Search

Το προσφυγικό στο επίκεντρο του “Aegean Docs” με 20 ταινίες σε παγκόσμια πρεμιέρα

Υπό τον τίτλο “Home New Home” το μεγάλο αφιέρωμα του “Aegean Docs”  στο προσφυγικό ξεκινά  από την 1η Οκτωβρίου με 20 ταινίες που δημιούργησαν πρόσφυγες, μετανάστες και εθελοντές κινηματογραφιστές από έξι περιοχές, Λέσβος, Αττική, Σμύρνη, Αμάν, Τύρος, Ραμάλα,Γάζα. Παράλληλα,  με δέκα ελληνικές και ξένες ταινίες σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα ξεκινά και το αφιέρωμα στην εκπαίδευση που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Από τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και την Ικαρία ως τους Φούρνους και τις Οινούσσες το μεγάλο φεστιβάλ του Αιγαίου παρουσιάζει 70 ταινίες σε πρώτη προβολή ( 48 σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα και 20 ταινίες μικρού μήκους σε παγκόσμια πρεμιέρα). Ανάμεσά τους δύο ιστορίες που εκτυλίχθηκαν την χρονιά που μα πέρασε στο νησί και μας συγκίνησαν: Αυτή του μικρού Μοχάμεντ που έκανε στη Λέσβο τα πρώτα βήματα στο σχολείο, αλλά και αυτή του 28χρονου Αμπτουλάχ που εξορίστηκε από την χώρα του γιατί υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των γυναικών της πατρίδας του για μόρφωση.

A fistful of Freedom-Του Τέρπανδρου Πατσελή
για μια χούφτα Ελευθερία

Ο Αμπτούλαχ 28 χρονών πρόσφυγας από την Καμπούλ-Αφγανιστάν βρίσκεται στην Μυτιλήνη από τον Δεκέμβριο του 2016. Είναι ένας από τους 4345 ήρωες του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Μόριας στην Λέσβο, δημοσιογράφος στο επάγγελμα. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα του, την γυναίκα και το νεογέννητο μωρό του γιατί υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των γυναικών της πατρίδας του για μόρφωση με αποτέλεσμα να εξοριστεί και να βρεθεί στο νησί, μιας και η ζωή του κινδύνευε από τους Ταλιμπάν.
Ο ίδιος συνεχίζει ακόμα και εδώ το έργο του, βοηθάει γυναίκες που έχουν υποστεί λεκτική και σωματική βία μέσα στους χώρους του Καρά Τεπέ και Μόριας, διδάσκει σε παιδιά ηλικίας 7-16, Φαρσί και Παστουν και άλλους πρόσφυγες να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με τα χαρτιά του ασύλου τους.

Ο Μοχάμεντ πάει σχολείο- Του Σταύρου Καραβασίλη
Τη σχολική χρονιά 2016-17 στη Λέσβο δόθηκε η δυνατότητα σε παιδιά πρόσφυγες να εγγραφούν και να φοιτήσουν σε δηµοτικά σχολεία. Η κάμερα εισβάλει στην τάξη υποδοχής ενός δημοτικού σχολείου στη Μυτιλήνη και καταγράφει τις δυσκολίες και τους ενθουσιασμούς του Μοχάμεντ από την Παλαιστίνη, στην προσπάθεια του να μάθει την ελληνική γλώσσα, να μιλάει, να διαβάζει, να γράφει. Παρακολουθούμε τις αλληλεπιδράσεις με τη δασκάλα του, Νίκη, τη συμμαθήτρια του Αναστασία από το Λίβανο, τους συμμαθητές του της Δ’ τάξης και αναρωτιόμαστε «Ποιος θα μπορούσε να στερήσει το σχολείο από το Μοχάμεντ;».

 

 

Τα υπόλοιπα αφιερώματα του Φεστιβάλ

– 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, με την κορυφαία παρουσία του Φώτου Λαμπρινού με τη “Μεγάλη Ουτοπία”.
– Γυναικεία Δικαιώματα με πέντε ταινίες.

– Μνήμη-Ιστορία με οκτώ ταινίες και κορυφαία συμμετοχή του βετεράνου κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη.

– Αθλητισμός με τέσσερις ταινίες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ιταλία.

Μουσική: Το φεστιβάλ ξεκινά με το “String-less” του Άγγελου Κοβότσου για το γνωστό μουσικό συγκρότημα των έξι γυναικών από τη Θεσσαλονίκη που θα εμφανιστεί ζωντανά στο Δημοτικό Θέατρο.