσφέρει η συμμετοχική χρηματοδότηση, το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση της μεθοδολογίας και της τεχνογνωσίας που αφορά στη διαδικασία της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) μέσω του διαδικτύου και σε πολύτιμες πληροφορίες για τις σχετικές πλατφόρμες που λειτουργούν ήδη με επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η προστιθέμενη αξία του σεμιναρίου συνίσταται στο ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν συγκεκριμένες και πρακτικές απαντήσεις και λύσεις σε ερωτήματα ή προβληματισμούς που αφορούν στο κάθε έργο που σχεδιάζουν ή επεξεργάζονται και για το οποίο θα επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν ως χρηματοδοτικό εργαλείο τη συμμετοχική χρηματοδότηση.

Το crowdfunding είναι μια διεθνής και αξιόπιστη πρακτική χρηματοδότησης, όπου οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να συνεισφέρει με το χρηματικό ποσό της επιλογής του στη στήριξη έργων και δράσεων, στους τομείς της επιχειρηματικότητας, των δημιουργικών βιομηχανιών και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Το crowdfunding είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στήριξης Φορέων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Επιχειρήσεων και εταιρειών, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη οικονομική βοήθεια για την επίτευξη στόχων, όπως είναι η πραγματοποίηση δράσεων πρόνοιας, η υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, τεχνολογικών εφαρμογών, ή η κάλυψη λειτουργικών αναγκών και επιτυγχάνεται με ιδιαίτερα αποτελέσματα μέσω του διαδικτύου. Εκτός από την ευελιξία, την ταχύτητα των διαδικασιών και την αμεσότητα που παρουσιάζει η πρακτική αυτή για την παρουσίαση μιας ιδέας και τη δικτύωση του φορέα υλοποίησής της, διαθέτει τα πλεονεκτήματα του χαμηλού λειτουργικού κόστους, της ευρείας κάλυψης και προβολής των προς χρηματοδότηση έργων και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και διαφάνειας όσον αφορά στην επένδυση των χρημάτων εκ μέρους του πλήθους που συμμετέχει χρηματοδοτώντας το κάθε έργο. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε πολίτης γίνεται υποστηρικτής δράσεων μέσα από μια απλή διαδικασία που τον καθιστά ενεργό συμμέτοχο άμεσα ανταποκρινόμενο σε ανάγκες της κοινωνίας.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Blue Sea στη Μυτιλήνη (Π. Κουντουριώτου 91).