Search

“Οι άνθρωποι είμαστε πιο δυνατοί απ όσο νομίζουμε”: Συμβουλές προστασίας της ψυχικής υγείας σε σχέση με τον Covid 19

Γράφει ο Ψυχολόγος Ηλίας Νταγλαράκης

Το τελευταίο διάστημα καλούμαστε άπαντες να προσαρμοστούμε σε μια καινούργια πραγματικότητα, άγνωστη μέχρι χθες για εμάς. Ο κοροναϊός (Covid-19) είναι μια πανδημία. Πρόσφατες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας μας καλούν να παραμείνουμε σπίτι μας προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, ο φόβος μπροστά στο άγνωστο, ο πανικός και το άγχος μόνο καλοί σύμβουλοι δεν είναι σε αυτή την περίπτωση καθώς μπορεί να μας οδηγήσουν σε σπασμωδικές και ακατάλληλες συμπεριφορές για την περίσταση. Παρακάτω ακολουθεί ένας απλός αλλά και κατανοητός οδηγός με συμβουλές προς ενήλικες.

Ο COVID-19 ο οποίος αποτελεί ένα νέο είδος κοροναιού, έχει εξαπλωθεί πλέον σε περισσότερες από 120 χώρες, απειλώντας όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Πώς μπορείτε ως ενήλικοι να αντιμετωπίσετε τη συγκεκριμένη κατάσταση;

1. Χρησιμοποιείτε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ- W.H.O) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ- eody.gov.gr). Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που συνιστά ο Π.Ο.Υ. (W.H.O).

2.Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως CoVid-19, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό. Τηρείστε τους κανόνες υγιεινής κρατώντας το σπίτι σας καθαρό, αερίζετε τους χώρους που διαμένετε συχνά και πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Ακολουθείτε επίσης τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας.

3. Αποφύγετε να θέλετε να μαθαίνετε τι συμβαίνει κάθε λεπτό. Γι` αυτό περιορίστε την έκθεση στις ειδήσεις που αφορούν τον κορωνοϊό σε 30 λεπτά την ημέρα. Αποφύγετε την παρακολούθηση ειδήσεων πριν τον ύπνο (διαταραχές ύπνου) καθώς και κατά την διάρκεια του φαγητού, επειδή αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να θέλετε να τρώτε πολύ (συναισθηματική υπερφαγία) ή σχεδόν καθόλου (διαταραχή της όρεξης).

4. Σταματήστε να πληκτρολογείτετε τα πάντα στο διαδίκτυο ψάχνοντας για τα συμπτώματα του ιού. Όταν ανησυχείτε για κάτι, συχνά το ψάχνετε στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να μη συλλέγετε ρεαλιστικές πληροφορίες, αλλά το χειρότερο σενάριο. Μην συνδέετε ιστορίες στο διαδίκτυο με την πιθανότητα να συμβεί κάτι σε εσάς. Η υπερπληροφόρηση ή η παραπληροφόρηση δεν κάνει καλό στην ψυχική σας ισορροπία και ηρεμία και μπορεί να σας οδηγήσει σε σκέψεις γύρω από τον θάνατο και την ολική καταστροφή.

5. Τώρα που κάθεστε στο σπίτι υιοθετήστε ένα πρόγραμμα ρουτίνας και καθημερινότητας για τους εαυτούς σας. Να τηρείτε το ωράριο ύπνου που είχατε και πριν και να αποφεύγετε να ξυπνάτε πολύ αργά. Οργανώστε το χρόνο σας καταγράφοντας σε ένα ημερολόγιο τις υποχρεώσεις που έχετε κατά την διάρκεια της ημέρας.

6. Βάλτε το βιβλίο στη ζωή σας, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, μαγειρέψτε και φροντίστε τον εαυτό σας, ασκηθείτε εντός του σπιτιού σας, ξεκουραστείτε και αναπληρώστε τις χαμένες ώρες ύπνου. Το σπίτι σας μπορεί να γίνει ένας υπέροχος χώρος προπόνησης της ψυχής και του πνεύματος. Αρκεί να συμφιλιωθείτε μαζί του και να μάθετε να τον αξιοποιείτε προς όφελος σας.

7. Σημειώστε τις αγχογόνες σκέψεις σας σε ένα χαρτί και προσπαθήστε να τις αμφισβητήσετε χρησιμοποιώντας ένα λογικό τρόπο σκέψης, προκειμένου να τις αποδυναμώσετε. Σε κάθε περίπτωση μην αφήνετε το συναίσθημα σας να σας κατακλύσει. Ένας πανικοβλημένος νους δυσκολεύεται να βρει λύσεις. Το «κλειδί», είναι να επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε στο παρόν , αντί να εστιάσετε σε αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε. Σκεφτείτε το εξής: Πόσες φορές στο παρελθόν πιστέψατε ότι το έντονο αρνητικό συναίσθημα που βιώσατε, ίσως δεν θα φύγει ποτέ; Αλλά τελικά έφυγε. Αποδεχθείτε ακόμη και τα πιο αρνητικά σας συναισθήματα αυτή την εποχή.

Είναι φυσικό να αισθάνεστε φόβο, θυμό, άγχος, πανικό. Πάρτε μια βαθειά εισπνοή χαλάρωσης από τη μύτη φουσκώνοντας την κοιλιά σας και εκπνεύστε αντίστοιχα αργά από το στόμα αδειάζοντας την κοιλιά σας από τον αέρα και επαναλαμβάνοντας κατά την εκπνοή από μέσα σας τη φράση: “ Άστο να περάσει ”.

8. Επικοινωνείτε συχνά με τους φίλους και την οικογένεια σας μέσω των μέσων μαζικής δικτύωσης, προκειμένου να μην αισθάνεστε μόνοι και απομονωμένοι.

9. Το μόνο βέβαιο είναι ότι είστε πιο ανθεκτικοί από όσο σκέφτεστε. Για παράδειγμα ποιος από εσάς θα περίμενε να αντιμετωπίσει διαφορετικούς κινδύνους κάθε φορά, αλλά τελικά να καταφέρει να επιβιώσει; Περιορίστε τις καταστροφικές σας πεποιθήσεις και την κινδυνολογία. Σε περίπτωση που δεν σας είναι εύκολο κάτι τέτοιο, επικοινωνήστε με έναν ειδικό μέσω διαδικτύου, προκειμένου να σας εξηγηθεί ο τρόπος που μπορείτε να το κάνετε.

10. Οριοθετήστε και επεξεργαστείτε τις ανησυχίες σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας σημειώνετε τις ανησυχίες σας σε ένα φύλλο χαρτί. Κατόπιν αφήστε τες στην άκρη για να τις σκεφτείτε σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή της ημέρας που εσείς θα επιλέξετε και όχι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια, όταν έρθει εκείνη η στιγμή αναρωτηθείτε: Είναι αυτό βοηθητικό για εμένα ή μη βοηθητικό; Θα με βοηθήσει να δεχθώ τη νέα πραγματικότητα; Ποιες είναι οι πιθανότητες να μου συμβεί κάτι τέτοιο;

Ως άνθρωποι, είμαστε πιο δυνατοί απ’ όσο νομίζουμε.