Search

Ψυχολογικές προσεγγίσεις: Διαχείριση του άγχους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Γράφει ο Ηλίας Νταγλαράκη- Ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ με εξειδίκευση στην Κλινική –  Γνωσιακή Ψυχολογία.

Τα μυστικά για την συγκέντρωση των μαθητών την κρίσιμη ημέρα των Πανελληνίων:

– Πάρε ένα καλό και ελαφρύ πρωινό – κάτι που θα σε στηρίξει και θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς.
– Φτάσε στο σχολείο ή στο χώρο των εξετάσεων νωρίς.
– Πήγαινε στην τουαλέτα πριν την έναρξη της εξέτασης.
– Κρατήσου μακριά από τους ανθρώπους που μπορούν να σε ταράξουν ή μπορούν να σου πουν κάτι, να το σχολιάσουν και να σου προκαλέσουν άγχος πριν από τις εξετάσεις.
– Σημείωσε 10 λεπτά πριν από τις εξετάσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Με τον τρόπο αυτό βοηθάς το μυαλό σου να απελευθερωθεί από τα συναισθήματα που το κατακλύζουν, έτσι ώστε να μπορεί να εστιάζει ευκολότερα τη σκέψη σου στα θέματα των εξετάσεων.
– Πάρε βαθιές αναπνοές και χαλάρωσε μόλις καθίσεις στην αίθουσα των εξετάσεων.

Τι πρέπει να προσέξεις πριν ξεκινήσεις να γράφεις τα θέματα:

– Κάνε μια σύντομη ανάγνωση των θεμάτων υπογραμμίζοντας τις λέξεις κλειδιά και τις οδηγίες.
– Υπολόγισε πόσο χρόνο έχεις για κάθε ερώτηση και πρόσεξε τη διατύπωση των ερωτήσεων για να σιγουρευτείς ότι έχεις καταλάβει τι ζητά η καθεμία.
– Απάντησε πρώτα στις ερωτήσεις που βρίσκεις ευκολότερες. Αυτό ενισχύει σημαντικά την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και σε χαλαρώνει για να προχωρήσεις στα πιο δύσκολα θέματα.
– Μην ανησυχείς για το πόσο χρόνο κάνουν οι άλλοι μαθητές για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, αλλά αντίθετα σιγουρέψου ότι έχεις ο ίδιος αρκετό χρόνο για να απαντήσεις.
– Μην αφήνεις τελευταία στιγμή για να οργανώσεις και να μαζέψεις όλα όσα χρειάζονται να πάρεις μαζί σου για τις εξετάσεις.
– Απέφυγε να ξενυχτάς κάνοντας επανάληψη, γιατί εξαντλείς τον οργανισμό σου με αποτέλεσμα να μειώνεται η επίδοσή σου.
-Μην παραδίδεις σύντομα το γραπτό σου. Ξαναδιάβασε τις απαντήσεις που έχεις δώσει άλλη μια φορά, εφόσον υπάρχει χρόνος.

Γενικές Επισημάνσεις

-Πρόσεξε τη διατροφή σου. Μείωσε την κατανάλωση καφεΐνης γιατί αυξάνει τη νευρικότητα και περιόρισε την ποσότητα της ζάχαρης και των λιπαρών. Κατανάλωσε πολλά φρούτα, φυσικούς χυμούς και λαχανικά που σου δίνουν ενέργεια, πνευματική διαύγεια και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
-Ασχολήσου με δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν, όπως ο χορός, μια βόλτα με φίλους, η μουσική, η σωματική άσκηση κ.ά.
-Κάνε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Έτσι, ανακτάς την όρεξη σου για να συνεχίσεις.
-Σκέψου θετικά και υπενθύμισε στον εαυτό σου τα δυνατά σου σημεία και τις ικανότητές σου (π.χ. επιτυχίες σε τεστ, επαινετικά σχόλια που δέχτηκες από τους καθηγητές σου) σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας σου για τις εξετάσεις.
-Προσπάθησε να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις με θετικές (π.χ. αντί για φράσεις “θα γράψω χάλια”, “θα κολλήσω, θα μπλοκάρω και θα τα ξεχάσω όλα την ώρα της εξέτασης”, “θα πατώσω”, “δεν θα θυμάμαι τίποτα από όσα έχω διαβάσει”, “θα είναι παλούκια τα θέματα”, “θα υπάρχουν παγίδες”, “είμαι τελειωμένος”, κάνε δηλώσεις με θετικό περιεχόμενο όπως “πιστεύω σε μένα”, “έχω προετοιμαστεί κατάλληλα”, “θα τα καταφέρω μια χαρά”, “όλα θα πάνε καλά” κ.ά.

Καλή επιτυχία!