Search

Π. Αδαμόπουλος: Η ελληνική ομογένεια επιστρέφει στη Λέσβο

Ο Πάνος Αδαμόπουλος. πρόεδρος του συλλόγου Αθηναίων της Νέας Υόρκης, φεύγοντας  τη δεκαετία του ‘80 για να σπουδάσει στην Αμερική, δεν ήξερε ότι το μέλλον του επεφύλασσε πολλές κι ευχάριστες εκπλήξεις που θα απογείωναν τόσο τη δική του ζωή όσο και τη ζωή των δικών του μετέπειτα. Σήμερα, επιτυχημένος επιχειρηματίας πια, έχει επενδύσει στο χώρο του σχεδιασμού οργάνων γυμναστικής Pilates στη  Νέα Υόρκη.

Επισκέπτεται το νησί από το 1973, αποτέλεσμα μιας άσβεστης φιλίας με τον Ερεσιώτη Γιώργο Καρτέρη  συγγραφέα, που κάθε καλοκαίρι τον φέρνει πίσω στην αγαπημένη του Ερεσό για διακοπές μαζί με την οικογένεια του, τον γιο του και την πολυτάλαντη κόρη του – ένα κορίτσι θαύμα – πιανίστα και συνθέτη, την Αθηνά Αδαμοπούλου, με μοναδικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Harvard και μεταπτυχιακό τίτλο στη σύνθεση από το Juilliard School της Νέας Υόρκης, η οποία έχει βραβευθεί 4 φορές με το βραβείο Morton Gould Award, καθώς και το National Foundation of the Arts Award, στην Αμερική. Η Αθηνά φέτος, συμμετείχε στο Φεστιβάλ κλασικής Μουσικής, στο Μόλυβο,  κερδίζοντας δικαίως το χειροκρότημα του κόσμου  για τα κομμάτια που συνέθεσε για το Φεστιβάλ.

Ο Πάνος Αδαμόπουλος, που έχει αφιερώσει μέσω του συλλόγου Αθηναίων και όχι μόνο, τον πολύτιμο προσωπικό του χρόνο, μιλάει σήμερα στα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» για όλα εκείνα που συνεχίζουν να τον μαγεύουν σε τούτον τον τόπο και που τον κάνουν να παρατάει την επιτυχημένη του ζωή στην Αμερική για λίγο ήλιο, θάλασσα και την μοναδικότητα της Λέσβου.

(Ο Γιώργος Καρτέρης,  συγγραφέας και ποιητής από την Ερεσό και η Αθηνά Αδαμοπούλου)

 Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το νησί ;

Π.Α.  Στη Λέσβο ήρθα για πρώτη φορά το 1973. Τότε λοιπόν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας γνώρισα τον Γιώργο Καρτέρη, ο οποίος κατάγονταν από την Ερεσό. Αρχικά με έδεσε  μια βαθιά φιλιά με τον μέχρι σήμερα φίλο μου και μετά ο τόπος χαράχτηκε τόσο βαθιά μέσα μου που μέχρι σήμερα τον θεωρώ και δικό  μου τόπο. Κάθε καλοκαίρι επιστρέφω πάντα πίσω. Αισθάνομαι αυτή την αρχέγονη ενέργεια που πηγάζει από τη θάλασσα, το τοπίο και  όλο αυτό είναι κάτι που κάθε χρόνο θέλω να το συναντώ. Αισθάνομαι ότι έχω μαγευτεί αγιάτρευτα με την ιστορία, τους ανθρώπους, τη φύση.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είστε ένας από τους πιο σημαντικούς πρεσβευτές μας στην Αμερική και στους ομογενείς μας ….

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα “αγκάθια” που μας έχουν φέρει σε αυτήν τη θέση σχετικά με το τουριστικό προιόν;

Π.Α:  Η διαχρονική  ομορφιά του νησιού καθώς και η  καλοσύνη των κατοίκων του αντέχουν. Υπάρχει μια προσωρινή μείωση του τουρισμού, λόγω του προσφυγικού και της οικονομικής κρίσης που νομίζω ότι θα διορθωθεί  σύντομα με ανοδική πορεία που θα έρθει αν οι υπεύθυνοι αξιοποιήσουν τις ομορφιές  του νησιού.

Ως Έλληνας μετανάστης τι είναι αυτό που επιθυμείτε από την ζωή σας σήμερα; Η σκέψη σας ίσως να γυρίσετε πίσω στην πατρίδα;

Η επιθυμία  μου για διατήρηση σε  κάθε τι που έχει ελληνικό χαρακτήρα, με έχει σημαδέψει όπως και κάθε μετανάστη ενώ παίρνει την αρχική του  προτεραιότητα στην καθημερινή του ζωή στην ξένη χώρα. Αν καταφέρουμε να μεταδώσουμε τούτη την αγάπη και στις επόμενες γενεές, τότε αυτό θα είναι και η μέγιστη ικανοποίηση και αν θέλετε μια ανταμοιβή για την επιλογή μας του να ζούμε «έξω».

 

(Ο Ηρακλής Αργυρίου, η Στελλήν Αργυρίου,  ο Γιώργος Καρτέρης, η Θέκλα Καφκιά,   η Σύλβια Αδαμοπούλου, ο κος και η κα Κωνσταντίνου, η Βάσω Αλατζά και ο συμμαθήτης  του Πάνου Αδαμόπουλου από το Γυμνάσιο, Μιχάλης Καρύδη)