Search

“Ηθική ευθύνη” η προσπάθεια αναβίωσης των πληθυσμών της πίννας στον τόπο μας.

Το Εργαστήριο Θαλάσσια Βιοποικιλότητας και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά προστασία της πίννας στον Κόλπο Καλλονής:

 

Από δημοσιεύματα τα οποία αναρτήθηκαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώσαμε πως νεαρά ζωντανά άτομα του θαλάσσιου είδους πίννα (Pinna nobilis) αφαιρέθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Καλλονής.

Η πίννα θεωρείται πλέον ως ένα Κρισίμως Κινδυνεύον είδος σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών, το οποίο απειλείται με ολική εξαφάνιση λόγω ενός παρασίτου που από το 2016 έχει εξοντώσει τους πληθυσμούς της παγκοσμίως. Η πίννα σήμερα βρίσκεται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Όπως είναι γνωστό στους κατοίκους της Λέσβου, το φαινόμενο μαζικής θνησιμότητας της πίννας εμφανίστηκε στη χώρα μας το 2018 και έκτοτε τόσο οι πληθυσμοί του Κόλπου Καλλονής όσο και του Κόλπου της Γέρας αποδεκατίστηκαν. Πριν το φαινόμενο μαζικής θνησιμότητας, ο πληθυσμός του κόλπου Καλλονής υπολογίζεται πως ανέρχονταν σε περισσότερα από 1 εκατομμύρια άτομα, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι έχει περιοριστεί σε λίγες εκατοντάδες άτομα. Ο πληθυσμός της Γέρας που είχε εκτιμηθεί σε περίπου 215.000 άτομα έχει εξαφανιστεί πλήρως.

Ο Κόλπος της Καλλονής αποτελεί μία από τις δύο τελευταίες περιοχές στην Ελλάδα όπου απαντώνται ακόμα και σήμερα ζωντανές πίννες (η μοναδική περιοχή στο Αιγαίο), και πλέον διατηρεί έναν από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς του είδους παγκοσμίως.

Από το 2019, η ομάδα μας παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη του φαινομένου σε ολόκληρο το νησί, και φέτος παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από την αρχή του φαινομένου μαζικής θνησιμότητας, μια περιορισμένη αλλά ενθαρρυντική ανάκαμψη, καθώς καταγράφηκαν αρκετά νεαρά άτομα στον Κόλπο Καλλονής. Αυτό δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πληθυσμού πίννας της Καλλονής και θα πρέπει τα λίγα ανθεκτικά άτομα να προστατευτούν όσο γίνεται καλύτερα.

Ως επιστήμονες αλλά και μέλη της τοπικής κοινωνίας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας ότι η θανάτωση ή η αφαίρεση πιννών αποτελεί έκνομη ενέργεια, αλλά σημαντικότερα, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του πιο εμβληματικού οστράκου της Μεσογείου, καθώς κάθε εναπομείναν άτομο αποτελεί ένα πολύτιμο σπόρο ελπίδας για την επιβίωση του είδους.

Ως τοπική κοινωνία, έχουμε την ηθική ευθύνη και υποχρέωση να συμμετέχουμε ενεργά στις προσπάθειες αναβίωσης των πληθυσμών της πίννας στον τόπο μας. Καλούμε για την παροχή οποιασδήποτε χρήσιμης πληροφορίας σχετικά με την παρουσία ζωντανών ατόμων πίννας αλλά και την καταγγελία περιστατικών παράνομης αλίευσης ή συλλογής ζωντανών ατόμων στις τοπικές αρχές.