Search

“Στη Λέσβο θα μπορούσαν να γυριστούν 20 ταινίες και σε καμία από αυτές να μην εμφανίζεται η ίδια σκηνή»

 

Το σουηδικό «Triangle of Sadness», ο φετινός Χρυσός Φοίνικας του φεστιβάλ των Καννών είναι μια τοξική σάτιρα των υπερπλούσιων και των ταξικών σχέσεων στις δυτικές κοινωνίες.  Τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Χιλιαδού, στην Εύβοια ενώ συμπαραγωγός της ταινίας είναι ο Γιώργος Καρναβάς, σκηνοθέτης και παραγωγός που το 2019  έχει βρεθεί  στο νησί μας για τα γυρίσματα της ταινίας του “World’s shortest poem”. Με αφορμή τον φετινός Χρυσό Φοίνικα που πήγε στη Σουηδία αλλά και την …Χιλιαδού  θυμόμαστε τι είχε πει τότε  σε συνέντευξή του στα Πολιτικά για τη Λέσβο και τις δυνατότητές της ως τοποθεσία γυρισμάτων.

 

«Στην Ελλάδα όλοι βλέπουν θετικά το να γυρίζεται μια ταινία στα μέρη τους. Σπεύδουν να βοηθήσουν, είναι φιλόξενοι ενώ ταυτόχρονα έχει τοποθεσίες τρομερές που δεν έχουν “καεί” όπως σε άλλες χώρες. Εδώ λοιπόν υπάρχει μία ευκαιρία. Για παράδειγμα το Φθινόπωρο θα ξεκινήσω τα γυρίσματα στην Κρήτη για μια μεγάλη ολλανδική παραγωγή, ένα war drama η υπόθεση του οποίου εξελίσσεται στο Αφγανιστάν. Και αυτό γιατί με το κρητικό τοπίο στα 1600 μ. υψόμετρο στον Ψηλορείτη μπορείς να γυρίσεις ό,τι θες. Όπως κι εδώ στη Λέσβο που το τοπίο εναλλάσσεται μοναδικά. Επίσης το νησί είναι παντού προσβάσιμο σε αντίθεση με άλλα νησιά του Αιγαίου.  Εκτός από τις ξένες παραγωγές που θα έρθουν και θα βοηθήσουν και οικονομικά έναν τόπο με τον τρόπο αυτό κερδίζει και το ελληνικό σινεμά καθώς νέοι σκηνοθέτες και παραγωγοί έρχονται σε επαφή με ξένες παραγωγές και η μία δουλειά φέρνει την άλλη. Ήδη με τον Bruno έχουμε συζητήσει για να κάνουμε άλλη μία ταινία, ενώ εγώ θα ξαναέρθω σύντομα στο νησί με μια Ισπανική παραγωγή».

 

Η Αυστριακή εμπειρία 

«Στην Αυστρία αυτή τη στιγμή στα βουνά του Tyrol γυρίζονται εκατοντάδες ινδικές ταινίες. Μπορεί και 60 και 70 παραγωγές το χρόνο καθώς το ινδικό love story θέλει χώρο να αναπτυχθεί και οι περισσότερες ιστορίες εξελίσσονται στα βουνά!» εξηγεί ο Bruno Wagner. «Έρχονται μεγάλες παραγωγές με πολλά άτομα δηλαδή και ξοδεύουν εκεί τα χρήματά τους. Ωστόσο αυτή η περιοχή έχει «καεί» από θέμα τοπίου πλέον. Στην Ελλάδα υπάρχουν μέρη «απάτητα» κινηματογραφικά”, προσθέτει ο βραβευμένος παραγωγός.

Η αναγκαιότητα του Film Office

Στα Πολιτικά έχουμε ξαναμιλήσει για τα οφέλη που προκύπτουν για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες από την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών από το εξωτερικό, καθώς και το θέμα ίδρυσης ενός Film Office στην Περιφέρεια Βορείου Αiγαίου, ενός τοπικού δηλαδή γραφείου διεκπεραίωσης οπτικοακουστικής παραγωγής.«Με νόμο πλέον οι Περιφέρειες είναι αναγκασμένες να ιδρύσουν ένα film commission office το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την ευθύνη διασύνδεσης όλων των επαγγελματιών και φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας παραγωγής. Από τις  αδειοδότησεις μέχρι την τελευταία λεπτομέρειες εστίαση, καταλύματα, τεχνικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες και άλλα τα οποία θα κεντροποιηθούν και θα κάνουν ευκολότερη τη δουλειά μας» εξηγεί ο Γιώργος Καρναβάς.

ο».