Search

Ποιος θα μας σώσει από τους “σωτήρες” μας;

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΥΓΡΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΑ

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έγιναν για μια ακόμη φορά αποδέκτες καταγγελιών από ενεργούς πολίτες για μπαζώματα στον υγρότοπο του Αγ Θεράποντα της Γέρας, λίγα μέτρα μετά τη στροφή προς Ευρειακή, στο δρόμο που οδηγεί από τη Μυτιλήνη στο Πέραμα.

Συγκεκριμένα μετά από αντίστοιχες παλιότερες αναφορές μας το 2011, 2012 και 2014 με λύπη μας παρατηρούμε ότι πραγματοποιήθηκαν εργασίες (καθαρισμού?) στον μικρό υγρότοπο της περιοχής, με αποτέλεσμα να έχει μπαζωθεί μέρος του. Οι εργασίες αυτές αντί να έχουν αντιπλημμυρικό χαρακτήρα αυξάνουν την πιθανότητα πλημύρας με μια μεγάλη νεροποντή. Χαρακτηριστικό της προχειρότητας των εργασιών που έχουν γίνει στην περιοχή είναι ότι όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, ένας από τους 4 αγωγούς που διοχετεύουν το νερό από τη νότια πλευρά του δρόμου προς τον υγρότοπο είναι φραγμένος, και αντί να καθαριστεί για να ρέουν τα νερά ελεύθερα τον έχουν αφήσει φραγμένο. Το μπάζωμα του υγροτόπου δείχνει πλέον εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής με αποτέλεσμα ήδη να παρατηρείται το φαινόμενο απόρριψής οικοδομικών υλικών από ιδιώτες (;) στον ίδιο χώρο.

Σημειώνεται ότι ο υγρότοπος του Αγ Θεράποντα περιλαμβάνεται στο ειδικό καθεστώς προστασίας που ισχύει για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 229/19.06.2012). Σύμφωνα με το ΠΔ, στους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους του καταλόγου δεν επιτρέπεται η δόμηση, οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις (μπάζωμα), οι εξορύξεις, η συλλογή των οργανισμών και οι παρεμβάσεις στο υδρολογικό δίκτυο (π.χ. γεωτρήσεις) και στο τοπίο.

Καλούμε τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Β. Αιγαίου και το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να ελέγξουν τη νομιμότητα των εργασιών που έχουν γίνει και να παρέμβουν αρμοδίως για την αποκατάσταση του χώρου και την τιμωρία των υπευθύνων.

Είναι κρίμα για την Λέσβο που διαθέτει ένα τόσο αξιόλογο υγροτοπικό πλούτο, τόσο σε έκταση όσο και σε ποιότητα, που λίγες περιοχές στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο διαθέτουν να κινδυνεύει από ενέργειες που αντί να έχουν αντιπλημμυρικό χαρακτήρα ουσιαστικά να αυξάνουν την πιθανότητα καταστροφικών πλημμυρών στο νησί.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων,