Search

Πόλος έλξης το Απολιθωμένο Δάσος για ξένους φοιτητές

Εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου πραγματοποιούν για δεύτερη συνεχή χρονιά φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου που φτάνουν στη Λέσβο από 17 έως 25 Αυγούστου 2017.

Παράλληλα, το Απολιθωμένο Δάσος έχει γίνει πόλος έλξης για πολλά ξένα πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το οποίο πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Η εκπαιδευτική άσκηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ξεκίνησε με ενημέρωση στο χώρο του Μουσείου. Η ενημέρωση περιελάμβανε γνωριμία με τα απολιθωμένα φυτά που έχουν αποκαλυφθεί μέσα από την ηφαιστειακή τέφρα αλλά και αυτά που έχουν χαρτογραφηθεί στις απόκρημνες ακτές και παραλίες της Νησιώπης, τους γεωτόπους αλλά και πληροφορίες για τα αποτελέσματα των ερευνών και των ανασκαφικών εργασιών στη νησίδα Νησιώπη. Παράλληλα, οι φοιτητές γνώρισαν τους χάρτες που έχει δημιουργήσει το Μουσείο για το χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου όπου απεικονίζονται οι απολιθωματοφόρες θέσεις, οι περιπατητικές διαδρομές, οι θαλάσσιες διαδρομές αλλά και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους επισκέπτες του.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι Σιγρίου, όπου επιβιβάστηκαν στο ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου. Κατά τη μετάβαση στη νησίδα Νησιώπη έλαβαν πληροφορίες για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του θαλάσσιου

περιβάλλοντος και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τις εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές, τις γεωμορφές και τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα.

Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης όπου επισκέφτηκαν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και γνώρισαν τα τεκμήρια που αποκαλύπτουν ότι όλη η περιοχή ήταν τμήμα μιας μεγάλης στεριάς της Αιγιήδας και στα εκατομμύρια χρόνια που ακολούθησαν μεγάλα γεωλογικά ρήγματα δημιούργησαν τη νησίδα Νησιώπη και τον κόλπο Σιγρίου.

Στις ανατολικές ακτές της Νησιώπης ήρθαν σε επαφή με το τμήμα των ιστάμενων κωνοφόρων του υποτροπικού δάσους που διατηρήθηκε στην αρχική του θέση και βρίσκεται σήμερα πάνω στην παραλιακή ζώνη, τεκμήρια που μαρτυρούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία των απολιθωμάτων που έχουν εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο και τα οποία αποτελούν μάρτυρες της πολύπλοκης γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου και της Λέσβου, τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τα έργα προστασίας και συντήρησης των ευρημάτων και τις δράσεις ανάδειξης του Πάρκου.

Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων και την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου. Μέσα από τις ειδικές μακέτες και τα εκθέματα του Μουσείου γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για την ανακήρυξη της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO και επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, ένα μοναδικό χώρο όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα των απολιθωμένων κορμών του δάσους.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, τη μελέτη και ανάδειξή του ενώ οι συνοδοί καθηγητές δήλωσαν ότι και για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα οργανώσουν νέες εκπαιδευτικές επισκέψεις στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου

Ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου θα πραγματοποιήσουν από 17 έως 25 Αυγούστου 2017 εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Γεωπάρκο Λέσβου με επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή της εκπαιδευτικής επίσκεψης τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωλογίας Καθηγητής Yongdong Wang και ο Καθηγητής Zhang Jianping.

Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Γεωπάρκο Λέσβου και να πραγματοποιήσουν ασκήσεις υπαίθρου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου αλλά και τα πολιτιστικά μνημεία της. Θα επισκεφτούν το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της δυτικής Λέσβου, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς Πέτρας και Μολύβου, τις θερμές πηγές Πολιχνίτου, τους κόλπους Γέρας και Καλλονής καθώς και επίσκεψη στην ευρύτερη σεισμόπληκτη περιοχή Πλωμαρίου – Βρίσας – Πολιχνίτου.