Search

Ουζάκι … στο πόδι, με πέντε μικρά κι απέριττα συνοδευτικά!

 

Δεν θες και πολλά για να πιεις ένα ουζάκι σπίτι, ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός και μπαίνουν τα καλοκαιρινά έπιπλα κάτω από τις φρίτζες και ετοιμάζονται οι αυλές για τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το ουζάκι για μας τους νησιώτες είναι η ανάπαυλα από μια κουραστική ημέρα , η ώρα της επικοινωνίας με φίλους , η ώρα της γεύσης και της γαστριμαργίας, με ελάχιστα μικρά λιτά και απέριττα που όμως σηματοδοτούν την ουζοποσία.

Το νησί έχει αμέτρητες νοστιμιές, εξαιρετική πρώτη ύλη και με λίγη φαντασία , πολύ διάθεση και καθόλου κόπο το κλασικό πιατάκι του μεζέ γίνεται η καλύτερη ώρα της ημέρας.

Αρχικά προμηθευτείτε κλασικό σταρένιο ψωμάκι από το «ΣΤΑΧΥ» στη Χρυσομαλλούσα ή επιλέξετε ένα από τα χωριάτικα και παραδοσιακά ψωμάκια που διαθέτει. Ψήστε το στην τοστιέρα ή στο φούρνο, προσθέστε μπόλικο αγουρέλαιο «OLVIA» στο κίτρινο μπουκάλι και αλατάκι με μυρωδικά «ΟΛΙΣΤΙΚΟΝ».

Αυτή είναι και η απαρχή της ετοιμασίας.

Διαλέξτε τα παστά της «ΛΕΒΑ», ειδικά εκείνα τα φιλεταρισμένα μέσα στο λάδι και στο γυάλινο βαζάκι, κόψτε μια ζουμερή ντομάτα και πασπαλίστε την με ρίγανη.

Ελιές θα προτείνω τις «μπουχλίδικες» της «ΛΕΒΑ», ξυδάτες, γεμάτες σάρκα και γεύση μοναδική. Μπορώ να φάω το λιγότερο μια γυάλα στην καθισιά μου…

Και βέβαια αφού βάλτε τα παγάκια στο νερό σας , πιείτε στην υγειά σας  ένα  γλυκόπιοτο ουζάκι στο στρογγυλό μπουκάλι.

Κλείστε με τυράκι «ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗΣ» το οποίο θα το κόψετε σε μικρά τρίγωνα και θα το βουτήξτε μέσα στο ούζο σας πριν το νερώσετε.

Πέντε γεύσεις, για μια μοναδική στιγμή της ημέρας μπορεί να σας κάνει να δείτε τη ζωή αλλιώς ενώ μην ξεχνάτε ότι το λέει και το τραγούδι …

«ούζο όταν πιεις, γίνεσαι ευθύς» !