Search

«Πληγή» που αιμορραγεί η ευλογιά: Μονόδρομος η σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας των υγιών ζώων

 

Γράφει η Ασημένια Μήλιου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής Μανταμάδου και Αγίας Παρασκευής,  μετά τα κρούσματα προσβολής ζώων από ευλογιά,  που εντοπίστηκαν σε κοπάδια των παραπάνω περιοχών.

Μάλιστα, με επιστολή που εξέδωσε ο Αγροτικός –Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου, γίνεται λόγος για πιθανή εξάπλωση της ζωονόσου στη λεσβιακή ύπαιθρο,  αν δεν παρθούν τα απαιτούμενα μέτρα , όπως η δημιουργία τάφρων στα επίμαχα σημεία, ενώ υποστηρίζει ότι με το να μη στελεχώνεται η κτηνιατρική υπηρεσία, έστω και έκτακτα εν μέσω κρίσης , η πολιτεία αποδεικνύεται τουλάχιστον ελλιπής να ελέγξει την κατάσταση.

Την ίδια ώρα και παρά τις « πιέσεις» που δέχεται η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει προβεί σε επίσημη ενημέρωση( σ.σ. προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τη διεύθυνση κτηνιατρικής αλλά πήραμε την απάντηση ότι οι αρμόδιοι βρίσκονται- πάλι- σε σύσκεψη), ενώ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης  κ. Αδαμίδης, φαίνεται να διαβεβαιώνει ότι η ασθένεια δεν έχει ξεφύγει πέρα από τα όρια των δύο γεωγραφικών ενοτήτων που επλήγησαν.

 

Ήδη το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ζωονόσος της ευλογιάς των προβάτων, για 45 μέρες.  

Η κήρυξη έγινε από την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου, μετά από σχετική εξουσιοδότηση η οποία δόθηκε σήμερα το απόγευμα από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Είχε προηγηθεί επιστολή της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σήμερα το πρωί, με την οποία υπογράμμιζε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι ήδη από τις 10 Οκτωβρίου 2017 η περιφερειάρχης είχε αποστείλει σχετική εισήγηση κήρυξης προς τον αρμόδιο γενικό γραμματέα

 

Τι μέλλει γενέσθαι;

Πάντως με δηλώσεις του στα «Πολιτικά» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μανταμάδου Στέφανος Χειροπέδης, σημειώνει ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε επαγρύπνηση, εν αναμονή και της πιθανής επίσκεψης της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.

«Εμείς, με την επιστολή που κοινοποιήσαμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο σημειώνουμε τον  προβληματισμό μας για τους ρυθμούς που προχωρούν οι διαδικασίες και για το αν θα υπάρξει τελικά ουσιαστική αντιμετώπιση της ζωονόσου, με τα όποια μέτρα προστασίας παίρνονται. Είναι πάντως σαφές ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, να βλέπουμε τα κοπάδια μας να αποδεκατίζονται με δεδομένο ότι τα περισσότερα ζώα είναι αυτό το διάστημα ετοιμόγεννα.

Ζητούμε λοιπόν να αποζημιωθούν με βάση την πραγματική αξία του ζώου και όχι το ανώτερο με 100Ε για τα νεαρά μόνο, να σφαγιάζεται μόνο το άρρωστο κοπάδι, να στελεχωθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία, να λειτουργήσει το κτηνιατρείο Μανταμάδου και να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας και στις πύλες εισόδου του νησιού».

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μανταμάδου πάντως Στέφανος Αποστόλου, σε δηλώσεις του στα «Π» επισημαίνει ότι η ασθένεια αυτή, όπως συνέβη και στο παρελθόν, σταδιακά θα κάνει τον κύκλο της και στη συνέχεια θα κατασταλεί.

« Όταν  όμως ο θόρυβος κοπάσει, οι άνθρωποι θα μετρήσουν τις «πληγές» τους και θα διαπιστώσουμε ότι καταστράφηκαν οικονομικά. Επομένως το θέμα έχει σαφέστατα κοινωνικές προεκτάσεις.  Θα  ήθελα να πιστεύω ότι από τους  ιθύνοντες  θα μπορούσαν  να παρθούν  πρόσθετα μέτρα,, ώστε να αποφευχθούν οι  μαζικές σφαγές,  με δειγματοληπτικούς ελέγχους  και επιπλέον μέτρα προστασίας  των ζώων , που δεν έχουν προσβληθεί,  αντί να καταφεύγουμε πάντα  στο «πονάει κεφάλι,  κόψει κεφάλι ».

Περίεργη εξάπλωση..

Σύμφωνα πάντως  με κτηνιατρικούς κύκλους, οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται σε περίμετρο τουλάχιστον 3χιλιόμετρων, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα εξαπλωθεί η νόσος στα γειτονικά κοπάδια. Αυτό βέβαια προϋποθέτει  τη  συγκρότηση  κλιμακίων  σε  τακτική βάση, άρα τη στελέχωση της κτηνιατρικής,  ενώ  έρχεται ξανά στο  προσκήνιο και η  επαναλειτουργία  το κτηνιατρείο Μανταμάδου .

Ακόμη, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η εξάπλωση της νόσου είναι παραδόξως «κυκλική», καθώς ξεκίνησε από το Μανταμάδο πήγε στην Αγία Παρασκευή, επέστρεψε στο Μανταμάδο και δεν έχει περιοριστεί. Αυτό εγείρει ερωτήματα καθώς στις προηγούμενες περιόδους κρίσης δεν υπήρχε τέτοια εμφάνιση, αλλά ήταν εντελώς διαφορετική.

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων και με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, οι κτηνοτρόφοι προσδοκούν ότι κάποια στιγμή η ζωονόσος θα εξασθενήσει και με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων θα έχουμε τις λιγότερο δυνατές επιπτώσεις.

Αρκεί βέβαια να υπάρξει σωστή τήρηση των κατασταλτικών μέτρων στις πληγείσες περιοχές όπως και των μέτρων πρόληψης στις όμορες αυτών π.χ. απολυμαντικές τάφροι, απαγόρευση  μετακίνησης σφαγίων κ.λπ., ώστε να μην αποδίδονται ευθύνες ένθεν και ένθεν, κάτι που σε καμία περίπτωση δε βοηθά κανέναν.