Search

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: “Ενεργειακή κρίση, βιώσιμη ανάπτυξη και νέες τεχνολογίες”

Στα πλαίσια των «Επιστημονικών Συναντήσεων με το Τμήμα Περιβάλλοντος», το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργανώνει Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα “Ενεργειακή κρίση, βιώσιμη ανάπτυξη και νέες τεχνολογίες” που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2023, 10 π.μ. – 12 π.μ. στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Γεωγραφίας στο Λόφο του Πανεπιστημίου.

 

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό ενώ είναι δυνατή και η διαδικτυακή παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο μέσω του συνδέσμου https://youtu.be/roOBk1kLy2I

 

Ομιλητές

 

Δίας Χαραλαμπόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ειδικός σε θέματα ενεργειακής ανάλυσης και λήψης αποφάσεων.

Δημήτρης Κατσαπρακάκης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ειδικός σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής διαχείρισης.

Ιωάννης Σπιλάνης, Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ειδικός σε θέματα βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης και χωρικού σχεδιασμού.

Στέργιος Βακάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ειδικός σε θέματα τεχνολογιών ενέργειας χαμηλού άνθρακα με έμφαση στην ενεργειακή ανάλυση.

 

Σύντομη περιγραφή

Η ενέργεια είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω τόσο της παρούσας ενεργειακής κρίσης όσο και της υπό εξέλιξη πράσινης μετάβασης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν την ΕΕ να χαρακτηρίσει την «ενεργειακή φτώχεια» — δηλαδή, την αδυναμία εκπλήρωσης των πλέον βασικών υπηρεσιών ενέργειας — ως μείζονα κοινωνική πρόκληση και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Μέσα από στοχευμένες εισηγήσεις των ειδικών στα θέματα ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης –  καθώς και των ερωτήσεων του κοινού – θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως στο φλέγον ζήτημα της ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται καινούργιοι διαχειριστικοί και τεχνολογικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα δισεπίλυτα προβλήματα της της ενεργειακής ζήτησης και του υψηλού ενεργειακού κόστους, όπως τα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας και οι έξυπνες συσκευές. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει παρουσίασης της ολοκληρωμένης λύσης REACT ως σχέδιο για την ολική πράσινη ενεργειακή μετάβαση στα νησιά.

Επίσης, η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων που προάγουν την δημοκρατικοποίηση της ενεργειακής παραγωγής, καθώς ο καταναλωτής γίνεται και παραγωγός που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χαμηλότερου κόστους παραγόμενη ενέργεια για ιδιοκατανάλωση αλλά και για κοινωνικούς σκοπούς. Τέλος, η ενεργειακή κρίση σχετίζεται άμεσα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς η πρόσβαση σε προσιτή, καθαρή και αξιόπιστη ενέργεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία χωρίς αποκλεισμούς και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

Πηγη Φωτογραφίας: Τα ΝΕΑ