Search

“H ανθρωπιστική βοήθεια που προβλέπεται από τον νόμο δεν μπορεί να ποινικοποιείται”

Απάντηση της Επιτρόπου Γιοχάνσον στην γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ντροπιαστικό νομοθέτημα Μητσοτάκη – Μηταράκη σχετικά με τις επιστροφές & απελάσεις προσφύγων.

 

Ξεκάθαρες αποστάσεις από την ακροδεξιάς κοπής νομοθέτηση Μητσοτάκη – Μηταράκη με την οποία τίθεται απαγορευτικό πλαίσιο για τη δράση ανθρωπιστικών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια έμμεση αλλά σαφή αποδοκιμασία του συγκεκριμένου νομοθετήματος.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Επίτροπος Ύλβα Γιοχάνσον παρά το ότι αποφεύγει κάποια ρητή καταδικαστική αναφορά, εκτοξεύει ξεκάθαρες αιχμές κατά του Σαλβινικού Τερατουργήματος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που αποτελεί από το Σεπτέμβριο του 2021 νόμο της Ελληνικής Πολιτείας.

Στην πιο χαρακτηριστική αποστροφή της η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων σημειώνει πως «η ανθρωπιστική βοήθεια που προβλέπεται από τον νόμο δεν μπορεί να ποινικοποιείται», στέλνοντας στην Αθήνα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας, που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Μάλιστα στην απάντησή της στα ερωτήματα των 22 Ευρωβουλευτών που με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη είχαν φέρει το ζήτημα ενώπιον της Κομισιόν πλέκει κατ’ επανάληψη το εγκώμιο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εξαίροντας το ρόλο τους «στην προάσπιση των κοινών αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Παρότι αναγνωρίζει την -αυτονόητη- ανάγκη ρύθμισης των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, επισημαίνει με σημασία πως «τυχόν περιορισμοί που επιβάλλονται ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Ελλάδα πρέπει να είναι αναγκαίοι, αιτιολογημένοι και αναλογικοί», φράση που δεν μπορεί παρά να συνιστά έμμεση προειδοποίηση προς την Αθήνα.

Αμέσως μετά, μάλιστα, αντί της τυπικής επίκλησης της συνεργασίας με τις αρχές της χώρας μας όπως είναι η συνήθης πρακτική σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δηλώνει σαφώς πως το ζήτημα είναι ανοιχτό σημειώνοντας πως «η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τη μεταφορά του ενωσιακού δικαίου για το άσυλο και τις επιστροφές στο εθνικό δίκαιο, καθώς και την εφαρμογή του», προειδοποιώντας σαφώς την Ελληνική Κυβέρνηση να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια βρίσκεται εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Με την απάντησή της η Επίτροπος Γιοχάνσον δικαιώνει πλήρως τη σκληρή κριτική που έχει ασκηθεί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας κατά της κατάπτυστης εισαγωγής στην Ελληνική Νομοθεσία ρυθμίσεων και διατάξεων Σαλβινικής και Ορμπανικής Νοοτροπίας. Αναδεικνύεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση πως οι τυχοδιωκτικές επιλογές της Δεξιάς Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μιλά με δήθεν μετριοπαθή λόγο αλλά στην πράξη να εφαρμόζει στο προσφυγικό απάνθρωπες πολιτικές με πρόφαση την αυτονόητη ανάγκη φύλαξης των συνόρων και μοναδικό στόχο την ικανοποίηση του ακροδεξιού της ακροατηρίου, όχι μόνο δεν φέρνουν αποτέλεσμα, όχι μόνο θέτουν τις ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο και υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά επιπλέον απειλούν τη διεθνή θέση της χώρας μας καθώς την αφήνουν εκτεθειμένη σε ισχυρές διεθνείς πιέσεις. Όλα αυτά, σε μια περίοδο κορύφωσης της Τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή, μια περίοδο που το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να δημιουργεί στους συμμάχους της την εντύπωση πως περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο και τις προερχόμενες από αυτό δεσμεύσεις της χώρας και υποχρεώσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο ζωής στη θάλασσα.

Τις διεθνείς αυτές υποχρεώσεις της χώρας, όχι τυχαία επιλέγει να τονίσει «υπενθυμίζοντας» τες στην Αθήνα η Ευρωπαία Επίτροπος,  επιπλήττοντας στην ουσία την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κι αυτό παρά το γεγονός πως η ίδια στο πρόσφατο παρελθόν έχει συχνά στηρίξει την πολιτική της Αθήνας στο προσφυγικό κι έχει εκφραστεί θετικά τόσο για  το έργο της Κυβέρνησης, όσο και για τον ίδιο τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.