Search

Οκτώ ΜΚΟ με 705 άτομα προσωπικό δρουν σήμερα στη Μόρια

Οκτώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απασχολούν 705 εργαζόμενους δρουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής που ήρθαν στο φως μετά από ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Ηρακλείου, Λευτέρη Κ. Αυγενάκη με θέμα  :«Προσφυγικό – μεταναστευτικό: πόσες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται και τι προσωπικό απασχολούν; Πόσα άτομα και σε ποιους φορείς έχουν προσληφθεί για τη διαχείρισή του;» που τέθηκε στη Βουλή.

Στην ερώτησή του, που κατατέθηκε στις 18/1, αμέσως μετά την μεγάλη κακοκαιρία και τις εικόνες του χιονιά που σκέπασε τις σκηνές στη Μόρια να κάνουν τον γύρο του κόσμου,  ο κ. Αυγενάκης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για ανικανότητα διαχείρισης του προσφυγικού ενώ είχε ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσληφθεί για την κάλυψη των αναγκών σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό και που υπηρετούν.

” Για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύει την ανικανότητά της να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, μοιράζοντας χρήματα χωρίς κανένα έλεγχο σε ΜΚΟ και προσλαμβάνοντας υπαλλήλους-φαντάσματα που δεν γνωρίζει εάν εργάζονται και που. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική όσον αφορά τη δράση των ΜΚΟ, του προσωπικού που απασχολούν και των χρημάτων που διαχειρίζονται. Εξαιρετικά μεγάλα ποσά έχουν διατεθεί στις ΜΚΟ για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, κάτι για το οποίο εξαρχής διατυπώσαμε την διαφωνία μας, αφού πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι κρατικές και αφορούν σε εθνικά θέματα. Παρά, όμως, τα τεράστια ποσά που έχουν δοθεί τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.(…)

Η κυβέρνηση επιδεικνύει ανικανότητα σε όλα τα επίπεδα: στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, στο σεβασμό της αξιοπρέπειας ταλαιπωρημένων ανθρώπων, στην παρακολούθηση του έργου των ΜΚΟ, ακόμη και στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που η ίδια η κυβέρνηση διαχειρίζεται. Για παράδειγμα, από τα 17,5 εκ. ευρώ που διατέθηκαν για τις προσλήψεις υπαλλήλων ώστε να στελεχώσουν κέντρα φιλοξενίας και hotspot τα 10.9 προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. To γεγονός ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις (16-01-2017) του Αν. Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ Δημήτρη Βίτσα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», από τους 2500 που προσελήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο για να στελεχώσουν 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hotspot μόλις το 20% προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτά”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής που δημοσιεύτηκαν με την απάντηση του κυρίου Μουζάλα από τις 5 Δεκεμβρίου 2016 ως 30/ 2017 στο Εθνικό μητρώο ελληνικών και ξένων ΜΚΟ έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση 77 ΜΚΟ μεταξύ των οποίων 64 ελληνικές κι 13 ξένες. Από αυτές 30 ΜΚΟ είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο/,Μητρώο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αναλυτικότερα στο hot spot της Μόριας δρουν: η Μετάδραση με 100 άτομα προσωπικό,η MED IN Ιατρική παρέμβαση  με 57 άτομα, η Save The Children -International Greece -92 άτομα, η PRAXIS με 18 άτομα, η Samaritans Purce με 149 άτομα , η NORCUP με 3 εργαζόμενους , ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με 72 και η Εurorelief με το μεγαλύτερο προσωπικό που απασχολεί 214 άτομα.  Ακόμη, σύμφωνα με το Υπουργείο, έχουν προσληφθεί για την «κάλυψη αναγκών σχετικά με το προσφυγικό», συνολικά στην Ελλάδα 689 άτομα, εκ των οποίων 311 μόνιμοι και 378 με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.Ειδικότερα, στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου, εργάζονται τέσσερις μόνιμοι και 33 συμβασιούχοι.