Search

Ο συγκινητικός Πάπας και ο …ανύπαρκτος Δήμαρχος

 «Όποιος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια»

Ένας συγκινητικός άνθρωπος πάνω απ΄ όλα, ο “Πάπας των φτωχών”, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αψηφώντας το τυπικό μιας επίσκεψης θρησκευτικού ηγέτη και πολλές φορές ακυρώνοντας το πρωτόκολλο ώστε να βρεθεί με τους ανθρώπους τους οποίους ήρθε πραγματικά να δει, κατάφερε να αγγίξει τις καρδιές μας εδώ στη Λέσβο και να δώσει ξανά ένα μήνυμα ελπίδας. Ενάντια σε κάθε λόγο μίσους που κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα και τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, χθες,  για μια μόνο μέρα, το μήνυμα της καλοσύνης και της αγάπης που διδάσκουν όλες οι θρησκείες του κόσμου βγήκε ξανά από αυτό εδώ ρο μικρό κομμάτι γης, από αυτό το νησί που τόσα έχει περάσει. Στον αντίποδα η μεγάλη απουσία του Δημάρχου της Μυτιλήνης που δεν … ήρθε να υποδεχτεί τον Πάπα Φραγκίσκο και μας έκανε να ντραπούμε για την πάρτη του. Γιατί κύριε Κύτελη είναι εύκολο να διεγείρεις την κοινή γνώμη ενσταλάζοντας τον φόβο για τους Άλλους. Ωστόσο, εκείνος είχε το θάρρος να μιλήσει για την εκμετάλλευση των φτωχών, για τους πολέμους που τόσο σπάνια αναφέρονται αλλά τόσο συχνά και καλά χρηματοδοτούνται, για τις οικονομικές συμφωνίες όπου οι λαοί πρέπει να πληρώσουν, για τις μυστικές συμφωνίες για την εμπορία όπλων και κυρίως για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ευθύνες της Ευρώπης…

Οι κοσμογονικές αλλαγές πρέπει να προσεγγιστούν με ένα ευρύ όραμα. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε πολύπλοκα προβλήματα· πρέπει να προσεγγίσουμε τις διαδικασίες εκ των έσω, να ξεπεράσουμε τη γκετοποίηση και να προωθήσουμε μια αργή και αναγκαία διαδικασία ενσωμάτωσης, να αποδεχτούμε τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις των άλλων με αδελφικό και υπεύθυνο τρόπο.

“Πάνω απ’ όλα, αν θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, πρέπει να κοιτάξουμε τα πρόσωπα των παιδιών. Μακάρι να βρούμε το θάρρος να ντρεπόμαστε μπροστά τους, μπροστά στην αθωότητά τους· είναι το μέλλον μας.
[…] Ας μην αποστρέψουμε βιαστικά το βλέμμα από τις συγκλονιστικές εικόνες των μικρών τους σωμάτων που κείτονται άψυχα στις ακτές. Η Μεσόγειος, η οποία επί χιλιετίες έφερε κοντά διαφορετικούς λαούς και απομακρυσμένες περιοχές, μετατρέπεται τώρα σε ένα ζοφερό νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες. Αυτή η μεγάλη υδάτινη λεκάνη, το λίκνο τόσων πολιτισμών, μοιάζει τώρα με κάτοπτρο του θανάτου.
Ας μην αφήσουμε τη θάλασσά μας (mare nostrum) να μετατραπεί σε ερημική θάλασσα του θανάτου (mare mortuum). Ας μην επιτρέψουμε αυτός ο τόπος συνάντησης να μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων. Ας μην επιτρέψουμε αυτή η «θάλασσα των αναμνήσεων» να μετατραπεί σε «θάλασσα της λήθης». Σας παρακαλώ, αδελφοί και αδελφές, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο του πολιτισμού!”
Αυτά δήλωσε ένας άνθρωπος που ξέρει από προσφυγιά αφού γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες και είναι γιος Ιταλών οικονομικών μεταναστών. Ο πατέρας του Μάριο εργάζονταν στους σιδηροδρόμους και η μητέρα του Ρεγκίνα ήταν νοικοκυρά, αφοσιωμένη στην ανατροφή των πέντε παιδιών τους. Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, όπως είναι το κοσμικό του όνομα Πάπα, είναι κάτοχος ανώτερων πτυχίων στη χημεία, τη φιλοσοφία και τη θεολογία. Ο πάπας Φραγκίσκος, αριθμεί 1,2 δισεκατομμύρια πιστούς… Αυτόν τον άνθρωπο δεν ήρθε να υποδεχτεί ο Δήμαρχος

Η άφιξη του Πάπα…

Ακολουθώντας το πρόγραμμα στις 10.10 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» το αεροσκάφος που μετέφερε τον  Πάπα Φραγκίσκο στη δεύτερη μετά το 2016 ιστορικής σημασίας επίσκεψή του στις «πηγές της ανθρωπιάς» όπως ο ίδιος αποκαλεί το νησί. Επίσκεψη που μετέδωσε live η ΕΡΤ.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθώς και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος.  O πάπας Φραγκίσκος μεταβαίνει στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου με το αγαπημένο του αυτοκίνητο.

 

Λίγο πριν τις 10:10 σήμερα το πρωί, ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στη Μυτιλήνη όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου. Στο αεροδρόμιο βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κκ Ιάκωβος και ο Καθολικός Επίσκοπος. Ο Πάπας επισκέφθηκε τους πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την άφιξή του χαιρέτησε τα παιδιά που διαμένουν στο ΚΥΤ. Κάποιοι μάλιστα ζητωκραύγαζαν ενώ άλλοι σήκωσαν τα κινητά τους για να απαθανατίσουν την επίσκεψη του Ποντίφικα. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ένα από τα παιδιά του ΚΥΤ έπεσε στην αγκαλιά του.

«Αγιότατε από το 2016 μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Βρισκόμαστε σήμερα στο χώρο της προσωρινής δομής μετά την καταστροφή της Μόριας. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα ευελπιστούμε η παρουσία όπως σηματοδοτήσει αυτή την αλλαγή προς όφελος των κάτοικων των νησιών. Ήρθε η ώρα να κάνει και Ευρώπη το ίδιο», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο διοικητής του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ Δημήτρης Βαφέας

 

Ισχυρό μήνυμα ανθρωπισμού και ευγνωμοσύνης στους Λέσβιους για τις θυσίες τους όλα αυτά τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης, απηύθυνε από το ΚΥΤ Μαυροβουνίου, ο Πάπας Φραγκίσκος, όπου τον υποδέχθηκαν με επευφημίες και αισθήματα αγάπης πρόσφυγες αιτούντες άσυλο. “Σε αγαπάμε, καλωσορίσατε” του φώναζαν. Χαιρέτισε τους πρόσφυγες, ενώ μικρά παιδιά του πρόσφεραν ένα δώρο. Με ιδιαίτερη στοργή αγκάλιασε ένα – ένα τα παιδιά που τον περίμεναν, ενώ προσφυγόπουλα έψαλλαν έναν θρησκευτικό ύμνο.

Τον υποδέχτηκαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Πάπας Φραγκίσκος: Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε μπροστά σε αυτά τα παιδιά

Στην ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πρόσφυγες τόνισε ότι τα μάτια σας μας ζητούν να μην στρέψουμε το βλέμμα προς άλλη μεριά. Είμαι εδώ για να δω τα πρόσωπά σας, να σας κοιτάξω στα μάτια. Μάτια γεμάτα φόβο και προσδοκία, μάτια που έχουν δει βία και φτώχεια, μάτια βουρκωμένα με πάρα πολλά δάκρυα. Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε σε αυτά τα παιδιά που είναι το μέλλον του κόσμου.

Να σταματήσει το ναυάγιο του πολιτισμού, επεσήμανε ο Πάπας και πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται συμπόνια, ευσπλαχνία τρυφερότητα και φιλοξενία.

Απευθύνονται στις συνειδήσεις μας και μας ρωτούν: «Τι κόσμο θέλετε να μας δώσετε;». Ας μην ξεφύγουμε βιαστικά από τις ωμές εικόνες των μικροσκοπικών τους σωμάτων που κείτονται ακίνητα στις αμμουδιές. Η Μεσόγειος, που για χιλιετίες ένωσε λαούς διαφορετικούς και χώρες μακρινές, γίνεται ένα κρύο κοιμητήριο δίχως επιγραφές. Αυτός ο μεγάλος ταμιευτήρας, κοιτίδα τόσων πολιτισμών, φαίνεται σήμερα σαν καθρέπτης θανάτου. Ας μην αφήσουμε η θάλασσά μας να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών, αυτός ο χώρος συνάντησης να γίνει θέατρο σύγκρουσης! Ας μην επιτρέψουμε αυτή η «θάλασσα αναμνήσεων» να μεταμορφωθεί σε «θάλασσα λησμονιάς». Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού, επεσήμανε.

Η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα του κόσμου, είπε, μια ανθρωπιστική κρίση. Η πανδημία μας έπληξε παγκοσμίως και μας έδειξε τι είναι να πλέουμε στο ίδιο πλοίο και πρόσθεσε ότι η ιστορία, το επαναλαμβάνω, μας το διδάσκει, αλλά ακόμη δεν το μάθαμε. Ας μη γυρίσουν οι πλάτες προς την πραγματικότητα, ας σταματήσει η συνεχής μεταπήδηση ευθυνών, ας μη μεταβιβάζεται πάντοτε σε άλλους το μεταναστευτικό ζήτημα, σαν να μην ενδιέφερε κανέναν και να ήταν μόνο ένα άχρηστο βάρος που κάποιος είναι υποχρεωμένος να επωμιστεί.

Ευχαρίστησε τους Λέσβιους για τις θυσίες που υπέμειναν όλα αυτά τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης και ευχήθηκε η Παναγία να μας διδάξει ότι ο άνθρωπος είναι πάνω από ιδεολογίες και με γοργά βήματα να στραφούμε σε αυτούς που υποφέρουν.

ΠτΔ: Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στη Λέσβο τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη με εκείνη που επικρατούσε κατά την πρώτη σας επίσκεψη. Είδατε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις πολιτικές διώξεις, την ακραία φτώχεια, αναζητώντας σε άλλες πατρίδες μία καλύτερη ζωή.  Με νωπές ακόμα τις μνήμες της δικής τους προσφυγιάς οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν κατανόηση και αλληλεγγύη σε αντίξοες συνθήκες, ανταποκρίθηκαν στην ηθική τους υποχρέωση, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή από τη Σκάλα Συκαμιάς όπως οι γιαγιάδες που ταΐζουν στοργικά με μπιμπερό ένα μωράκι από τη Συρία για να ξεκουράσουν τη μητέρα του έκαναν το γύρο του κόσμου σαν ένα σύμβολο ανθρωπιάς.

Ένας εθελοντής από την τοπική καθολική κοινότητα μίλησε για τη δύναμη της πίστης όσων φτάνουν στο νησί, παρά τα δεινά. Αποτελούν παράδειγμα για όλους, σημείωσε. Για τις συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ και τα έργα που έγιναν εκεί μίλησε Δημήτρης Βαφέας αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Λέσβου.

 

Συγκινητική ήταν η ομιλία του 30χρονου πρόσφυγα Κριστιάν Μουγιάκα, από το Κονγκό ο οποίος περιέγραψε τις δραματικές στιγμές της οικογένειάς του και τόνισε ότι εκείνο που θέλει είναι ειρήνη, ζεστή αγκαλιά, ασφάλεια και μόρφωση για τα παιδιά του.

Στον χαιρετισμό του ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ αφού καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας σημείωσε μεταξύ άλλων: « Ο λόγος σας παρηγορεί τους κατατρεγμένους και ενισχύει τους καλούς Σαμαρείτες αυτού του νησιού και του κάθε τόπου που τους δέχεται.

Στην Λέσβο αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά οι πρόσφυγες συνάντησαν χριστιανούς – Ορθοδόξους και Καθολικούς – πρόθυμους να τους συμπαρασταθούν στη δυστυχία τους. Η Κάριτας Ελλάς, η φιλανθρωπική οργάνωση της Εκκλησίας μας, από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης έσκυψε με ιδιαίτερη φροντίδα στις ανάγκες των προσφύγων και προσπάθησε να ακούσει το παρελθόν τους, να τους βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση και να τους στηρίξει στα βήματά τους στο μέλλον. Ακόμη και τώρα που κάποιοι έχουν φύγει από αυτόν τον χώρο η Κάριτας Ελλάς τους συνοδεύει στην ομαλή ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία ή στην μετάβασή τους σε άλλη χώρα».

. Στην ομιλία του έκανε σαφείς αναφορές στο δράμα της μετανάστευσης σημειώνοντας πως όποιος φοβάται τους πρόσφυγες, δεν έχει δει τα μάτια τους και τα μάτια των παιδιών τους. «Αδελφοί ας μην απαρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει. Τούτη την Κυριακή παρακαλώ το Θεό να μας αφυπνήσει. Να αφυπνήσει τις κωφές μας καρδιές. Ευχαριστώ τους κατοίκους του νησιού αυτού και της χώρας για όλα όσα κάνουν», είπε.

Στο Καρά Τεπέ βρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

\

Ο κ. Κύτελης εκτός από ανεπαρκής (Δήμαρχος) είναι και επικίνδυνος!» κατήγγειλε η δημοτική παράταξη της «Πυξίδας» με επικεφαλής την Εριφύλη Χιωτέλλη για την απουσία Κύτελη από την υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πάπα Φραγκίσκου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης αναφέρει:

«Πραγματικά ο κ. Κύτελης αυτή τη φορά ξεπέρασε και τον εαυτό του!

Κατάφερε με μια μόνο ενέργειά του (την απουσία του από την υποδοχή του Πάπα και της Προέδρου της Δημοκρατίας) να προσβάλει και να εκθέσει διεθνώς τον τόπο μας, να απαξιώσει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, να αποδείξει πως δεν είναι ικανός να λειτουργήσει ούτε στα πλαίσια ενός στοιχειώδους πολιτικού πολιτισμού και τέλος να καταστήσει σε όλους σαφές για μια ακόμη φορά, το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει για τον τόπο!

Ο κ. Κύτελης και όσοι τον συμβούλεψαν και συμφώνησαν μ’ αυτή του την ενέργεια δεν κατάφερε να αναγνωρίσει και να υπηρετήσει στοιχειώδεις αρχές της αστικής Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κύτελη είναι θεσμός της Δημοκρατίας και όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με επί μέρους ενέργειες ή απόψεις με τα πρόσωπα που κάθε φορά εκπροσωπούν αυτό το θεσμό, μπορεί να λέει τη γνώμη του στο δημόσιο διάλογο δεν δικαιούται όμως να απαξιώνει και να προσβάλει ένα  θεσμό κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα της Ελλάδας  γιατί αυτό είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κ. Κύτελη είναι θρησκευτικός ηγέτης και αρχηγός κράτους!

Πρέπει να πω κάτι άλλο; Είστε Δήμαρχος αυτής της πόλης και δεν έχετε το δικαίωμα με τις ενέργειές σας να μας ταυτίζετε με χώρες όπου οι ηγέτες λειτουργούν ως αφέντες έξω από κάθε θεσμική λειτουργία! Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να μας προσβάλλετε!

Αλλά πραγματικά κ. Κύτελη, πρέπει να νιώσατε πολύ λίγος και εκτεθειμένος εσείς και όσοι υποστηρίζουν τις απόψεις σας μπροστά σ’ όλα εκείνα που αναδείχτηκαν με αριστοτεχνικό τρόπο μέσα από την εξαιρετική κατά γενική ομολογία του Πάπα Φραγκίσκου.

Μπαίνω στον πειρασμό για μια ενδεικτική σύγκριση:

Πάπας:« «Όποιος σας φοβάται, δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια. Όποιος σας φοβάται, δεν έχει δει τα πρόσωπά σας. Όποιος σας φοβάται δεν έχει δει τα παιδιά σας.», « να υπερπηδηθούν οι γκετοποιήσεις και να ευνοηθεί μια αργή και απαραίτητη ένταξη, για να υποδέχεται ο καθένας με τρόπο αδελφικό και υπεύθυνο τις κουλτούρες και τις παραδόσεις των άλλων»

Κ.Κύτελη: Είσαστε υπέρ της δημιουργίας δομής (στη Βάστρια) μακριά από τον αστικό ιστό. Και για να μην αδικήσουμε τον κ. Αθανασίου και του κλέψετε τη δόξα, ας θυμηθούμε και την κορυφαία πρότασή του για τη μεταφορά των προσφύγων στα Τοκμάκια.

Πάπας: «Κλείσιμο και εθνικισμοί – η ιστορία το διδάσκει – οδηγούν σε καταστρεπτικά αποτελέσματα. Για να οικοδομήσουμε την ειρήνη είναι απόλυτα αναγκαία η σταθερή θέληση να σεβόμαστε τους άλλους ανθρώπους και τους άλλους λαούς» «Όταν οι ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο, όταν η ανθρώπινη αξιοπρέπεια βρίσκεται σε κίνδυνο, τα εθνικά σύνορα γίνονται ασήμαντα»

Κ. Κύτελη, εσείς και οι ομοϊδεάτες σας, καμαρώνετε για τα σύνορα που υψώνετε στους πρόσφυγες και μετανάστες, καμαρώνετε για τη φύλαξη των συνόρων ακόμα κι όταν αυτή γίνεται με επαναπροωθήσεις, καμαρώνετε που υψώνετε φράχτες στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, που τους δαιμονοποιείτε ως εχθρούς του Χριστιανισμού, όταν όπως είπε ο Πάπας, ο ίδιος ο Χριστός «ιδιαίτερα στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη (βλ Λκ 10,29-37) και στα λόγια του κεφαλαίου 25 του Ευαγγελίου κατά Ματθαίο (βλ εδ. 31-46) προτρέπει στη φιλοξενία ,στη συμπόνια και την ευσπλαχνία. Ο Ιησούς βεβαιώνει επίσημα ότι είναι εκεί, στον ξένο, στον πρόσφυγα, στον γυμνό και πεινασμένο.

 Πάπας: « και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολλούς εθελοντές και όσους σε κάθε επίπεδο – θεσμικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό – επωμίστηκαν μεγάλους κόπους φροντίζοντας πρόσωπα και το μεταναστευτικό ζήτημα.»

Κ. Κύτελη, εσείς και οι όμοιοι σας συκοφαντήσατε την αλληλεγγύη και στοχοποιήσατε  τους εθελοντές κάτι που οδήγησε, στον προπηλακισμό ακόμα και των ιατρικών εθελοντικών οργανώσεων.

Πάπας: «Είναι θλιβερό να ακούς να προτείνεται, ως λύση, η δέσμευση κοινών πόρων για την ανοικοδόμηση τοίχων. Ασφαλώς, είναι κατανοητοί φόβοι και ανασφάλειες, δυσκολίες και κίνδυνοι. Κατανοούνται βέβαια η κούραση και η απογοήτευση, που οξύνονται από την οικονομική κρίση και την πανδημία, αλλά δεν λύνονται τα προβλήματα και δεν καλυτερεύει η συμβίωση υψώνοντας φράκτες.»

Κ. Κύτελη, εσείς και όσοι συμφωνούν μαζί σας, χαίρεστε και επικροτείται την ίδρυση υπερδομών-φυλακών στα νησιά μας για των εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, επικροτείται την πολιτική της ΕΕ για κλειστά σύνορα καμαρώνετε για τα τείχη που χτίζονται για να σας προστατέψουν από αυτούς που  υποφέρουν!

Κ. Κύτελη, η σύγκριση είναι αμείλικτη γεια σας και τους ομοίους σας!

Με τη συγκεκριμένη σας ενέργεια φανήκατε τόσο μικρός και τόσο επικίνδυνος!

Προσφέρατε όμως άθελά σας μια καλή υπηρεσία! Αναδείξατε την φτώχεια, τον παραλογισμό και την υποκρισία  των απόψεων που υποστηρίζετε εσείς και οι ομοϊδεάτες σας!»

 

ΥΓ. Αναζητούμε τον φωτογράφο αυτής της φοβερής φωτό εξωφύλλου!