Search

Οικολογικά έπιπλα από κουκούτσι ελιάς made in Lesvos!

του Νίκου Αβουκάτου για την Green Agenda 

Ένα νέο οικολογικό υλικό, το Koukoutsi Eco-Material, έφτιαξαν ο Χρήστος Βερβέρης (product designer) και η Ειρήνη Μουτσογιάννη (marketing consultant), εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας με βασική πρώτη ύλη το κουκούτσι της ελιάς. Το αποτέλεσμα της καινοτόμου ιδέας τους είναι η κατασκευή ενός παραδοσιακού νησιώτικου πάγκου (παγκάκι). Μάλιστα, το πράσινο project θα συμμετέχει στην εφετινή London Design Biennale.

 

Οι δύο νέοι που αξιοποίησαν το κουκούτσι της ελιάς μίλησαν στη Greenagenda.gr. Όπως εξήγησαν, τον Οκτώβριο του 2020 στον τόπο καταγωγής τους, τη Λέσβο, και συγκεκριμένα στο ορεινό χωριό τους, το Μεγαλοχώρι, γεννήθηκε η ιδέα για ένα νέο οικολογικό υλικό.

 

Πιο συγκεκριμένα, πήραν ό,τι απομένει μετά την τελική έκθλιψη του πυρήνα της ελιάς, γνωστού σε όλους μας ως κουκούτσι, και το μετέτρεψαν σε ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έπιπλα, πλακάκια, πάγκους, μεγάλες επιφάνειες και χρηστικά αντικείμενα. Έτσι, κατάφεραν να δώσουν αξία σε αυτό που θα μπορούσε να αποκαλεστεί «βιο-απόβλητο» της ελαιουργικής διαδικασίας, διευρύνοντας τον κύκλο ζωής του κουκουτσιού και ενσωματώνοντας το moto της αειφορίας που δεν είναι άλλο από το «zero waste».

To Koukoutsi eco-material συνεχίζει την αλυσίδα «κατασκευή-χρήση-απόρριψη» δίνοντας αξία στο τελικό απόβλητο την ελαιουργικής διαδικασίας και χρησιμοποιώντας το με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου υλικού, με αποτέλεσμα την προέκταση αυτής της αλυσίδας.

 

Το καινοτόμο αυτό design project από την ακριτική Λέσβο φιγουράρει ανάμεσα στις 500 συμμετοχές από 50 διαφορετικές χώρες στην πρωτοβουλία «The Design in an Age of Crisis» της London Design Biennale και του οργανισμού Chatham House: Το «Koukoutsi Eco Material».

«Η μορφολογία της Λέσβου την καθιστά ένα από τους μεγαλύτερους ελαιώνες στον κόσμο με τη μεγαλύτερη αναλογία ελαιόδεντρων ανά κάτοικο. Γεγονός που την κατέστησε το καταλληλότερο μέρος για την έναρξη του νέου eco-material», ανέφερε στη Greenagenda.gr η κ. Μουτσογιάννη.

«Στην εποχή της οικολογικής κρίσης και του προσανατολισμού προς μία κοινωνία περιβαλλοντικής βιωσιμότητας θέλαμε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα από μία απομακρυσμένη κουκίδα του ελλαδικού χάρτη προς όλον τον κόσμο», επισήμανε, από την πλευρά του, στη Greenagenda.gr ο κ. Βερβέρης.

Η συνεργασία μεταξύ της London Design Biennale και του Chatham House καθοδηγείται από την αμοιβαία δέσμευση για την προώθηση του διεθνούς διαλόγου για την αναζήτηση λύσεων στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτής της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Βλέπουμε λοιπόν ότι το design μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα υλικά και τις πρώτες ύλες. Ένα δημιουργικό και καινοτόμο design concept μπορεί και πρέπει να έχει αξίες αειφορίας και βιωσιμότητας , έτσι ώστε να προτρέπει και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο να υιοθετήσει τέτοιες βιώσιμες πρακτικές», σημείωσε ο κ. Βερβέρης.

Η έκθεση London Design Biennale πραγματοποιείται ετησίως μεταξύ 1ης έως 27ης Ιουνίου 2021.