Search

“To πρώτο ελληνικό γραμματόσημο”- Από τη ΦΕΛ στη ΓΓΑΙΝΠ

Ποια ήταν τα τυπογραφικά μέσα τον 19ο αιώνα που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των πρώτων γραμματοσήμων; Ποια είναι η σχέση του πρώτου ελληνικού γραμματοσήμου με το αντίστοιχο της Γαλλίας; Γιατί υπάρχουν τόσες διαφορετικές ποικιλίες στα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, τις Μεγάλες Κεφαλές του Ερμή, που μετατρέπουν την αναγνώριση και κατάταξη κάθε γραμματοσήμου σε ένα γοητευτικό ταξίδι στην ιστορία; Τι είναι τα σφάλματα στα γραμματόσημα; Τι προσπαθούσαν να πετύχουν οι πρώτοι πλαστογράφοι γραμματοσήμων;

Αυτά και άλλα πολλά θα παρουσιαστούν με την προβολή κατάλληλου οπτικού υλικού στην ομιλία του προσκεκλημένου της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου (Φ.Ε.Λ.) από το Ηράκλειο Κρήτης κ. Νίκου Καρνιαουτάκη με τίτλο «Το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο». Η ομιλία δεν απευθύνεται μόνο σε φιλοτελιστές, αλλά σε όλους όσους αγαπούν την ιστορία, την χαρακτική, τις γραφικές τέχνες, ή σε όσους απλά θέλουν να γνωρίσουν κάτι καινούργιο.

Ο Νίκος Καρνιαουτάκης είναι μέλος της Φ.Ε.Λ. και μελετητής των Μεγάλων Κεφαλών του Ερμή. Αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό «Φιλοτελική Λέσβος» και σε ιστοσελίδες φιλοτελικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Η ομιλία θα δοθεί την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη (Μικράς Ασίας 2, απέναντι από το Δικαστήριο). Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης την τακτική Γενική Συνέλευση της ΦΕΛ και την κοπή της βασιλόπιτας 2019. Είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια του έτους στο πλαίσιο του εορτασμού των 75 χρόνων της Φ.Ε.Λ. (1944-2019). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα μοιραστούν φιλοτελικά δώρα σε όλα τα παρευρισκόμενα παιδιά, προσφορά της ΦΕΛ και των φίλων της.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ

Τον Αύγουστο του 1944, λίγο πριν από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση της Λέσβου, δόθηκε η έγκριση για την ίδρυση της Φ.Ε.Λ. σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη που μια ομάδα μυτιληνιών φιλοτελιστών (μεταξύ τους ο Δημήτρης Χατζηαποστόλης, ο Χαριλής Μπίνος, ο Παναγιώτης Χατζησάββας, ο Δ. Δημητριάδης, ο Δ. Παπαδόπουλος, ο Παναγιώτης Γεωργαντής) είχε συντάξει από τις 31 Οκτωβρίου 1942. Από τις πρώτες ενέργειες της Εταιρείας ήταν η εισήγηση προς την Νομαρχία Λέσβου για την έκδοση σειράς γραμματοσήμων με την επισήμανση «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΕΣΒΟΣ 10 Σεπτέμβρη 1944». Η σειρά κυκλοφόρησε από τις 20 Σεπτεμβρίου ως τις 15 Οκτωβρίου 1944. Από το 1976 η Φ.Ε.Λ. εκδίδει το περιοδικό «Φιλοτελική Λέσβος», το μοναδικό στο είδος του που εκδίδεται εκτός Αθηνώ