Search

Σαλιγκαροχαμός στον Ασώματο από το Humade Crafts Workshop

«Το σαλιγκάρι είναι γαστερόποδο πνευμονοφόρο μαλάκιο που το σώμα του προφυλάσσεται από ένα περιελιγμένο όστρακο». ΤΙ ? ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ? Εμείς νομίζαμε πως είναι αυτά τα σούπερ γλυκούτσικα πλασματάκια που κουβαλούν όλη την ώρα το σπίτι τους και αφήνουν το “σημάδι” τους στο πέρασμα τους. Αυτά που περιπλανιούνται ανάμεσα στις γλάστρες ή πάνω στα φύλλα των φυτών και μοιάζουν να μας κοιτούν και να μας περιεργάζονται με τις κεραίες τους.
Ναι αυτοί οι μικροί κοχλιοί κατά τους Κρήτες, που φέρουν επάνω τους τη σπείρα σε διάφορα μεγέθη και χρώματα ζουν και βασιλεύουν στον Ασώματο! Εκεί κάθε χρόνο γίνεται φεστιβάλ σαλιγκαριού ενώ ο χαρακτηρισμός των ντόπιων ως “σαλιγκαράδων” δεν είναι τυχαίος λόγω της μεγάλης ποσότητας αυτών των …εξωγήινων πλασμάτων που εμφανίζονται στην περιοχή και τα παρακείμενα μονοπάτια. Το σαλιγκάρι και η σπείρα του ενέπνευσε το 1953 και τον Henri Matisse για να φτιάξει το περίφημο κολλάζ του. Ενέπνευσε όμως και τους κατοίκους του Ασωμάτου που συνέπραξαν με το εργαστήριο της Humade Crafts Workshop της Αλληλεγγύης Λέσβου Lesvos Solidarity – Pikpa για να φτιάξουν τα περίφημα ψηφιδωτά της Γιούλας Κουτσουμπού που απλώνονται στο νησί άλλοτε ως χελώνες, άλλοτε ως ταξιδιάρικα πουλιά, ως γοργόνες ή παγώνια κι άλλοτε σαν σαλιγκαράκια!
Έτσι με τη στήριξη του ιερέα του χωριού του αγαπημένου μας Παπα-Χρήστου και της προέδρου της κοινότητας Λουκίας αλλά και με τη συμμετοχή του ξυλογλύπτη Γιώργου Συκομιτέλλη που φιλοτέχνησε τις ξύλινες κεραίες του σαλιγκαριού και της πιτσιρικαρίας του χωριού που πήρε μέρος στην κατασκευή του, η δραστηριότητα μετατράπηκε σε μια μεγάλη γιορτή στα σοκάκια του χωριού ενώ το γλέντι συνεχίστηκε στο καφενείο! Αντικείμενα όπως λεμονοστύφτες αλλά και κεραμικά κομμάτια από την Ερεσό ολοκληρώνουν τον διάκοσμο των σαλιγκαριών που υποδέχονται τους επισκέπτες στην είσοδο του χωριού. Η σύμπραξη ήταν τόσο όμορφη που η Κοινότητα Ασωμάτου αποφάσισε να το επαναλάβει και του χρόνου ώστε κι άλλα σαλιγκάρια να προστεθούν στην ήδη πολύχρωμη παρέα. Μάλιστα ο παπα-Χρήστος πρότεινε την κατασκευή μιας σχετικής πινακίδας που θα αναγράφει διάφορες πληροφορίες για τα σαλιγκάρια για τους μικρούς και τους μεγάλους επισκέπτες.
Συντονιστείτε για την επόμενη στάση του Humade Crafts Workshop στην γιορτή Καστάνου στην Αγιάσο όπου με παλιά ρετάλια και υφάσματα θα μάθουμε μα φτιάχνουμε μόνες μας και μόνοι μας τις αγαπημένες μας κουρελούδες!