Search

Σ. Ζαφείρης : “Έχω όραμα και συγκροτημένο σχέδιο για το αύριο της Δυτικής Λέσβου”

Ο Στρατής Ζαφείρης κατά τη θητεία στη Γ.Γ. Βιομηχανίας, ξεκίνησε το πρόγραμμα σύνδεσης του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και τη μεταποίηση, ενώ έδωσε λύση στο αδιέξοδο των ελαιοτριβείων όταν αδυνατούσαν να αδειοδοτηθούν λόγω της «δρακόντιας» νομοθεσίας που ταλαιπώρησε τους ελαιοτριβείς , για τη διαχείριση του κατσίγαρου.

Τέλη Αυγούστου, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας κατά την παραίτησή του από τη Γ.Γ. Βιομηχανίας ότι «Δεν είμαστε δεμένοι με την καρέκλα, έκλεισε ένας κύκλος και είμαι έτοιμος να προσφέρω με διαφορετικό τρόπο».

Ωστόσο, πήρε τελικά διαφορετική απόφαση, όταν στις 16 Μαρτίου ανακοίνωσε επίσημα από τη Νάπη την υποψηφιότητά του για το δεύτερο Δήμο του νησιού, θεωρώντας πως εκεί είχε προφανώς περισσότερα να προσφέρει.

-Διεκδικείτε τη δημαρχία Δυτικής Λέσβου, του διασπασμένου πια Δήμου, με το συνδυασμό «Συνεργασία ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ». Μιλήστε μας για αυτή σας την απόφαση.

Η ιδέα να επιστρέψω για να δουλέψω και να προσφέρω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου ωρίμαζε για καιρό στο μυαλό μου, ειδικά τα τελευταία χρόνια που και ως Γενικός Γραμματέας ασχολήθηκα κατ’ επανάληψη με θέματα της Λέσβου. Η δημιουργία του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου αποτέλεσε για μένα μια πρόκληση, γιατί είδα τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν ώστε ο δήμος να στηθεί εξαρχής σε σωστές βάσεις. Κατά συνέπεια να οργανωθεί και να αναπτυχθεί ένα μεγάλο μέρος του νησιού, το οποίο σημειωτέον έχει τις πιο μεγάλες παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες.

Έτσι λοιπόν παραιτήθηκα και ήρθα για να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου, καταθέτοντας στο δημόσιο διάλογο όχι απλά μια πρόταση, αλλά πρωτίστως ένα όραμα, ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσει η δυτική Λέσβος στο αύριο.

-Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα ώστε να βελτιώσετε τις συνθήκες ζωής των δημοτών στο δυτικό τμήμα του νησιού;

Ο δήμος που σχεδιάζουμε με τους συνεργάτες μου, είναι ένας σύγχρονος οργανισμός ο οποίος θα παρεμβαίνει ουσιαστικά στο οικονομικό γίγνεσθαι για την πρόοδο της περιοχής και των ανθρώπων της. Για να γίνει αυτό πιστεύουμε πως ο δήμος οφείλει καταρχήν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα θέματα της καθημερινότητας, τα μικρά προβλήματα, όπως είναι η λακκούβα στο οδόστρωμα, αλλά και τα μεγαλύτερα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών, όπως η ύδρευση – αποχέτευση, η καθαριότητα, ο κοινόχρηστος φωτισμός και η αγροτική οδοποιία και ό,τι περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του δήμου.

Ομοίως, ο δήμος πρέπει να αναπτύξει δράσεις στήριξης των δημοτών του και σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και να επιδιώξει να αποτελέσει την «ομπρέλα» για την προώθηση των τοπικών προσπαθειών, τόσο στην επίλυση προβλημάτων, όσο και στην πρόοδο της παραγωγικής – αναπτυξιακής διαδικασίας, υποστηρίζοντας και την επιχειρηματικότητα.

Οι τομείς οι οποίοι κατά προτεραιότητα ιεραρχούμε ως βασικούς για την τοπική οικονομία και δεσμευόμαστε να στηρίξουμε ως δημοτική αρχή είναι : η κτηνοτροφία, η γεωργία και ο τουρισμός, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως υπολείπονται σπουδαιότητας και δεν περιέχονται στο πρόγραμμά μας προτάσεις για το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων που υπάρχουν στη δυτική Λέσβο (π.χ. γεωθερμία, αλιεία).

Ενδεικτικά για την κτηνοτροφία χρειάζεται να τονίσω ότι ως δραστηριότητα ξεπερνά κάθε άλλη στο νησί μας και ειδικά στο δήμο μας, αφού με 300.000 αιγοπρόβατα, συγκεντρώνεται εδώ ο κύριος όγκος της. Εξαιτίας των χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί σε γάλα και κρέας, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σήμερα οξυμένα προβλήματα στα οποία απαντάμε με συγκεκριμένα άμεσα και βραχυχρόνια μέτρα ενίσχυσης τους.

Ο δήμος Δυτικής Λέσβου, με τις κατάλληλες δομές που θα δημιουργήσει, θα στοχεύσει στη στήριξη όλων των φάσεων της παραγωγικής διαδικασίας, απ’ το αρχικό, έως και το τελικό προϊόν. Αλλά και για την ελαιοκομία, ο Δήμος μας, με συγκεκριμένες δράσεις που σχεδιάζει για την βελτίωση της παραγωγής, θα προωθήσει συνολικά την ανάδειξη και αναβάθμιση του κλάδου της ελιάς.

«Η νέα πρωτεύουσα θα είναι η Καλλονή και στόχος η ενδοδημοτική αποκέντρωση»

-Ποιες οι προτάσεις σας για τον τουρισμό, ώστε να μπει σε τροχιά ανάπτυξης το νησί ξεπερνώντας τους «σκοπέλους» του παρελθόντος;

Σε καμιά περίπτωση δεν θα πάει μπροστά ο τουρισμός μας και δεν θα ξεπεράσει τις χρόνιες υστερήσεις του, τους σκοπέλους που περιγράφετε κι εσείς, με αποσπασματικά μέτρα και δράσεις. Χρειάζεται πολύπλευρες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, στοχεύσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα: απ’ τις υποδομές και την προβολή, έως την εκπαίδευση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών.

Γενικότερα, οι στόχοι μας για τον τομέα του τουρισμού είναι αφ’ ενός η γενναία αύξηση του αριθμού των τουριστών από περισσότερες χώρες και αφ’ ετέρου ο ποιοτικός τουρισμός. Στην προσπάθεια για ακόμη καλύτερο τουριστικό προϊόν, θα επιδιώξουμε διασύνδεση με τα αξιόλογα τοπικά προϊόντα, ενώ θα γίνει αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και του τεράστιου κτιριακού – σε μεγάλο βαθμό και παραδοσιακού – αποθέματος της Δυτικής Λέσβου.

Παρουσιάσαμε αναλυτικά την πρότασή μας για την εκμετάλλευση του κτηριακού αποθέματος του δήμου μας, στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας εναλλακτικής μορφής τουρισμού. Έχουμε διαμορφώσει ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα συγχρηματοδοτηθεί η ανακαίνιση των ακινήτων -εργασίες που θα δώσουν γενναία ώθηση και στην οικοδομή -αλλά και το πώς θα λειτουργήσει με τη συνεργασία του δήμου η ψηφιακή πλατφόρμα προβολής και κρατήσεων.

Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι πως η δυτική Λέσβος έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί τουριστικά, κι είναι στο χέρι μας να το καταφέρει.

«Η κακοδαιμονία του νησιού είναι η μίζερη λογική, συχνά αδιέξοδη και εγκλωβισμένη στην απομόνωση»

-Είστε προετοιμασμένοι για τις τεράστιες αλλαγές που θα επέλθουν τόσο στη διοίκηση όσο και στη διάρθρωση των υπηρεσιών, βάση του νέου μοντέλου στο δήμο που κατέρχεστε;

Το σπάσιμο του δήμου Λέσβου αποτελούσε πάγιο αίτημα και πιστεύουμε ότι πλέον θα είναι πιο εύκολη η διοίκηση του νέου δήμου, αλλά και αυτή καθαυτή η κατάτμηση μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στη συγκράτηση του πληθυσμού στα χωριά, ιδίως των νέων ανθρώπων.

Το νησί μας πλήρωσε ακριβά το πείραμα του «Καλλικράτη» που είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του, αλλά και στην εκπροσώπηση της λεσβιακής υπαίθρου σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου. Το έργο της διοίκησης με τον «Κλεισθένη» θα είναι πιο εύκολο, με πιο διαχειρίσιμα μεγέθη και υπηρεσίες πιο κοντά στον δημότη.

Η νέα πρωτεύουσα θα είναι η Καλλονή και στόχος μας είναι οι υπηρεσίες του δήμου να βρίσκονται στην Καλλονή, αλλά και στα κεφαλοχώρια, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ενδοδημοτική αποκέντρωση.

Όπως είπαμε και στην ειδική εκδήλωση που πρόσφατα διοργανώσαμε για τις Κοινότητες, οι υπηρεσίες του δήμου θα έχουν περίπου 150 υπαλλήλους που θα έρθουν από τις κεντρικές υπηρεσίες της Μυτιλήνης και θα ενισχυθούν και με νέες προσλήψεις, όπως υποσχέθηκε η Κυβέρνηση. Επίσης, θα πάρουμε το 1/3 της χρηματοδότησης που αναλογεί στην τακτική χρηματοδότηση του πρώην ενιαίου δήμου συν το 1/3 του υπάρχοντος αποθεματικού.

Με την προετοιμασία που ήδη έχουμε κάνει ακόμη και για το οργανόγραμμα των υπηρεσιών θεωρώ ότι σύντομα θα έχει μπει το νερό στο αυλάκι και δεν θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές δυσλειτουργίες.

-Πώς θα αντιμετωπίσετε το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού και τις προεκτάσεις του;

Καταρχάς θέλω να επισημάνω ότι μιλώντας για προσφυγικό, αναφερόμαστε σε ένα μείζον θέμα, μεγάλης δυσκολίας, που δεν χωρά σε τοπικές περιχαρακώσεις, μια και υπερβαίνει τα όρια ενός νησιού, παίρνει άλλες διαστάσεις.

Εν προκειμένω όμως για το δήμο Δυτικής Λέσβου, δεν έχουμε -αλλά και δεν προβλέπεται- η δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων, οπότε και δεν τίθεται και ζήτημα αντιμετώπισης παρόμοιας κατάστασης.

Σ’ ό,τι αφορά στον όμορο δήμο Μυτιλήνης, αποτελεί κοινή διαπίστωση πως χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενουμένων, αλλά και επιτάχυνσης όσο το δυνατόν γίνεται των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου και μετακίνησης των προσφύγων σε δομές στην ηπειρωτική χώρα.

-Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει γενικά στον τόπο, που οι μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές δεν μπόρεσαν να δρομολογήσουν; Τι ονειρεύεστε για το νέο Δήμο Δυτικής Λέσβου;

Η -επιτρέψτε μου να την χαρακτηρίσω -κακοδαιμονία του νησιού μας, είναι ότι πάσχει από μακροχρόνια υπανάπτυξη. Η διαχείριση πολλές φορές των τοπικών υποθέσεων υποτάχθηκε σε μια μίζερη λογική, συχνά αδιέξοδη και εγκλωβισμένη στα στενά πλαίσια της νησιωτικής απομόνωσης.

Έλειψε το οραματικό στοιχείο, ό,τι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο και να πυροδοτήσει εξελίξεις με θετικό πρόσημο.

Πιστεύω, ότι αυτό που επείγει απ’ τις αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν για την προσεχή περίοδο, είναι η συνεργασία στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού ολοκληρωμένου προγράμματος.

Η Περιφέρεια θα διαθέσει τους πόρους και οι Δήμοι που έχουν και την άμεση επαφή με τους δημότες, θα συνεργαστούν στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής εφαρμογής του που θα οδηγήσει στην τοπική ανάπτυξη.

Για τη Δυτική Λέσβο, θεωρώ ότι πρέπει να θέσουμε ως στόχο τη δημιουργία ενός δήμου σύγχρονου που θα έχει ως βασικό γνώρισμα την εξωστρέφεια. Μόνο έτσι θα κρατήσουμε τους νέους μας εδώ, μόνο έτσι θα ζωντανέψουν τα χωριά μας και η οικονομία τους.

Το who is who του υποψηφίου δημάρχου Δυτικής Λέσβου

Ο Σ. Ζαφείρης γεννημένος στη Λέσβο το 1954, πήρε το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1977. Από τα φοιτητικά του χρόνια δεν σταμάτησε να ασχολείται με τα κοινά. Διετέλεσε :

-Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (1983 – 2007), -Συνιδρυτής και υπεύθυνος Οργάνωσης του Ινστιτούτου ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ από το 1990 έως και το 1992, ενώ την ίδια περίοδο υπήρξε σύμβουλος Αναπληρωτή Υπουργού στο Υπουργείο Βιομηχανίας -Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (1983 – 1985),

– Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (1985 – 1994), – Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας -Επιχειρηματικότητας του ΤΕΕ (2003 – 2009), -Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστής της Ομάδας Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών (2012 – 2015). – Μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ (2004 – 2009). Από το 2015 έως και τον Ιούλιο του 2018 η κυβέρνηση του είχε αναθέσει καθήκοντα Γ. Γ. Βιομηχανίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του ΦΟΡΟΥΜ για τη Βιομηχανία, προώθησε το σχεδιασμό και την εφαρμογή σημαντικών αναπτυξιακών πολιτικών στους τομείς της μεταποίησης, των ΜμΕ και της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ψηφιακής βιομηχανίας, της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κ.ά.. Στο πλαίσιο της θητείας του διετέλεσε Πρόεδρος Ομάδων Διοίκησης Έργου και Επιτροπών για τη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής και δράσεων, για την ανάπτυξης της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για το ΦΟΡΟΥΜ Αγροδιατροφής, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τη σύνδεση των τριών τομέων με στόχο την ανάπτυξη της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Επαγγελματικά, από το 1985 εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων κι ήταν Υπεύθυνος – Επιβλέπων Μηχανικός της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης σε μεγάλα έργα ύδρευσης. Υπήρξε Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Αγίας Παρασκευής Λέσβου, ενώ εργάστηκε στη Γ.Γ. Χωροταξίας, ως Υπεύθυνος Μηχανικός του έργου αντιρρύπανσης του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά. Σήμερα, είναι σύμβουλος της Διοίκησης της ΕΛΠΕ Α.Ε